начало

Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС

Здравно осигураване

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Здравно осигураване

Мнениеот emmill__ » 04 Сеп 2005, 22:00

Здравейте!
Имам един практически казус, чието решение не намирам в закона(Закон за здравното осигуряване).
Аз съм ТРЗ и един от работниците излезе в болничен поради общо заболяване. Според Закона за здравното осигуряване в такива случаи работодателя дължи само здравна осигуровка върху обезщетението за временна неработоспособност. Проблемът обаче е, че лицето няма 6 месеца осигурителин стаж и съответно няма право на парично обезщетение за временна неработоспособност.
ВЪПРОСЪТ МИ Е: Дължи ли работодателя здравна осигуровка, върху каква сума го дължи и КЪДЕ ТОВА Е ПОСОЧЕНО В ЗАКОНА(или пък в някоя наредба).
Надявам се на съвет от ваша страна.
Благодаря предварително.
emmill__

Мнениеот emmill__ » 09 Сеп 2005, 16:35

Наистина ли никой не може да отговори.))))))))
Та в българия има хиляди счетоводители и ТРЗ-та. ))))))))))))))))
emmill__

Мнениеот Гост » 21 Сеп 2005, 13:17

Ако лицето няма необходимите 6 месеца осигурителен стаж, тогава му се дължи осигурителна вноска върху осигурителния праг.
За съжаление в момента съм извън офиса, но в понеделник мога да Ви дам съответните текстове.
И един съвет. Следващия път, ако искате бърз отговор, напишете въпроса си в рубрика Взаимопомощ, а не в рубрика Обсъждане на законопроекти.
Гост

Мнениеот emmill__ » 27 Сеп 2005, 16:43

Колега още ли си извън офиса или ми пишеш в рубриката взаимопомощ?
emmill__
Нов потребител

Мнениеот emmill__ » 27 Сеп 2005, 16:44

:lol: :lol: :lol:
:oops:
emmill__
Нов потребител

Мнениеот emmill__ » 28 Сеп 2005, 20:26

:oops: :oops: :oops:
emmill__
Нов потребител

Мнениеот zuzolina » 30 Сеп 2005, 09:37

Според мен трябва да се осигури както при неплатен отпуск, тоест върху половината от минималния осигурителен доход, като вноската е изцяло за сметка на работодателя - 6 %.
Виж и указание на НОИ № 91-01-76 от 12.03.2005 г. относно допълнение на писмо № 91-01-298 от 21.12.2004 г. на ГД "ОВКО" във връзка с промените в ЗЗО
zuzolina
Младши потребител

Назад към Данъчно право