начало

Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот bayleaf_2008 » 17 Сеп 2010, 13:29

Колеги, моля Ви ако някой знае телефон на ВСС, на който отговарят моля да го напише. Аз от сутринта звъня на следните телефони: 029304913; 02 9304940 и 02 9304925 и никой не отговаря. Тези хора наистина искат да ни подлудят :evil:
bayleaf_2008
Младши потребител

Мнениеот sisi_78910 » 17 Сеп 2010, 15:01

Протоколът е качен на страницата на ВСС. Можете да го разгледате.
sisi_78910
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 17 Сеп 2010, 15:49

Телефонът е 029304989. Там отговаря шефа на отдел "Конкурси за магистрати". Човекът е културен, изслушва и отговаря изчерпателно. Преди малко се свързах с него. Той каза, че не само няма проблем гласуваните съдии спечелили и на двете позиции да подадат заявления за отказ, от по- нататъшно участие в прокурорския, но и че цитирам: " Ние точно за това разделихме гласуването". Заявленията ще се подават в деловодството на ВСС на ул."Съборна" не помня само номер 9 или 19 беше. Могат да се подадат включително и чрез пълномощник( изрично го питах, каза че може). Така че всички заинтересувани- да не губим време.
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bayleaf_2008 » 17 Сеп 2010, 16:01

bobi_vasilev написа:Телефонът е 029304989. Там отговаря шефа на отдел "Конкурси за магистрати". Човекът е културен, изслушва и отговаря изчерпателно. Преди малко се свързах с него. Той каза, че не само няма проблем гласуваните съдии спечелили и на двете позиции да подадат заявления за отказ, от по- нататъшно участие в прокурорския, но и че цитирам: " Ние точно за това разделихме гласуването". Заявленията ще се подават в деловодството на ВСС на ул."Съборна" не помня само номер 9 или 19 беше. Могат да се подадат включително и чрез пълномощник( изрично го питах, каза че може). Така че всички заинтересувани- да не губим време.

Колеги, човекът наистина е много културен и отговаря изчерпателно на въпросите, разбира се, доколкото има информация. Не можа да ми каже само как протича встъпването в длъжност в окръжния съд, каза че като изпратят протокола трябва да се свържа с председателя и да получа отговор на въпросите ми. Дано няма жалби и след две седмици да встъпя в длъжност. :oops: Успех на прокурорите и дано колегите, които са класирани и на двете места реагират бързо и се откажат от участие в прокурорския. Нищо не губят от това, а ще помогнат много на по - голяма част от класираните за прокурори :D Нека покажем колегиалност :D
bayleaf_2008
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 17 Сеп 2010, 16:05

Не ви е отговорил на въпроса за встъпването по простата причина, че самата процедура не я знае, а не я знае, защото се провежда на места. Доколкото аз знам отивате на място при адм. ръководител, където ви чака предварително подготвена документация, която и подписвате и това е. И ЗСВ това предвижда. Между другото срока за обжалване е 1 седмица и ако назначването ви не е обжалвано можете да всъпите веднага а не след 2
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bayleaf_2008 » 17 Сеп 2010, 16:10

bobi_vasilev написа:Не ви е отговорил на въпроса за встъпването по простата причина, че самата процедура не я знае, а не я знае, защото се провежда на места. Доколкото аз знам отивате на място при адм. ръководител, където ви чака предварително подготвена документация, която и подписвате и това е. И ЗСВ това предвижда. Между другото срока за обжалване е 1 седмица и ако назначването ви не е обжалвано можете да всъпите веднага а не след 2

Колега, виждам, че сте доста запознат с процедурата имам един тъп въпрос относно прекратяването на трудовото правоотношение - може ли в този случай да се приложи чл. 327 от КТ, ако работодателят ми не прояви разбиране и не желае да прекратим по взаимно съгласие. :oops: Все още не съм казала, тъй като незнам как ще реагират, а все пак решението все още не е влязло в сила.
bayleaf_2008
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 17 Сеп 2010, 16:19

Запознат силно казано. Просто това ми каза шефа на отдела а и във ЗСВ някои от нещата си ги пише. Що се отнася до КТ- не съм сигурен, че отговорът ми ще е меродавен, защото отдавна вече се откъснах от трудовото и човек със пресни знания или практика може да ви отговори, но разсъждавам принципно- няма сила която да може да задържи човек на работа която желае да напусне. Може да му се налагат различни санкции предвидени в трудовото законодателство, но няма как против волята му да бъде държан на работа, едва ли не с полиция да го накарат да отиде на работа. Живеем в цивилизован век все пак :D . Така, че има различни санкции, които може работодателя да ви наложи, но не и да ви спре и задържи трудовата книжка. Така че искрено се надявам да се разберете човешки, но ако не стане кажете му чао и си понесете санкцията, но поне ще си встъпите като съдия. Ако откаже да ви даде трудовата книжка отивате право в ОИТ и ще ви я даде на секундата
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bayleaf_2008 » 17 Сеп 2010, 16:26

bobi_vasilev написа:Запознат силно казано. Просто това ми каза шефа на отдела а и във ЗСВ някои от нещата си ги пише. Що се отнася до КТ- не съм сигурен, че отговорът ми ще е меродавен, защото отдавна вече се откъснах от трудовото и човек със пресни знания или практика може да ви отговори, но разсъждавам принципно- няма сила която да може да задържи човек на работа която желае да напусне. Може да му се налагат различни санкции предвидени в трудовото законодателство, но няма как против волята му да бъде държан на работа, едва ли не с полиция да го накарат да отиде на работа. Живеем в цивилизован век все пак :D . Така, че има различни санкции, които може работодателя да ви наложи, но не и да ви спре и задържи трудовата книжка. Така че искрено се надявам да се разберете човешки, но ако не стане кажете му чао и си понесете санкцията, но поне ще си встъпите като съдия. Ако откаже да ви даде трудовата книжка отивате право в ОИТ и ще ви я даде на секундата

Колега, благодаря за бързия отговор и на мен трудовото не ми е силна страна, но ако се наложи ще жертвам една заплата, все пак си заслужава :D Желая Ви успех.
bayleaf_2008
Младши потребител

Мнениеот nicky_stoyanov » 17 Сеп 2010, 17:12

Колега, едностранно прекратяване в нашия случай може да се реализира само ако работодателя не разбира много... ;) Но наистина не виждам проблем за цивилизовано прекратяване по взаимно съдласие!

А сега, колеги, за да не звъня и аз на културния човек от ВСС, да обяснява за н-ти път, бихте ли споделили, какво следва за тези от нас, които са гласувани за съдии и не чакат нищо - за прокурори? (заявления? документи? явяване? обучение?) - каквото сте научили..
nicky_stoyanov
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 17 Сеп 2010, 18:34

Както казах колега знанията ми по трудово са доста избледнели вече, но все пак продължавам да мисля, че колежката може да прекрати правоотношението си без предизвестие, макар да не са налице основанията, при което ще изгори с една заплата. В случая обаче предполагам, че тази заплата далеч не и е най-важното. Що се отнася до въпроса ви какво следва- чакате да влезе в сила решението т.е 7 дни и ако назначението ви не е обжалвано отивате при адм.ръководител на съда в който сте назначен. Там ще ви дадат документи, които да подпишете и от същия момент почвате работа. Предполагам, че докато започне обучението в НИП няма да ви товарят с нещо кой знае колко сложно. Но това ще ви обясни на място адм.ръководител. Относно класирането ви и в другия конкурс ако желаете да постъпите съвестно, спрямо другите колеги, трябва да подадете зявление в деловодството на ВСС, че се отказвате от по-нататъшно участие в конкурса за мл.прокурори. Адрес ул."Съборна" номер 9 или 19, забравих, но звъннете във ВСС ще ви кажат. Ако не се свържете аз в неделя ще напиша адреса. Преди да подадете заявлението обаче изчакайте решението с което сте назначен като мл.съдия да влезе в сила. Пак казвам,че не сте длъжен да подадете такова заявление, но ако не го направите много от нас ще пострадат и то страшно несправедливо. За това апелирам да го направите. Между другото, както написах по- горе, заявлението може да подадете и чрез пълномощник
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 17 Сеп 2010, 19:07

bayleaf_2008 написа:
bobi_vasilev написа:Запознат силно казано. Просто това ми каза шефа на отдела а и във ЗСВ някои от нещата си ги пише. Що се отнася до КТ- не съм сигурен, че отговорът ми ще е меродавен, защото отдавна вече се откъснах от трудовото и човек със пресни знания или практика може да ви отговори, но разсъждавам принципно- няма сила която да може да задържи човек на работа която желае да напусне. Може да му се налагат различни санкции предвидени в трудовото законодателство, но няма как против волята му да бъде държан на работа, едва ли не с полиция да го накарат да отиде на работа. Живеем в цивилизован век все пак :D . Така, че има различни санкции, които може работодателя да ви наложи, но не и да ви спре и задържи трудовата книжка. Така че искрено се надявам да се разберете човешки, но ако не стане кажете му чао и си понесете санкцията, но поне ще си встъпите като съдия. Ако откаже да ви даде трудовата книжка отивате право в ОИТ и ще ви я даде на секундата

Колега, благодаря за бързия отговор и на мен трудовото не ми е силна страна, но ако се наложи ще жертвам една заплата, все пак си заслужава :D Желая Ви успех.

Kолега, на първо място честито назначение!!! Досежно въпроса за прекратяване на ИТПО, и на мен тр право не ми е силна страна, но за съжаление в момента работя по тази материя, та съветът ми е следния- пред Вас има две възможности: 1.Пробвайте взаимното съгласие по 325, т.1 КТ с писмено предложение до работодателя Ви, който трябва да вземе отношение в 7 дневен срок, но според мен мен по-сигурният вариант е да принтирате протокола на ВСС за назначаването си и да се позовете на чл.327, т.9, т.е. че постъпвате на държавна служба ( въпреки, че не е баш така но ще мине със сигурност) и няма да отработвате предизвестие.Надявам се да съм Ви бил полезен!
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот nicky_stoyanov » 17 Сеп 2010, 20:20

bobi_vasilev, благодаря за подробната информация, ще ми бъде полезна. Само дето се чувствам силно стресиран от факта, че трябва да започна работа преди обучението в НИП. Дали наистина може да стане така? :roll:

Колкото до прокурорския, в бързината не сте обърнал внимание, че нямам касателство с него - просто ме влече цивилистиката и не съм се явявал. Но пожелавам благоприятно развитие за всичти в подобна на Вашата ситуация!

А иначе, препоръчвам прекратяване на ИТРПрОтн по взаимно съгласие, другите хипотези не са никак "чисти", а и си мисля, че никой няма да Ви спре в случая!
nicky_stoyanov
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 17 Сеп 2010, 20:32

bayleaf_2008 написа:
bobi_vasilev написа:Телефонът е 029304989. Там отговаря шефа на отдел "Конкурси за магистрати". Човекът е културен, изслушва и отговаря изчерпателно. Преди малко се свързах с него. Той каза, че не само няма проблем гласуваните съдии спечелили и на двете позиции да подадат заявления за отказ, от по- нататъшно участие в прокурорския, но и че цитирам: " Ние точно за това разделихме гласуването". Заявленията ще се подават в деловодството на ВСС на ул."Съборна" не помня само номер 9 или 19 беше. Могат да се подадат включително и чрез пълномощник( изрично го питах, каза че може). Така че всички заинтересувани- да не губим време.

Колеги, човекът наистина е много културен и отговаря изчерпателно на въпросите, разбира се, доколкото има информация. Не можа да ми каже само как протича встъпването в длъжност в окръжния съд, каза че като изпратят протокола трябва да се свържа с председателя и да получа отговор на въпросите ми. Дано няма жалби и след две седмици да встъпя в длъжност. :oops: Успех на прокурорите и дано колегите, които са класирани и на двете места реагират бързо и се откажат от участие в прокурорския. Нищо не губят от това, а ще помогнат много на по - голяма част от класираните за прокурори :D Нека покажем колегиалност :D

1. Хипотетично, ако колегата "Х" - е от гр.Варна (живее в този град със семейството, роднините и близките си) и е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), е нормално - ДА ИЗЧАКА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ГЛАСУВАНЕТО НА ВСС И ЗА МЛ.ПРОКУРОРИ, И ЕДВА ТОГАВА, ДА НАПРАВИ СВОЯ ИЗБОР - (в кой град) ДА ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ, КАТО МЛ.МАГИСТРАТ. :wink: Т.е., за някои колеги, водещо решение при изборът им, може да се окаже населеното място, поради възникването на допълнителни лични, семейни и др. затруднения.
2. Каква е "гаранцията", че дори колегата "Х", да е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), няма да има обжалване?!
3. "Дублирането", е на лице, не само между мл.съдии и мл.прокурори, но и между мл.прокурори и мл.адвокати! :wink:
4. И не на последно място, предварителен отказ от участие в гласуването за мл.прокурори, имайки предвид непредсказуемостта на събитията - до момента, а и на сетне, може да изиграе "лоша шега" на някои колеги :arrow: изпадайки в ситуация "от два стола - на земята".

-------------------------------------
"Ако искаш да разсмееш Бог - кажи му, какви са плановете ти." /Ницше/
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот potrebitel_x » 17 Сеп 2010, 21:08

Колеги разпоредбата, която визираше, че при подадена жалба срещу решението на ВСС, кандидатите не встъпват в длъжност и която беше регламентирана в чл. 187, ал.2, към настоящия момент е отменена с ДВ бр. 42/2009 год. Т.е. подадена жалба не пречи да се встъпи в длъжност. Освен това седем от класиралите се едновременно за съдии и прокурори, са назначени на съдийски места в София.
potrebitel_x
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 17 Сеп 2010, 21:16

bayleaf_2008 написа:

1. Хипотетично, ако колегата "Х" - е от гр.Варна (живее в този град със семейството, роднините и близките си) и е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), е нормално - ДА ИЗЧАКА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ГЛАСУВАНЕТО НА ВСС И ЗА МЛ.ПРОКУРОРИ, И ЕДВА ТОГАВА, ДА НАПРАВИ СВОЯ ИЗБОР - (в кой град) ДА ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ, КАТО МЛ.МАГИСТРАТ. :wink: Т.е., за някои колеги, водещо решение при изборът им, може да се окаже населеното място, поради възникването на допълнителни лични, семейни и др. затруднения.
2. Каква е "гаранцията", че дори колегата "Х", да е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), няма да има обжалване?!
3. "Дублирането", е на лице, не само между мл.съдии и мл.прокурори, но и между мл.прокурори и мл.адвокати! :wink:
4. И не на последно място, предварителен отказ от участие в гласуването за мл.прокурори, имайки предвид непредсказуемостта на събитията - до момента, а и на сетне, може да изиграе "лоша шега" на някои колеги :arrow: изпадайки в ситуация "от два стола - на земята".

potrebitel_x написа:Колеги разпоредбата, която визираше, че при подадена жалба срещу решението на ВСС, кандидатите не встъпват в длъжност и която беше регламентирана в чл. 187, ал.2, към настоящия момент е отменена с ДВ бр. 42/2009 год. Т.е. подадена жалба не пречи да се встъпи в длъжност. Освен това седем от класиралите се едновременно за съдии и прокурори, са назначени на съдийски места в София.

...И това решава проблема?! :wink:
...Гр.София, казваш?! 8)
1. Не на всички кандидати, гр.София - е на първо/първите място/места, по реда на техните желания (а и с времето, предпочитания, се менят). И защо кандидатът "Х", да се отказва от възможност за избор, която му се предоставя нормативно, при положение, че се е представил добре и на двата конкурса?!
2. Който, не се е представил достатъчно добре на конкурсите за мл.магистрати, за да може да бъде класиран на по-предна позиция, би следвало да се сърди сам на себе си!

...Част от "бъркотията", идват от отмяната на изискването - да се подава заявление по образец до ВСС, с което да се потвърждава участие в класиране.

ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот bluelake » 18 Сеп 2010, 11:35

potrebitel_x написа:Колеги разпоредбата, която визираше, че при подадена жалба срещу решението на ВСС, кандидатите не встъпват в длъжност и която беше регламентирана в чл. 187, ал.2, към настоящия момент е отменена с ДВ бр. 42/2009 год. Т.е. подадена жалба не пречи да се встъпи в длъжност. Освен това седем от класиралите се едновременно за съдии и прокурори, са назначени на съдийски места в София.

Разпоредбата е отменена, следователно се прилага общия режим установен в АПК за оспорването, следователно жалбите ще имат суспензивен ефект.
bluelake
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 18 Сеп 2010, 11:40

bluelake написа:

Разпоредбата е отменена, следователно се прилага общия режим установен в АПК за оспорването, следователно жалбите ще имат суспензивен ефект.

...В тази връзка, предполагам, си наясно, че и практиката на ВАС, е противоречива! :wink:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 18 Сеп 2010, 11:42

bayleaf_2008 написа:

...И това решава проблема?! :wink:
...Гр.София, казваш?! 8)
1. Не на всички кандидати, гр.София - е на първо/първите място/места, по реда на техните желания (а и с времето, предпочитания, се менят). И защо кандидатът "Х", да се отказва от възможност за избор, която му се предоставя нормативно, при положение, че се е представил добре и на двата конкурса?!
2. Който, не се е представил достатъчно добре на конкурсите за мл.магистрати, за да може да бъде класиран на по-предна позиция, би следвало да се сърди сам на себе си!

...Част от "бъркотията", идват от отмяната на изискването - да се подава заявление по образец до ВСС, с което да се потвърждава участие в класиране.

georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот potrebitel_x » 18 Сеп 2010, 13:10

Опровергайте ме, ако не е точно така, но моите изчисления за дублиращите се магистрати са следните:
1. Шестима са гласувани са съдии в СГС и ще бъдат едновременно с това гласувани и за прокурори в СРП,
2. Един е гласуван за съдия в ОС Перник и ще бъде едновременно с това гласуван за прокурор в СРП,
3. Един е гласуван за ОС Велико Търново и ще бъде едновременно с това гласуван за прокурор в РП Габрово,
4. Един е гласуван за ОС Хасково и ще бъде едновременно с това гласуван за РП Хасково,
5. Един е гласуван за ОС Пловдив и ще бъде едновременно с това гласуван за РП Ямбол

Т.е. проблемът със семейството и другите лични неща би стоял пред двама едновременно класирани магистрати /тези по т.3 и т.5/, които пък от своя страна не разместват в такава степен класирането за прокурори, както биха го разместили тези, които са посочени в т.1 и т.2
potrebitel_x
Нов потребител

Мнениеот bluelake » 18 Сеп 2010, 13:38

potrebitel_x написа:Опровергайте ме, ако не е точно така, но моите изчисления за дублиращите се магистрати са следните:
1. Шестима са гласувани са съдии в СГС и ще бъдат едновременно с това гласувани и за прокурори в СРП,
2. Един е гласуван за съдия в ОС Перник и ще бъде едновременно с това гласуван за прокурор в СРП,
3. Един е гласуван за ОС Велико Търново и ще бъде едновременно с това гласуван за прокурор в РП Габрово,
4. Един е гласуван за ОС Хасково и ще бъде едновременно с това гласуван за РП Хасково,
5. Един е гласуван за ОС Пловдив и ще бъде едновременно с това гласуван за РП Ямбол

Т.е. проблемът със семейството и другите лични неща би стоял пред двама едновременно класирани магистрати /тези по т.3 и т.5/, които пък от своя страна не разместват в такава степен класирането за прокурори, както биха го разместили тези, които са посочени в т.1 и т.2

Разместване би могло и да се получи в съдийското класиране, ако някой избере прокурорската длъжност....колкото до семейството и другите лични неща...аргументите са несъстоятелни - да кажем този по т.5 може да е завършил в ПУ-право и да има някое старо гадже, но да е от Ямбол, където му е семейството ама в последните 3-4 години е работил в София и сега да чака второ класиране за СГС...вариантите са страшно много, а по-горните мнения водят до извода, че въпреки добри пожелания никой няма да се откаже изрично от прокурорско или съдийско място...т.е ВСС ще си проведе второто класиране след като изтече и едномесечния срок за встъпване в длъжност в прокурорските места, т.е най-рано след 2 месеца...
bluelake
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити