начало

ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото

НОТАРИАЛЕН КОНКУРС

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: НОТАРИАЛЕН КОНКУРС

Мнениеот малоумен » 10 Май 2004, 20:44

Не знам коя сте вие, но ако наистина сте тази "кандидат-нотариус"-ка от Бургаски Свободен за която си мисля, може и наистина да сте отговорила. Въпросът е какво?
малоумен

Мнениеот съмняващ се » 10 Май 2004, 20:46

Колежке, колко платихте и на кого? Да знаем за следващия път.....
съмняващ се

Мнениеот ЦРУ » 10 Май 2004, 20:49

Колега, кой е другия казус? А откъде разбрахте?
ЦРУ

Мнениеот ЦРУ » 10 Май 2004, 20:51

Колеги, имате ли информация кога ще бъдат готови резултатите? Аз подразбрах нещо, но дали е така?
ЦРУ

Мнениеот съмняващ се » 10 Май 2004, 20:59

От колежката от Бъргаския не се чува повече и дума. Явно осмисл отговорите на днешния казус!!!
съмняващ се

Мнениеот съмняващ се » 10 Май 2004, 21:00

какво сте подразбрал, колега/
съмняващ се

Мнениеот lubimec 13 » 10 Май 2004, 22:47

kolegi , xaide da obsudim kazusa konkretno , a ne da se razmenyt ostroumiy.
prilojixte li validizacionniy zakon po otno6enie na vpisaniy 4asten pismen dogovor *obe6tanie za prodajba * ot 30. 11. 1941g. za ivan.
lubimec 13

Мнениеот raddneww » 11 Май 2004, 09:40

моля колежката от Разлог ,с която бяхме в зала 10 на НДК да ми се обади,
поради липса на време не можахме да се запознаем
raddneww

Мнениеот margaritka » 11 Май 2004, 10:03

колеги как отговорихте на въпроса за наследниците на Петър? Кой според Вас има право да наследи?
margaritka

Мнениеот направил справка » 11 Май 2004, 11:02

ЗАКОН за уреждане правата на купувачи на недвижими имоти с частни договори

Обн., ДВ, бр. 171 от 26.07.1947 г.

Чл. 1. Частните писмени договори за продажба или обещание за продажба на недвижими имоти, сключени след 6 декември 1941 г. до края на 1946 г., прехвърлят правото на собственост от момента на вписването им по реда на чл. 1 от Закона за привилегиите и ипотеките, ако при влизането на този закон в сила купувачът се намира във владение на имота въз основа на договора и ако в 6-месечен срок от тази дата поиска вписването.
направил справка

Мнениеот Тoshko » 11 Май 2004, 11:24

Абе аре най-накрая кажете го тоя шибан казус дето се е паднал - стига само сте се джафкали...кажете горе-долу фактическата обстановка и въпросите..
И какви са тия частни писмени договори и валидизационен закон от 1947 г.?
Искам да попитам един кандидат за нотариус трябва ли да знае това, мисля, че в конспекта нямаше такова нещо, защо дават такива казуси тогава?
Тoshko

Мнениеот рери » 11 Май 2004, 11:54

Казуса горе-долу беше следния:
Георги и Петър съсобственици на парцел учредяват право на строеж на ЕООД, като запазват пс за себе си на 2 апартамента на първи етаж. В парцела има две постройки - едната на Николай придобита с вписан частен писмен договор "обещание за продажба" от 30.11.1941 год., а другата на Иван строил в парцела с декларация-съгласие от останалите съобственици. Общината Х учредява самостоятелно право на строеж на същото ЕООД за останалата част от парцела. След учредяването ЕООД прехвърля правото на строеж за 2 и 3 етаж на ЖСК, в която има члено със заповеди по чл.100 от ЗТСУ. Петър умира и оставя за наследници - внук на първи братовчед и един втори братовчед. Георги - разведен, пък иска да дари имота си малолетно дете. Въпросната сграда е построена до 4 етаж включително, като не е построен 5 последен. На партерния етаж ЕООД има помещение, което ползва за офис и иска да придобие правото на собственост върху портиерското помещение. ЕООД също иска банков кредит за завършване на строителството, като предлага обезпечение - ипотека на мезонет от 5 етаж.Мисля че това беше в общи линии фактологията, може и да пропускам нещо.
Част от въпросите бяха:
1. Трябва ли учредяват право на строеж Николай и Иван. Изключителни собственици ли ще са на апартаментите Георги и Петър
2. Надлежни ли са документите за собственост на Иван и Николай
3.Как се прекратява жск и маже ли да се прекрати преди издаване на някакво разрешение за ползване на сградата.
4.Какво право имат ЕООД върху офиса- право на строеж върху незавършена сграда или право на собственост върху сграда в греб строеж.
5. Може ли да се ипотекира бъдеща вещ
6.Кои обстоятелства се отбелязват към вписана ипотека
7. Кои и по колко ще наследи от имуществото на Петър
8. Кой трябва да участва в сделката за дарението на Георги
9.Къде трябва да се впише заповедта по чл.100 от ЗТСУ издадена през 1995 година.
10.Какво е правоприемството и представителството при продажба предприятие на ЕООД и при преобразуване на ЕООД в ООД
11.как се разбира дали е приложена регулацията по дворищно-регулационния план
12 не се сещам в момента кой беше другия въпрос. Ако се сетя ще пиша
рери

Мнениеот Тoshko » 11 Май 2004, 12:15

БЛагодаря Рери, но това е (бих казал) много шибан казус - излиза, че ако човек се е готвил само по учебници и закони, нищо няма да успее да направи, трябва и да знаеш на практика как стават нещата....
А даваха ли да се ползват нормативни актове по време на изпита?
Тoshko

Мнениеот boba » 11 Май 2004, 12:31

Даваха, но нека да си каже някой, че е носил ЗТСУ, ПППЗТСУ или закона за ЖСК.
boba

Мнениеот boba-1 » 11 Май 2004, 13:04

някой от вас знаеше ли че тази заповед по чл100 е подлежала на вписване в общината съгл.чл.288 от ППЗТСУ?
Васил е трябвало да наследи цялото наследство на Петър
boba-1

Мнениеот АНОНИМЕН » 11 Май 2004, 13:08

КОЛЕГА - ДОГОВОРЪТ БЕШЕ СКЛЮЧЕН С ДАТА 30.11.41Г. И ВПИСАН - НЕ МИСЛИТЕ ЛИ ,ЧЕ Е ПО ДРУГ ВАЛИДИЗАЦИОНЕН ЗАКОН ???
АНОНИМЕН

Мнениеот рери » 11 Май 2004, 13:23

да, този частен писмен договор вписан се валидира с друг закон, който в момента не мога да се сетя как беши и си е напълно редовен и надлежен.
рери

Мнениеот boba-1 » 11 Май 2004, 13:23

Анонимния е прав става въпрос за валидизационен закон действал, по -точно валидизирал договорите от този тип до 06.12.1941 г.
boba-1

Мнениеот рери » 11 Май 2004, 13:27

и аз мисля че внукът на първия братовчед трябва да наследи всичко, но колежката твърди, че от 6 та степен всички наследяват по равно и ми излиза с едно тълкователно решение №3 от 94 и .... незнам
рери

Мнениеот boba-1 » 11 Май 2004, 13:28

Да уточня -става въпрос за Закона за борба срещу спекулата ,който е валидизирал договорите от този вид до 0612.1941 г.
boba-1

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити