начало

Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС

Данъчна декларация за хонорар.

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данъчна декларация за хонорар.

Мнениеот da_key » 09 Апр 2012, 17:32

Здравейте! Работя на трудов договор, но миналата година участвах в проект извън работата ми, за която получих хонорар, от който бяха удържани данъци, тъй като ме питаха дали работя и на какъв договор. Интересува ме сега трябва ли да подам данъчна декларация за този хонорар и докога е срока?
da_key
Нов потребител

Re: Данъчна декларация за хонорар.

Мнениеот Гост. » 09 Апр 2012, 17:53

02.05, но не знам защо ще подавате отделна декларация за това, когато с една можете да декларирате получените суми и по трудов, и по граждански договор..
Изплатилият сумата по гр. договор да ви издаде служебна бележка за изплатени суми, в която ще отрази коректно начислените и платени данъчни налози.
Същото прави и работодателят ви по трудов договор, а от там насетне ще включите двата дохода в една декларация.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот da_key » 09 Апр 2012, 18:06

Благодаря за бързият отговор. На мен просто никога не ми се е налагало да подавам данъчна декларация и си мислих, че след като са ми удържали данъци, те си се движат по някакъв път, без да се налага аз нещо да правя. Ако взема тази служебна бележка за хонорара и я дам на счетоводителката на моята работа дали става?
da_key
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 09 Апр 2012, 19:37

.... ще поседна, и аз, както прави Мелка, докато вие попитате вашата счетоводителката дали става...
Ако не бе този доход по гр. ви договор- декларация не се подава, ерго- дали става или не само счетито може да ви отговори. Въпрос на договаряне между вас.

п.п. понякога ...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dalidaa » 10 Апр 2012, 13:44

а някой дали може да ми помогне? Служебните бележки за хонорари с признати разходи 25% по кой член трябва да са: по чл.45, ал.4 или ал.7
А авторските възнаграждения?
dalidaa
Нов потребител

Мнениеот rts » 11 Апр 2012, 18:21

Предполагам, че лицето, с което имате сключен т.н. граждански договор е фирма. Тази фирма трябва да си има счетоводител. Обърнете се към него и обяснете, че Ви трябва служебна бележка във връзка с годишната данъчна декларация. счетоводителят трябва да знае как да я направи и се надявам да Ви даде пояснения във връзка с ГДД. Ако счетоводителят не Ви даде нужните пояснения, има дни за консултация в ТД на НАП, или можете да се обънете към друг счетоводител (срещу заплащане), който да Ви направи ГДД и да я комплектова с нужните документи. От голямо значение е точно какъв договор сте сключили, така че предоставете копие от него на счетоводителя, който ще Ви помогне.
rts
Активен потребител

Мнениеот stoychovska » 11 Фев 2013, 17:19

Здравейте! Имам въпрос за данъчната декларация, надявам се да може да и помогнете. Работя на ТД и също имам ГД, но като си получих бележката се оказа, че няма начислени никакви удръжки. Как се отразява това при попълването? Трябва ли да внеса сумата и как да я изчисля. Опитвам се сама, но нещо не ми се получава. Благодаря предварително!
stoychovska
Нов потребител

Назад към Данъчно право