начало

Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов

Обновяване на съществуаща къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обновяване на съществуаща къща

Мнениеот yordan1 » 13 Юли 2015, 13:30

Здравейте.
Отказах се да строя извън регулациа, защото няма да успея да я въведа в регулация преди 2016-та година както каза един чудесен форумен член, на който пращам искрени благодарности. :)
Реших да обновя старата къща на пра-баба ми, ако е възможно.
Къщата е строена през 1950-та година (или по-рано някъде си). Само камъни и тухли е, няма бетон, първия етаж е много нисък - едва 2 метра е, и е построен под нивото на кота 0, и редовно се наводнява през зимата и пролета.
Проблема е че е построена на границата с тротоара, и е в "режим на търпимост".
Навътре в дворчето няма как да стане, защото от единия край я засенчва друга нова къща, а ако я изместя нея ще засенча друга къща в режим на търпимост, пък и огради и чудеса промяна на врати на съседи .. общо взето ужас.
Въпроса ми е : Дали може по някакви закони да се разруши до основи и да се построи на същото място къщата, и по възможност с променена конфигурация на стаите ?
yordan1
Младши потребител

Re: Обновяване на съществуаща къща

Мнениеот julyanvonemona » 13 Юли 2015, 17:17

В случай че къщата ня баба Ви е в регулация, за да осъществите замисъла в зададения от Вас въпрос Ви трябват пълен набор от строителни книжа - такива като за нов строеж! И не употребявайне неправилно понятието "В режим на търпимост" от това което пишете разбирам че става въпрос за заварени сгради от миналото - без режим на застрояване.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот yordan1 » 13 Юли 2015, 17:30

Да - в регулация е.
( не разбирам какво означава "без режим на застрояване" впрочем :| - трябва ли да го имам и какво представлява като документ ? - имам скица ( стара ) на къщата )
Каквито книжа трябва ще извада, но би ли могло да се построи отново върху мястото на текущата къща ?
yordan1
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Юли 2015, 07:30

За да си изясните какво е "режим на застрояване" прочетете чл.18 ал.1 цялата ,като наблегнете на т.6, след това чл.21 ал.1 и накрая чл.23 всичките от ЗУТ. Ако в селто на баба Ви няма план за застрояване (съхранява се в общината - когато го има) прочетете и чл.140 по конкретно ал.5 от ЗУТ. yordan1 и се ориентирайте сам от тук нататък. Надявам се да съзнавате, че не съм в състояние да, Ви организирам онлайн курс за въвеждане в систематиката на ЗУТ.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот yordan1 » 14 Юли 2015, 11:11

Извинявам се ако съм прекалил с питанията, просто си нямам и идея от тази материя и странните и за мен словосъчетания.
yordan1
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Юли 2015, 22:12

Моля да ме извините, но Вие юрист ли сте? Ако не искате да ми отговорите тук отворете си личните съобщения и ми отговорете на моите лични съобщения.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация