начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот kvalificiran1 » 02 Юли 2010, 22:16

Kолеги, и на мен ми е криво, че ВСС още си траят, но не изпдадайте в ужас - говорете! :D :D :D
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Юли 2010, 22:25

kvalificiran1 написа:Kолеги, и на мен ми е криво, че ВСС още си траят, но не изпдадайте в ужас - говорете! :D :D :D

Колеги не се подавайте на безметежността.Тази година не се явавам на конкурса , но съм патил точно от това забавяне на резултатите.Четете си здраво , имайте предвид че от обяваването на резултатите до първите устно изпитвани няма да има повече от 10-12 дни.Време недостатъчно за нищо , тъй че четете , а ако не сте класиране това чететене няма да е нахалос , напротив ще Ви е от полза.

Желая Ви успех! :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот helene » 02 Юли 2010, 23:45

REVOLUTION написа:
kvalificiran1 написа:Kолеги, и на мен ми е криво, че ВСС още си траят, но не изпдадайте в ужас - говорете! :D :D :D

Колеги не се подавайте на безметежността.Тази година не се явавам на конкурса , но съм патил точно от това забавяне на резултатите.Четете си здраво , имайте предвид че от обяваването на резултатите до първите устно изпитвани няма да има повече от 10-12 дни.Време недостатъчно за нищо , тъй че четете , а ако не сте класиране това чететене няма да е нахалос , напротив ще Ви е от полза.

Желая Ви успех! :)

Не, че по принцип не сте прав, колега, но аз да си призная с годините започнах да забравям. Материалът за четене е много, подробностите са много, а на устните изпити все за такива подробности питат. Миналата година на устните изпити за младши съдии се паднах в комисията, която малко се интересуваше от въпросите, които кандидатът е изтеглил. Въпросите, кото задаваха, бяха по целия конспект и то въпроси от практиката. И за да не говоря само празни приказки, ето някои въпроси, които задаваха на изпита миналата година: 1.Защо в състава на грабежа по чл. 198 НК е пропуснат изразът " .... без негово съгласие...", който израз присъства в състава на кражбата по чл. 194 НК?
2.При иск за признаване на уволнението за незаконно по чл. 344 от КТ работодателят дължи обезщетение за времето, през което е оставил работника без работа, но за не повече от 6 месеца по чл. 225 от КТ. Но ако работникът е останал 2 години без работа, работодателят дължи ли за това време обезщетение и ако да- на какво основание?
3.Какво е решението на въззивния съд, с което е потвърдил решение на първоинстанционния съд по непредявен иск? Ако това решение на въззивния съд е влязло в сила, има ли сила на пресъдено нещо и какво става, ако ищецът предяви отново същия иск?
4. Кои са тия изключителни случаи, визирани в чл. 386, ал. 2 НПК?

Това са някои от въпросите, които си спомням.
helene
Потребител

Мнениеот helene » 03 Юли 2010, 00:12

И естествено не бива да забравяме, че отговорите на въпросите следва да се дадат веднага, евентуално след кратък, няколко секунден размисъл!
helene
Потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 03 Юли 2010, 14:05

Kолеги, да не са излезли резултати? Сайтът на ВСС нещо бъгна. :shock:
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 04 Юли 2010, 14:39

Koлегите май верно ги е налегнала голяма дупка. :D
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 04 Юли 2010, 22:10

Хора, кво ви се случва, ще откачите, вярвайте в себе си!
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 05 Юли 2010, 09:57

Здравей HELENE,
абсолютно ли никъкви въпроси не ти зададоха от това ,което ти се падна като теми, или първоначално те оставят да поговориш малко, след което те прекъсват и те питат от целия конспект?
Другото ,което ми е интересно е прочетоха ли ти чл.386 ,ал.2 от НПК?
Благодаря!
vaniaoz
Потребител

Мнениеот pogled » 05 Юли 2010, 11:38

Здравей, Helene!
Искам да те попитам, като те разхождат така по конспекта, дават ли ти възможност да отвориш закона, за да се ориентираш какво те питат и евентуално да откриеш частичен отговор на поставения въпрос? Всъщност, по време на самото изпитване законите пред теб ли стоят или имаш право да ги използваш само докато мислиш по въпросите? Ако се сетиш и за други подробности около изпита, моля те да ги споделиш, та ако някой от нас има шанса да бъде изпитан и устно, да не бъде неприятно изненедан!
От това, което споделят колегите за миналогодишния устен изпит, оставам с впечатление, че заяждането е голямо. Карат те да се чувстваш като глупак, дръзнал да покорява недостижими върхове. Не знам защо е нужно това показно напомняне, че не знаеш достатъчно! Никой не оспорва превъзходството на изпитващите, продобито след дъгогодишно практикуване в съдебната система или в научната сфера. Но интелигентният човек по това се познава - колкото по-високо стои в йерархията, толкова по-човешки и благородно се държи с простосмъртните.
От къде тръгнах, до къде стигнах!
pogled
Младши потребител

Мнениеот punisher » 05 Юли 2010, 11:56

оставам с впечатление, че заяждането е голямо. Карат те да се чувстваш като глупак, дръзнал да покорява недостижими върхове. Не знам защо е нужно това показно напомняне, че не знаеш достатъчно!

Правилно е впечатлението ти и то особено когато на въпроси от нак.право оценка ти пише накрая и професор по гражданско право-обща част.

Никой не оспорва превъзходството на изпитващите, продобито след дъгогодишно практикуване в съдебната система или в научната сфера

Не се залъгвайте по това.Не е тук мястото да понапиша за грешки на съдии,да не говорим пък за преподавателите,които си знаят само това,което преподават.....

Но споко,ще отидете на устен и ще видите::::)))).И накрая боли :mrgreen:
punisher
Потребител

Мнениеот dedra » 05 Юли 2010, 12:18

колеги, устният изпит обикновено започва и за по-голямата част от кандидатите завършва с въпроса вие кой/коя бяхте?
после ако щете не с кодексите, ами и с учебниците и с лаптоп с апис/сиела да се явите отношението към вас ще бъде според това вие кой/коя сте.
разбира се има и изключения и именно там е шанса на простосмъртните т.е. на повечето от нас .
dedra
Потребител

Мнениеот helene » 05 Юли 2010, 12:24

vaniaoz написа:Здравей HELENE,
абсолютно ли никъкви въпроси не ти зададоха от това ,което ти се падна като теми, или първоначално те оставят да поговориш малко, след което те прекъсват и те питат от целия конспект?
Другото ,което ми е интересно е прочетоха ли ти чл.386 ,ал.2 от НПК?
Благодаря!

Говориш малко по въпросите, задават въпроси и по самите теми, но след това се започва по целия конспект. Аз от конспекта по наказателно право изтеглих общи стопански престъпления :D, казах за състава по чл. 219 и ми казаха да дам пример и това беше. Оттам нататък по целия конспект-умисъл, непредпазливост, грешка, случайо деяние, ексцес на умисъла, предявяване на обвинение, доказателства, протокол за предявяване на разследване и т.н. Като не само определения, но и с примери.
Миналата година можехме да ползваме законите.
helene
Потребител

Мнениеот T.A.R.A. » 05 Юли 2010, 13:13

На устния изпит за мл.прокурори миналата година НЕ дадоха да се ползват закони.На въпросите на комисията се отговаряше веднага след като ти ги зададат.
T.A.R.A.
Потребител

Мнениеот kiara. » 05 Юли 2010, 13:42

Според мен въпросите,които са задавали не са трудни,обаче човек трябва да се овладее,да не се панира,което е трудно постижимо... :oops:
kiara.
Младши потребител

Мнениеот prousa » 05 Юли 2010, 13:47

Резултатите са пуснати
prousa
Младши потребител

Мнениеот clairita » 05 Юли 2010, 13:47

Колеги, излязоха резултатите от съдийския изпит.
clairita
Младши потребител

Мнениеот dedra » 05 Юли 2010, 13:52

70% недопуснати до устен -нормално
Последна промяна dedra на 05 Юли 2010, 14:02, променена общо 1 път
dedra
Потребител

Мнениеот ragazo » 05 Юли 2010, 13:58

Хм, аз оценки не виждам...явно пак хората които поддържат сайта на ВСС правят някакви фантасмагории. Така беше и когато излязоха първоначалните списъци - за 10мин. има списък, после го скрият, след половин час пак го пуснат и после пак го скрият... :roll:
ragazo
Потребител

Мнениеот shanar » 05 Юли 2010, 14:08

А аз не виждам никакъв списък...?
shanar
Нов потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 05 Юли 2010, 14:10

Мамицата им корумпирана, за една бройка бе братче! :oops:
kvalificiran1
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити