начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

застрояване на УПИ в дълбочина

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

застрояване на УПИ в дълбочина

Мнениеот marti_gor » 28 Авг 2011, 22:47

имам следния чисто теоритичен въпрос - при застрояване в дълбочина, т. е. към дъното на УПИ, императивно е указано в чл. 31, ал. І, т. 2 ЗУТ, че отстоянието до границата към дъното на УПИ е най-малко 5 метра. Въпросът ми е следния - ако бъде одобрен ПУП в нарушение на посочената от мен норма, т.е. бъде одобрен ПУП указващ примерно 4 метра отстояние, то законен ли ще е строежа. Питам защото би трябвало нормата на чл. 31 да е императивна. Но може и да бъркам. Изхождам от убеждението, че план /било то и ПУП/ не може да дерогира имп. норма в ЗУТ /освен ако тя не е диспозитивна/. :)

Тези 5 метра според посочената по-горе разпоредба касаят ли и подземното застрояване, т.е. може ли подземното застрояване да стигне до имотната граница към дъното, а надземното да се дръпне на изискуемите 5 метра. :? :? :?
http://www.youtube.com/watch?v=3xLvArgSp3k

words like violence break the silence ...
marti_gor
Потребител

Re: застрояване на УПИ в дълбочина

Мнениеот nk7702n » 28 Авг 2011, 23:18

Според мен, от чисто юридическа гледна точка, нормата си е императивна ,само ал.3 допуска изключение от общото правило, ако имотът граничи с река. Законодателят е поставил изискване за " най - малко 5 м отстояние", тоест не може да падаме под това разстояние. Друг е въпросът какво пише по въпроса в подзаконовите актове - наредби. Възможно е отново да открие човек нови изключения от императивното правило.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 28 Авг 2011, 23:45

nk7702n, благодаря за мнението Ви и аз го споделям, но лошото е, че може и да не съм прав. Одобри ли се ПУП в нарушение на чл. 31 ЗУТ и ако влезе в сила, май се прилага ПУП. Изходът вероятно е 134, ал. ІІ, т. 5 ЗУТ, но процедурата там също е спорна. :) Признавам си, че устройственият ни з-н е уникален и може би в сегашния си вид няма аналог. :) :shock:

marti_gor
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Авг 2011, 08:04

Разстоянията по чл.чл. 31-35 ЗУТ могат да бъдат редуцирани по реда и условията на чл.36 ЗУТ във връзка с чл.113 (2)ЗУТ, но предполагам че не това е "гвоздея в програмата". Същевременно в ЗУТ няма изричен текст за оразмеряване на строителните линии в самия ПУП. Такъв текст има в Наредба №8 ОСУСП, но той визира само т.н "предварителен проект за ПУП". Съгласно чл.113 (4) ЗУТ точното определяне на разстоянията и абсолютните коти е състав на РУП. В този ред е важно да се знае, че е инвестиционното проектиране и издаване на РС може да се осъществи и без РУП ако се спазват условията по чл.31-35 ЗУТ. ПУП с точно обозначено разстояние на строителните линии е незаконосъобразен, независимо от това че те може да са обозначени на правилните по чл.чл. 31-35 ЗУТ разстояния. Изводът е че ПУП въобще не следва да дава точни мерки до дъното, независимо че на много места това се прави (NB!) отново и единствено с цел слагане на направени от високо технологични сплави тенекии на задника.
В този смисъл, ако инвестиционният проект е този, въз основа на който е допуснато неправомерното разстояние, то той е порочният независимо че ЕСУТ е разгледал и органа по чл.129 е одобрил ПУП с посочените разстояния.
Ако обаче тръгнем по потока на нормите отново ще се натъкнем на чл.149 (2) ЗУТ където съседът не е заинтересовано лице по обжалване на тази неправомерност. Точно това е т.н. "разхлабване на вътрешните връзки" на ЗУТ, за което писах в една друга тема
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 29 Авг 2011, 14:17

Отникъде не следва, че "ПУП с точно обозначено разстояние на строителните линии е незаконосъобразен". Напротив, нормата по чл. 18 (1) изисква тези линии да са "определени". Дали това ще бъде на отстоянията, посочени като минимално допустими в чл. 31 – 35, или на други, по-големи – това е отделен въпрос. Също така, не е вярно, че "съседът не е заинтересовано лице". Изводът е, че намалени отстояния се допускат с устройствен план, и в този случай съседът е изрично посочен като такова лице. В този смисъл – изключването на съседите от кръга на заинтересованите лица по чл. 149 (2) (при вече влязъл в сила устройствен план) не е "разхлабване на вътрешните връзки", а точно обратното.
goblin
Потребител

Мнениеот marti_gor » 29 Авг 2011, 15:43

мисля, че дискусията която предизвиках става доста интересна, присъединявам се към мнението на goblin, но причината е, че това е което искам да чуя, но julyanvonemona както винаги досега е прав и вероятно истината е в неговия пост с леки козметични редакции.

marti_gor
Потребител

Мнениеот goblin » 29 Авг 2011, 16:43

Може би. А може би не.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Авг 2011, 19:05

marti_gor не бързайте да се присъединявате! goblin,който в този форум се е доказал като несъмнен авторитет по устройствено право може би е пропуснал да осмисли че чл.48 (2) 1)буква (е) Наредба №8 ОСУСП определя строителните линии като "задължителни и ограничителни". В рамките на компетентността му по §18 ЗР на ЗУТ Министърът на регионалното развитие и благоустройството е приел че по този начин следва да се уточни как да се определят (съгласно чл.18 (1 ) ЗУТ строителните линии. Ако goblin има други аргументи моля да ги сведе до знание! Освен това го моля да обърне внимание с какъв цвят и плътност обагрих името му след първите му постове и как го обагрям сега. За мен това не е от особено значение но е интиресно за останалите наблюдатели и за него как стоят нещата.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 29 Авг 2011, 21:19

Аз - и "несъмнен авторитет"?!? Да не би да ме бъркате с някого?
По темата - какви точно следва да бъдат линиите на застрояване е без значение, в общия случай. По-важно е, че същите следва да бъдат "определени" с ПУП. Което, от своя страна, прави един ПУП с определени такива законосъобразен, освен ако не страда от други пороци.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Авг 2011, 21:26

Да не би да ме бъркате с някого?

Хич даже!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 29 Авг 2011, 21:50

ОК - както кажете. Вие сте по-отдавна тук, повече знаете. Няма да споря.
goblin
Потребител

Мнениеот marti_gor » 29 Авг 2011, 23:14

не е важно кой от кога е, а кой - кой е. м/у другото мен по ме вълнува втория проблем, който съм поставил в първия си пост по темата

marti_gor
Потребител

Мнениеот probcho » 30 Авг 2011, 07:11

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 10:52, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Авг 2011, 07:23

Разположението и очертанието на сградите в план, както и минималните разстояния между тях и до имотните граници третират и подземното строителство!

probcho Оставям Ви сам със ЗУТ, с оглед на това да предизвикам разсъдливост. Сигурен съм, че бързо ще достигнете до извода за несъстоятелността на Вашето твърдение!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 30 Авг 2011, 07:32

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 10:53, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Авг 2011, 07:43

За Вас също ще е интересно! Уверявам Ви!
Бъдете здрав.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 30 Авг 2011, 10:07

Обстойният прочит на ЗУТ изважда на бял свят нормата по чл. 42 (4). Дали пък тя няма да свърши работа?
goblin
Потребител

Мнениеот marti_gor » 30 Авг 2011, 12:23

:D Wow :?

marti_gor
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Авг 2011, 13:09

Дали пък тя няма да свърши работа?

До някъде! Защото се разпростира само върху полуподземните постройки и то тези които са свободно разположени. Разгледана в контекста на целия закон тази разпоредба има ограничено в отраслово отношение действие.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 30 Авг 2011, 13:27

Така е. Всъщност, в закона липсват ограничения за разполагане на подземното застрояване от какъвто и да било характер. Откъдето следва, че то може да бъде разполагано съвършено произволно в границите на имота, без това да представлява закононарушение.
magodeoz
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация