- Дата и час: 17 Яну 2025, 01:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Призовка от полицията за справка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Призовка от полицията за справка
Искам да попитам следния въпрос,на 17.07.09г. получих призовка от полицията да се явя в понеделник в 9:30 в полицията за справка,във връзка с преписка номер и година на преписката.Проблемът е,че не мога да разбера от тази призовка в качеството ми на какъв ме викат обвиняем или заподозрян,в призовката не пише, след като не пише това в призовката,а в чл.179 ал.1 от НПК, пише че трябва да е записано,следва ли,че съм редовно призован? Ако съм призован в качеството ми на обвиняем в призовката не пише,че имам правото да се явя със защитник,а това са две от основните неща,които трябва да съдържа една призовка по чл.179 ал.1 и ал.2 от НПК. Благодаря ви още веднъж предварително.
- paruchev_
- Потребител
Re: Призовка от полицията за справка
Щом пише за справка, призован сте по реда на ЗМВР, не НПК.
-
lexy21 - Активен потребител
Е добре щом е така посочи ми къде в ЗМВР е описано съдържанието на призовката какво точно трябва да съдържа,щом това от НПК не е за тази призовка?
- paruchev_
- Потребител
Чл. 54. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Разследващите полицаи извършват разследване по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс. ,
следователно призовката трябва да има описаното съдържание по НПК.Как мислиш лекси?
следователно призовката трябва да има описаното съдържание по НПК.Как мислиш лекси?
- paruchev_
- Потребител
Мисля, че освен НПК има и други закони и, че завършилите семестриално право трябва да го знаят
Бел.ред. разследващите полицаи не са полицейски органи.
Чл. 60. (1) Полицейските органи могат да призовават в служебните помещения
граждани за изпълнение на определените им с този закон правомощия.
(2) Полицейските органи писмено уведомяват гражданите за призоваването. В
съобщението изрично се посочват целта на призоваването, часът и мястото на явяване.
(3) В неотложни случаи призоваването може да се извършва по телефон, телекс
или факс. Призоваването по телефон или факс се удостоверява писмено от длъжностното
лице, което го е извършило, а по телекс - с писмено потвърждаване за полученото
съобщение.
Бел.ред. разследващите полицаи не са полицейски органи.
Чл. 271. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Който без
уважителни причини не се яви в местата по чл. 60, ал. 1, след като е редовно призован, се
наказва с глоба до 100 лв.
(2) При повторно неявяване без уважителни причини глобата е от 100 до 200 лв.
-
добре бе пич 4етох го тоя закон,не съм казал,че не го знам,знам и каква е глобата за неявяване, според теб като ме призовават писмено,писменно не значи ли с призовка,според теб достатъчно ли е да пише за какво ме призовават,спорем мен трябва да пише и в качеството ми на какъв ме призовават.Аз не съм казал,че няма да се явя.
- paruchev_
- Потребител
това за разследващите органи мн интересен поглед имаш на законите,но прочети все пак цитатът,които ти давам:
"Разследващи органи
[Препратки от актове] [Препратки от практика] [Препратки от статии] [4 редакции на елемента]
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Разследващи органи са:
1. следователите;
2. служителите от Министерството на вътрешните работи, назначени на длъжност "разследващ полицай".
(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) При извършване на разследването разследващите органи по ал. 1, т. 1 имат правата по чл. 46, ал. 2, т. 2.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Разследващите органи действат под ръководството и надзора на прокурор."
Извинявай за въпросът,но ти студент по право ли си или имаш юридическа правоспособност?
"Разследващи органи
[Препратки от актове] [Препратки от практика] [Препратки от статии] [4 редакции на елемента]
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Разследващи органи са:
1. следователите;
2. служителите от Министерството на вътрешните работи, назначени на длъжност "разследващ полицай".
(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) При извършване на разследването разследващите органи по ал. 1, т. 1 имат правата по чл. 46, ал. 2, т. 2.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Разследващите органи действат под ръководството и надзора на прокурор."
Извинявай за въпросът,но ти студент по право ли си или имаш юридическа правоспособност?
- paruchev_
- Потребител
Добре, бе пич, не разбра ли че те призовават по ЗМВР - нямаш процесуално качество, защото няма ДП. Ти си "тражданинът Парушев", от когото полицейският орган има право да снема обяснения, т.е. с когото "да си направи справка".
Съобщението ти съдържа реквизитите, посочени в закона - целта, датата и мястото.
- Код за потвърждение: Избери целия код
Чл. 140. (1) Оперативно-издирвателната дейност се извършва чрез:
1. вземане на обяснения от граждани;
Съобщението ти съдържа реквизитите, посочени в закона - целта, датата и мястото.
-
Ей, човек да не реши да помогне - подай си пръста, да ти отхапят ръката.
Кои са полицейски органи определя ЗМВР. Органите на кои дирекции в МВР се включват в това понятие - ще те оставя да откриеш сам. Разследващите орани са служители на МВР, да, но не всички служители на МВР са полицейски органи. Ама ти на училище ходил ли си или просто обичаш да си се заяждаш, макар и недоучен?
Кои са полицейски органи определя ЗМВР. Органите на кои дирекции в МВР се включват в това понятие - ще те оставя да откриеш сам. Разследващите орани са служители на МВР, да, но не всички служители на МВР са полицейски органи. Ама ти на училище ходил ли си или просто обичаш да си се заяждаш, макар и недоучен?
-
Мерси за оказаната помощ,с теб явно може да спорим до утре. не съм се заяждал,нали знаеш древната максима "В спора се ражда истината", въпреки,че проф.Стамболиев,не вярва в това твърдение.
- paruchev_
- Потребител
За сметка на това пък проф. Стамболиев има трето око и говори с извънземни... Само вземи си прочети за полицейските органи и разследващите органи, които са органи на досъдебното производство, че да има полза от тази дискусия. Хайде лека.
-
явно и на теб ти е преподавал
- paruchev_
- Потребител
Преди толкова години, че, ако не беше хипнозата, нямаше да си го спомням
П.П. Знаеш ли, че беше редактор на в. "Психо" по мое време?
П.П. Знаеш ли, че беше редактор на в. "Психо" по мое време?
-
лекси пратих ти лично съобщение погледни го моля.Мерси предварително.
- paruchev_
- Потребител
Не тази информация ми е обягнала,но колегите разправяха,че по време на изпит на него "Звездите му го говорят".
- paruchev_
- Потребител
Изключил си си личните и не мога да ти отговоря, а явно не искаш това да става тук.
-
не няма проблеми отговори ми тук,даже незнаех че са изключени давай,пиши тук няма страшно.
- paruchev_
- Потребител
Добре...
Наистина няма. Разпоредил е проверка по ЗСВ по сигнала и те викат, за да ти снемат обяснения и да ти съставят протокол за полицейско предупреждение /това е имал предвид прокурорът, като ти е казал "само за един протокол"/. Не си писал какво точно касае сигнала, така че не мога да ти кажа какво ще представляват евентуално "достатъчно данни" в конкретния случай, за да е налице втората предпоставка за образуване на НП. Като приключи проверката, която е разпоредена точно с оглед на това, че сигналът сам по себе си не е съдържал достатъчно данни, от които може да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление от ОХ и се е наложило да бъде разпоредена проверка за установяването им, материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с докладна записка с мнение за отказ от или за образуване на НП. Тази проверка е извъпроцесуална дейност и се извършва по ЗМВР и ЗСВ и се възлага на полицейски, а не на разследващ орган, най-често оперативен работник.
Наистина няма. Разпоредил е проверка по ЗСВ по сигнала и те викат, за да ти снемат обяснения и да ти съставят протокол за полицейско предупреждение /това е имал предвид прокурорът, като ти е казал "само за един протокол"/. Не си писал какво точно касае сигнала, така че не мога да ти кажа какво ще представляват евентуално "достатъчно данни" в конкретния случай, за да е налице втората предпоставка за образуване на НП. Като приключи проверката, която е разпоредена точно с оглед на това, че сигналът сам по себе си не е съдържал достатъчно данни, от които може да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление от ОХ и се е наложило да бъде разпоредена проверка за установяването им, материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с докладна записка с мнение за отказ от или за образуване на НП. Тази проверка е извъпроцесуална дейност и се извършва по ЗМВР и ЗСВ и се възлага на полицейски, а не на разследващ орган, най-често оперативен работник.
-
лекси пак ти сраснах едно писанце,отговори ми ако не те затруднявам ако не можеш на лични пиши в темата.
- paruchev_
- Потребител
Включил си си ЛС вече.
-
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|