- Дата и час: 01 Яну 2025, 07:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нов конкурс за младши магистрати !!!
|
|
Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!
1.След встъпването, лицата, които са класирани като младши съдии и младши прокурори ще подадат до ВСС заявление свободен текст, че не желаят да участвата в гласуването за младши прокурори
2.гласуването за младши прокурори, по неофициална информация, ще е на 30- ти септември.
3. обжалването на конкурса няма суспензивен ефект, тоест за да встъпи, едно лице не чака обжалването.
2.гласуването за младши прокурори, по неофициална информация, ще е на 30- ти септември.
3. обжалването на конкурса няма суспензивен ефект, тоест за да встъпи, едно лице не чака обжалването.
- zangelova
- Младши потребител
Доколкото знам, обучението на младшите съдии ще започне на 4- ти октомври, гледах програмата на НИП за месеца
- zangelova
- Младши потребител
zangelova написа:1.След встъпването, лицата, които са класирани като младши съдии и младши прокурори ще подадат до ВСС заявление свободен текст, че не желаят да участвата в гласуването за младши прокурори
Не знам как ще стане встъпването на съдиите преди 30 ти септември, при условие че от окръжния съд ми казаха, че встъпването ще е непосредствено преди началната дата на обучението в НИП. Думите на административния секретар в окръжния съд бяха "Нали знаете, че не можете да работите преди да сте минали първоначалното обучение?! Датата на обучението ще определи датата на встъпването".
- bayleaf_2008
- Младши потребител
bayleaf_2008 написа:bobi_vasilev написа:Телефонът е 029304989. Там отговаря шефа на отдел "Конкурси за магистрати". Човекът е културен, изслушва и отговаря изчерпателно. Преди малко се свързах с него. Той каза, че не само няма проблем гласуваните съдии спечелили и на двете позиции да подадат заявления за отказ, от по- нататъшно участие в прокурорския, но и че цитирам: " Ние точно за това разделихме гласуването". Заявленията ще се подават в деловодството на ВСС на ул."Съборна" не помня само номер 9 или 19 беше. Могат да се подадат включително и чрез пълномощник( изрично го питах, каза че може). Така че всички заинтересувани- да не губим време.
Колеги, човекът наистина е много културен и отговаря изчерпателно на въпросите, разбира се, доколкото има информация. Не можа да ми каже само как протича встъпването в длъжност в окръжния съд, каза че като изпратят протокола трябва да се свържа с председателя и да получа отговор на въпросите ми. Дано няма жалби и след две седмици да встъпя в длъжност. Успех на прокурорите и дано колегите, които са класирани и на двете места реагират бързо и се откажат от участие в прокурорския. Нищо не губят от това, а ще помогнат много на по - голяма част от класираните за прокурори Нека покажем колегиалност
1. Хипотетично, ако колегата "Х" - е от гр.Варна (живее в този град със семейството, роднините и близките си) и е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), е нормално - ДА ИЗЧАКА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ГЛАСУВАНЕТО НА ВСС И ЗА МЛ.ПРОКУРОРИ, И ЕДВА ТОГАВА, ДА НАПРАВИ СВОЯ ИЗБОР - (в кой град) ДА ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ, КАТО МЛ.МАГИСТРАТ. Т.е., за някои колеги, водещо решение при изборът им, може да се окаже населеното място, поради възникването на допълнителни лични, семейни и др. затруднения.
2. Каква е "гаранцията", че дори колегата "Х", да е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), няма да има обжалване?!
3. "Дублирането", е на лице, не само между мл.съдии и мл.прокурори, но и между мл.прокурори и мл.адвокати!
http://www.vas.bg/Default.aspx?id=7&news=115
4. И не на последно място, предварителен отказ от участие в гласуването за мл.прокурори, имайки предвид непредсказуемостта на събитията - до момента, а и на сетне, може да изиграе "лоша шега" на някои колеги изпадайки в ситуация "от два стола - на земята".
potrebitel_x написа:Колеги разпоредбата, която визираше, че при подадена жалба срещу решението на ВСС, кандидатите не встъпват в длъжност и която беше регламентирана в чл. 187, ал.2, към настоящия момент е отменена с ДВ бр. 42/2009 год. Т.е. подадена жалба не пречи да се встъпи в длъжност. Освен това седем от класиралите се едновременно за съдии и прокурори, са назначени на съдийски места в София.
...И това решава проблема?!
...Гр.София, казваш?!
1. Не на всички кандидати, гр.София - е на първо/първите място/места, по реда на техните желания (а и с времето, предпочитания, се менят). И защо кандидатът "Х", да се отказва от възможност за избор, която му се предоставя нормативно, при положение, че се е представил добре и на двата конкурса?!
2. Който, не се е представил достатъчно добре на конкурсите за мл.магистрати, за да може да бъде класиран на по-предна позиция, би следвало да се сърди сам на себе си!
...Част от "бъркотията", идват от отмяната на изискването - да се подава заявление по образец до ВСС, с което да се потвърждава участие в класиране.
-------------------------------------
"Ако искаш да разсмееш Бог - кажи му, какви са плановете ти." /Ницше/
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
bayleaf_2008 написа:zangelova написа:1.След встъпването, лицата, които са класирани като младши съдии и младши прокурори ще подадат до ВСС заявление свободен текст, че не желаят да участвата в гласуването за младши прокурори
Не знам как ще стане встъпването на съдиите преди 30 ти септември, при условие че от окръжния съд ми казаха, че встъпването ще е непосредствено преди началната дата на обучението в НИП. Думите на административния секретар в окръжния съд бяха "Нали знаете, че не можете да работите преди да сте минали първоначалното обучение?! Датата на обучението ще определи датата на встъпването".
В СГС доколкото разбрах няма да е така, което води до превратно тълкуване на закона...освен това се поставя въпроса ако обучението в НИП започне след изтичането на едномесечния срок, тогава какво ще стане...от администрацията на този съд фактически не ти позволяват да встъпиш под предлог, че няма какво да се работи...
- bluelake
- Младши потребител
Доколкото знам, обучението в НИП ще започне на 04-ти октомври /говоря за обучението на младши съдии/. Никъде не е казано, че прокурори и съдии задължително се обучават заедно, което и мисля, че ще стане.
Така че нищо не пречи на младшите съдии да встъпят на 24- ти /петък/ или на 27- ми /понеделник/- второто за мен е по- вероятно, тъй като в четвъртъка изтича срока за обжалване на решението от 16- ти.
Учебната година в НИП ще започне на 4- ти октомври не за друго, а защото е понеделник.
И на последно място, заявленията за отказ от гласуване от страна на класираните за младши прокурори ще се подават СЛЕД ВСТЪПВАНЕТО ИМ КАТО МЛАДШИ СЪДИИ! Изключително логично разрешение, за да не се получи патовата ситуация от два стола - на земята.
Така че нищо не пречи на младшите съдии да встъпят на 24- ти /петък/ или на 27- ми /понеделник/- второто за мен е по- вероятно, тъй като в четвъртъка изтича срока за обжалване на решението от 16- ти.
Учебната година в НИП ще започне на 4- ти октомври не за друго, а защото е понеделник.
И на последно място, заявленията за отказ от гласуване от страна на класираните за младши прокурори ще се подават СЛЕД ВСТЪПВАНЕТО ИМ КАТО МЛАДШИ СЪДИИ! Изключително логично разрешение, за да не се получи патовата ситуация от два стола - на земята.
- zangelova
- Младши потребител
Колега "zangelova",бихте ли уточнили от къде имате информация, че обучението за младши съдии ще започне на 04-ти октомври,след като още няма решение на ВСС в този смисъл,а и доколкото знам има период на изпращане на уведомления от страна на НИП до новоназначените. Да не говорим, че самият срок за встъпване още не е започнал. Освен това от НИП ми казаха,че "най-вероятно" обучението няма да започне по-рано от 10-ти.Това ,разбира се, не е 100 % сигурно.
А ако информацията Ви се основава само на факта обявеното като график в сайта на НИП,то това не е достоверно поради причината,че е обявено доста преди заседанието на ВСС и не е съгласувано с него. Аз също съм нетърпелива да разбера нещо сигурно,така че моля да споделите.Благодаря предварително.
А ако информацията Ви се основава само на факта обявеното като график в сайта на НИП,то това не е достоверно поради причината,че е обявено доста преди заседанието на ВСС и не е съгласувано с него. Аз също съм нетърпелива да разбера нещо сигурно,така че моля да споделите.Благодаря предварително.
- ivanina_law
- Нов потребител
колеги, как е възможно обучението да започне преди да е изтекъл срока за встъпване (който е един месец след заседанието на ВСС) ? все пак някои от нас трябва да напуснат настоящата си работа, а е най-логично да напуснат след изтичане на срока за жалби, иначе рискуват да останат без каквато и да е работа до приключване на делото. Аз търсих из сайта на НИП, но дата 4-ти окт. не ми попадна. Доста се притесних от последния пост, че датата на встъпване ще е 27 септ., което е този понеделнил...Моля да споделяте всяка информация, с която разполагате. Успешен ден !
- katya_staikova
- Нов потребител
Не е вярно, че заявлението за отказ се подава задължително след встъпването в длъжност. Първо няма подобно законово изискване и второ шефът на отдел "Конкурси за магистрати" каза, че няма никакъв проблем. Така, че това не е вярно със сигурност.
- bobi_vasilev
- Потребител
bobi_vasilev написа:Не е вярно, че заявлението за отказ се подава задължително след встъпването в длъжност. Първо няма подобно законово изискване и второ шефът на отдел "Конкурси за магистрати" каза, че няма никакъв проблем. Така, че това не е вярно със сигурност.
Някои КАНДИДАТ МЛАДШИ прокурори, си въобразяват, че без каквото и да било правно основание, и с какви ли не измислени, и съчинени доводи и аргументи, ще принудят "Иван" от Бургас или "Петкан" от Шумен, да дойдат за пореден път на крака до София, за да подадат Заявление за отказ от участие в конкурс - ...специално за тях - ...ей сега!
..А и защо в крайна сметка да го правят, след като е възможно, да бъде в ущърб на интересите на "Иван" от Бургас и на "Петкан" от Шумен?!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Позицията, която отстоявате, колега, мисля,отдавна се изясни на всички във форума не е нужно с множество примери да я аргументирате до втръсване
- bluelake
- Младши потребител
katya_staikova написа:колеги, как е възможно обучението да започне преди да е изтекъл срока за встъпване (който е един месец след заседанието на ВСС) ? все пак някои от нас трябва да напуснат настоящата си работа, а е най-логично да напуснат след изтичане на срока за жалби, иначе рискуват да останат без каквато и да е работа до приключване на делото. Аз търсих из сайта на НИП, но дата 4-ти окт. не ми попадна. Доста се притесних от последния пост, че датата на встъпване ще е 27 септ., което е този понеделнил...Моля да споделяте всяка информация, с която разполагате. Успешен ден !
Предполагаемата дата за започване на обучението е 14-ти/15-ти октомври. От НИП категорично заявиха, че не може да се допусне обучение на младшите съдии да започне преди това на младшите прокурори, изразиха предположение, че началната дата на обучението за всички ще се определи на заседанието за гласуване на мл.прокурорите, което се предполага да е за 30-ти.
Иначе и според мен би следвало обучението да започне след изтичането на едномесечния срок и за встъпване и за мл.съдии и за мл. прокурори, няма логика да започне преди изтичането на този срок и според мен това ще бъде отчетено от ВСС при определяне на датата.
- bluelake
- Младши потребител
Определено, видно от публикувания днес дневен ред за заседанието на ВСС на 30.10.2010 г., гласуването на младши-прокурорите ще е именно тогава. Не е ясно обаче какво ще става с кандидатите, спечелили и съдииско място, т.е. дали ще подават заявления или ще бъдат гласувани отново и ще се получи дублиране.
- ivo_iliev
- Младши потребител
Така като гледам ще си има дублиране. Няма воля от ВСС за противното, няма и от кандидатите.....
- reformative
- Младши потребител
Както често се случва, замисълът беше добър, но нямаше организация на изпълнението.
- bayleaf_2008
- Младши потребител
Колеги, някой от Вас получил ли е вече обаждане по телефона, че обучението в НИП ще започне на 4 окт. ? Успешен ден !
- katya_staikova
- Нов потребител
katya_staikova написа:Колеги, някой от Вас получил ли е вече обаждане по телефона, че обучението в НИП ще започне на 4 окт. ? Успешен ден !
Колега, това сериозно ли е?
Не трябва ли датата да бъде определена с решение на ВСС?
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
на наш колега са му звъннали от СГС да му кажат, че обучението започва на 4 окт., на друг колега-че ще бъде след 20-ти, а в съда, в който аз съм разпределена - не успяха да ми дадат никаква информация. А за мен е важно да знам началната дата, защото трябва да напусна настоящата си работа.
- katya_staikova
- Нов потребител
katya_staikova написа:на наш колега са му звъннали от СГС да му кажат, че обучението започва на 4 окт., на друг колега-че ще бъде след 20-ти, а в съда, в който аз съм разпределена - не успяха да ми дадат никаква информация. А за мен е важно да знам началната дата, защото трябва да напусна настоящата си работа.
Разбирам.. принципно и за мен е важно. Мисля понеделник да встъпя в длъжност, но от съда ми казаха, че трябва да остана при тях, докато започне обучението Което е меко казано абсурдно!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Класика! По последна и доколкото разбрах сигурна информация ще има дублиране при гласуването. Дори да са встъпили в длъжност като съдии, същите лица ще бъдат гласувани като прокурори. След това тези места ще останат незаети и никои няма отговор кой ще ги заеме после. Но определено ще има не малък брой жалби, ако се осъществи варианта хора с по-нисък бал да заемат по-предни места след второто класиране за незаетите позиции.
- ivo_iliev
- Младши потребител
|
|