начало

Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов

Изместена стена между имоти

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изместена стена между имоти

Мнениеот hiuseinto » 16 Фев 2016, 15:09

Имам двор който е разделен от съседния имот със стена обаче тая стена с годините явно се е свлякла към съседния двор защото терена е наклон и се е поразпаднала.Стената е наша и искам да я махна и да сложа една проста ограда.Ясно че ще се обърна към кадастъра за границата на имота обаче трябва ли да съгласувам цялото това нещо със собственика на имота в който се е свлякла стената??Да не излезе после че съм му прекроявал имота като види че съм разкопал стената да я махна.
hiuseinto
Младши потребител

Re: Изместена стена между имоти

Мнениеот emilgrigorov » 16 Фев 2016, 17:31

За обикновена прозирна ограда, с плътна част до 60 сантиметра над терена, разположена изцяло във Вашия имот, разрешение от общината не Ви е необходимо.
Останалите разсъждения са ви верни.
Ако си знаете границата, двамата със съседа, и се разберете, може да си спестите и плащането към геодезическа фирма.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот hiuseinto » 16 Фев 2016, 17:59

Макар че със собсвеника на съседния имот едва ли ще имам проблем да се разбера предпочитам да си мине всичко както трябва с геодезист. Човек никога не знае след време кой наследник за какво ще измрънка и така. Благодаря!
hiuseinto
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 16 Фев 2016, 18:50

Ако ще викате геодезист, имайте предвид следното:
1. Точността на точка от имотната граница може да достигне 60 сантиметра. Кадастърът е доста неточен, и това, което си знаете като граница със съседите, често е по-сигурно.
2. Добре е, даже е препоръчително, съседът да присъства при трасирането (забиването на колчетата). Ако има големи разминавания (често се случва), геодезистът да попълни протокол за поправка на кадастъра, вие със съседа ще посочите къде е границата, а той ще я заснеме, ще подпишете протоколът и геодезистът ще поправи кадастъра. За да се направи такъв протокол, геодезистът трябва да е предупреден предварително.
Вие знаете, че старата ограда е изцяло във Ваше място. Но дали е така в кадастъра, никой не знае, докато не дойде геодезистът да трасира.
3. Новата ограда, да е изцяло във Вашия имот, включително цокъла. Ако е в двата имота, ще трябва да вадите разрешение за строеж от общината.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 17 Фев 2016, 10:26

Аз пък знам, че границите са тези, описани в документите за собственост. Как пък точно съседите сами ще определят границите на правото на собственост и то с големи разлики и коя ще е тази служба дето да измени картата въз основа само на спогодби между съседи изразени върху протокол на геодезист не ми е много ясно, ама както и да е.
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 17 Фев 2016, 11:42

petko_a написа:...Как пък точно съседите сами ще определят границите на правото на собственост...

Както винаги е било, и ще бъде.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 17 Фев 2016, 11:53

Може, може. Докато някой не им поиска комбинирана скица и всичко си дойде по местата.
petko_a
Потребител

Мнениеот hiuseinto » 17 Фев 2016, 12:23

Още не съм започнал с всичко и ще имам предвид тия всичките неща.Дано да не стане от мухата слон както се казва.Благодаря за помощта!
hiuseinto
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация