начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Произвол на СРС по дела на Топлофикация

Произвол на СРС по дела на Топлофикация

Мнениеот danestev » 10 Мар 2010, 21:18

Виждам че и други хора тук имат подобни на мен неволи. Аз съм журналист с икономическо образование. Не знам за другия човек, който също е постнал мнение, но аз със сигурност станах жертва на абсолютен съдийски произвол от Софийския районен съд. Поне така ми казва адвокатът, който ме консултира в битката ми срещу Топлофикация.
Интересува ме как мога да обезсиля издаден от съдия Христина Гарванска от 3-то отделение на СРС изпълнителен лист в полза на Топлофикация.
Не съм юрист и Ви моля най-учтиво да ми обясните простичко нещата. Искам второ мнение!

Излагам следните факти хронологично:

20 август 2009 г. Съдия Христина Гарванска от 3-то отделение на СРС издава по Заповедното производство Заповед за изпълнение на парично задължение. Изрично пише, че тя може да се обжалва в двуседмичен срок.

3 септември 2009 г. На 14-тия ден, както бях посъветван от адвоката си, подавам в деловодството на СРС писмено възражение. Т. нар. просто възражение - НЕ ДЪЛЖА ПОСОЧЕНАТА СУМА! Копие от възражението ми е надлежно заверено с входящ номер и печат на СРС.
Аз искам Топлофикация да заведе иск по общия ред на ГПК в който да докаже, че наистина аз дължа точно толкова пари, колкото тя ми начислява във фактурите за парно. Надявах се на продължителен и честен процес, с всичките му експертизи, които да убедят мен и съда, че Топлофикация не мами и начислява коректно дължимите суми. Отделно и аз като много други хора също оспорвам, че за значителна част от сметките на Топлофикация вече е настъпила погасителна давност.

19 октомври 2009 г. Съдия Христина Гарванска издава изпълнителен лист по същото дело. С мотив, че издадената от нея Заповед за изпълнение е влязла в сила. В мотивите и преамбюла на изпълнителния лист не се споменава нито един ред, че същата заповед е атакувана с възражение на ответника по ч. гр. д. в законоустановения двуседмичен срок. Не се отчита този факт въобще. За съдията това не се е случило. Според нея издадената заповед е влязла в сила и на основание на това тя издава изпълнителен лист.
Утре ще ходя да издирвам делото в СРС. Дано го намеря. Но какво ново мога да прочета. То на листа всичко си пише!

10 март 2010 г. Близо половин година след като е издаден изпълнителния лист частен съдебен-изпълнител ми връчи днес Покана за доброволно изпълнение на паричното задължение. Разполагам с две седмици да си платя това, което Топлофикация искаше да вземе, че и с разноски отгоре. По усмотрение на съдия Христина Гарванска няма нужда дружеството да докаже вземането си. Аз съм осъден!
Показах на съдебния-изпълнител писменото възражение, той сви вежди, направи си копие за неговата картотека, каза че има някакво недоразумение, но нищо не може да направи и че сумата е дължима в двуседмичния срок. Изпълнителният лист си е валиден и туй то! Дори учтиво ме попита как ще платя - в брой или по банков път?

Кажете това не е ли абсолютен съдийски произвол? Как този изпълнителен лист може да бъде обявен за нищожен и обезсилен? Е как да вярвам на правосъдието в България, когато правата ми по ГПК не са зачетени!

Кой сега ще плати още 561 лева на частния съдебен-изпълнител, че издирва длъжник, на който съдът не е зачел неговото просто възражение и е обявил за влязла в сила издадената срещу него Заповед за изпълнение.

Благодаря предварително за Вашите съвети!

Послепис: Дали моята история има потенциал за интересен репортаж по Господари на ефира?
danestev
Нов потребител

Re: Произвол на СРС по дела на Топлофикация

Мнениеот REVOLUTION » 10 Мар 2010, 21:48

Срокът не е 14 дневен , а двуседмичен което е малко по-различно и започва да тече от датата , на която Ви е връчена ЗИ.На коя точно дата Ви е връчена ЗИ и на коя сте подал възражението?Ако възражението е в срок , проблема ще се реши.

П.П Всъщност в срок сте , ако сте подали на 3.09. възражението.Може обаче да е станала грешка и то да не е стигнало до делото.Вижте все пак какво е положението.Подайте молба с копие от възражението , заверено с искане от съдията да обезсили ИЛ и да даде указание на Топло , че трябва да предяви иск в 1 месечен срок.
Последна промяна REVOLUTION на 10 Мар 2010, 21:54, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот usra_ovcova » 10 Мар 2010, 21:50

Имаше подобен случай с една колега и като отиде при съдията с документите се оказа,че въобще не са приложени по делото! :shock:
След известно време се откриха случайно някъде в деловодството...
Сега почвам да вярва,че има нещо тревожно в последните назначения на съдебна админисртация в СРС...
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот danestev » 10 Мар 2010, 21:54

Заповедта ми е връчена на 20 август 2009 г., а възражението го подадох на 3 септември. Август има 31 дни. Подадох го точно на 14-тия ден!
Последна промяна danestev на 10 Мар 2010, 21:55, променена общо 1 път
danestev
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Мар 2010, 21:55

danestev написа:Заповедта ми е връчена на 20 август 2009 г.
Знам че е двуседмичен, попадох възражението на 3 септември 2009. Точно на 14-тия ден!

Допълних си отговора като сметнах и аз , в срок сте!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот danestev » 10 Мар 2010, 22:02

Тази молба до съдията по делото Христина Гарванска ли да я адресирам или до председателя на СРС?
Аз хубаво ще си приложа копие на възражението, а те дали ще ми отговорят докато не изтече поканата за доброволно изпълнение на съдебния-изпълнител. Че като гледам с каква скорост ( 19 октомври 2009 г. - 10 март 2010 г. ) изпълнителният лист се е придвижи до мен, май ще ми отиде апартаментчето, докато съдът уважи искането ми.
danestev
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство