начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Прекратяване на изпълнително производство

Прекратяване на изпълнително производство

Мнениеот kirile » 16 Май 2010, 15:07

Бях управител на етажната собственост. В качеството си на такъв съм водил 5 частни и в последствие 5 граждански дела срещу 5 длъжника в етажната собственост , в последствие съответно заведох 5 изпълнителни дела при ЧСИ.
След завеждането на изпълнителните дела , беше избран нов управител на етажната собственост , който веднага подаде 5 молби до ЧСИ и прекрати изпълнителните дела в качеството си на нов взискател.
Разноските по частните , гражданските и изпълнителните дела съм заплащал с лични средства , не са заплащани от етажната собственост. С прекратяването на изпълнителните дела съм лишен от възможността да си възстановя разноските направени с лични средства. Общото събрание на етажната собственост също отказа да ми ги възстанови.
Въпросът ми е - ЧСИ има ли законово основание да прекрати изпилнителните дела и ако има аз при тези обстоятелства по какъв начин и на кое основание откъде да си поискам тези суми ?
kirile
Потребител

Re: Прекратяване на изпълнително производство

Мнениеот hidden » 16 Май 2010, 15:39

ЧСИ няма право да прекрати производството, нито да конституира новият управител на мястото на стария. Взискател е етажната собственост (общо събрание или сдружение на собствениците), а не управителят. Управителят е само представител на ЕС, а новият управител не е частен правоприемник на стария.
Дори и да се съберат разноските по изпълнението, същите ще бъдат преведени от ЧСИ в полза на ЕС, а не на управителя. Ваша си е грешката, че сте плащали от собствения си джоб разноските по изпълнението. Можете впоследствие да искате да ви бъдат възстановени от ЕС.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: Прекратяване на изпълнително производство

Мнениеот kirile » 17 Май 2010, 11:38

Новият управител е дал на ЧСИ протокола от общото събрание за избора му и се легитимира като представител на ЕС , тоест като взискател , на това основание ЧСИ прекратява изпълнителните дела , защото това била волята на ЕС представлявана от управителя. Между другото един от длъжниците е именно новият управител , а съответно другите длъжници го избраха.
Що се касае до разноските , които съм направил с лични средства - нямах избор и не разполагах със средства на ЕС , затова бях принуден от обстоятелствата да плащам с лични пари. На общо събрание съм поискал да ми бъдат възстановени тези пари от ЕС , но общото събрание отказа с аргумента , че тези разноски са неправомерни , затова в момента съм завел гражданско дело , с което обжалвам решението отказа на ОС и искам съдът да постанови тези разноски да ми бъдат възстановени от ЕС.
kirile
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство