начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Топлофикация

Топлофикация

Мнениеот hitman321 » 27 Май 2010, 14:37

Здравейте

Получих съобщение от топлофикация за дължима сума в размер на 214 лева( 115.77 главница и 98.74 главница за периода 05. 2003 до 25.05.2010 г.Проблема е,че аз съм нямал парно з а този период-т.е това са някакви такси мощности-целият блок е със спряна инсталация.

Сумата не е голяма,но впредвид,че ми искат сума за нещо което не съм ползвал е абсурдно.
1)Могат ли да предентират за тази сума впредвид срока на давност(ако не се лъжа е 5 годишен)-ако главницата изгаря по срока на давност,това важи ли и за лихвата.
2)Могат ли да образуват изпалнителен лист въпреки,че има срок на давност.
3)Има ли нужда да се обърна към адвокат

Понеже ще имам среща с юрист консултката на топлофикация(а аз не съм юрист) и искам да съм подготвен.

Благодаря ви предварително.
hitman321
Нов потребител

Re: Топлофикация

Мнениеот Гост. » 28 Май 2010, 00:22

hitman321 написа:Здравейте

Получих съобщение от топлофикация за дължима сума в размер на 214 лева( 115.77 главница и 98.74 главница за периода 05. 2003 до 25.05.2010 г.Проблема е,че аз съм нямал парно з а този период-т.е това са някакви такси мощности-целият блок е със спряна инсталация.

Сумата не е голяма,но впредвид,че ми искат сума за нещо което не съм ползвал е абсурдно.
1)Могат ли да предентират за тази сума впредвид срока на давност(ако не се лъжа е 5 годишен)-ако главницата изгаря по срока на давност,това важи ли и за лихвата.
2)Могат ли да образуват изпалнителен лист въпреки,че има срок на давност.
3)Има ли нужда да се обърна към адвокат

Понеже ще имам среща с юрист консултката на топлофикация(а аз не съм юрист) и искам да съм подготвен.

Благодаря ви предварително.

Не разбирам защо изобщо си губите времето с техни представители - безпредметно е ( отговорете си на въпроса- те чии интереси защитават? и ще ме разберете), но и вие си знаете мотивите за това действие.
1. Възможно е- няма пречка да претендират, друг е въпросът дали ще им бъдат присъдени.
Когато е погасено главното вземане, погасено е и акцесорното (за лихви).
2. Могат да депозират заявление по реда на чл. 410 ГПК за издаване заповед за изпълнение на парично задължение( неточно е да образуват изпълнителен лист..., но в резултат от производството да, ще им бъде издаден такъв). Вие пък можете, и трябва!, писмено да възразите - прочетете чл. 111 б"в" ЗЗД, както и чл. 155 от ЗЕ. :)
3. Въпрос на личен избор, но ако предявят претенцията си по съдебен ред в общо исково производство- препоръчвам.
За давността съдът не следи служебно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hitman321 » 29 Май 2010, 10:51

Благодаря ви poli_g за компетентния и бърз отговор.

Проблема е,че заминавам за чужбина за малко по дълъг срок и се опасявам могат ли в мое оцъствие да направят нещо,за което няма как да реагирам адекватно.(имам само един възрастен човек,който въобще не желая да го занимавам с тези глупости да ходи по различни институции да се разправя,че искам още дълго време да ми бъде цив и здрав)

Т.е желая да ми издадат документ,че не дължа нищо към тях и ако откажат мога ли да заведа превантивно дело или по някакъв начин да се включи автоматично срока на давност,защото не желая да стане по закона на мърфи в мое оцъствие да претендират за нещо ,което нямат право,заради оцъствието ми в чужбина да не мога да реагирам адкватно и накрая да дължа хиляди такси на топлофикация,съда,съдия изпълнител............. и кой ли още не

1)Идеята ми за среща с юрис консулта им е да се избегне това,и да са наясно,че само ще си изгубят времето.-с подходящ тон това възможно лие според вас
2)Чл. 111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания.-това няма ли как да бъде задействано автоматично
hitman321
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 29 Май 2010, 13:34

1. За възможностите- може да идете, но няма да постигнете целения резултат.
2. Правопогасяващото възражение за недължимост на сумите поради погасяване на вземането( частично!) по давност се прави в съдебна зала, ако сте ответник, а ако сте ищец- предявявате отрицателен установителен иск.
:roll: Такса мощност бе премахната още през далечната 2006.
И тук някъде ви препоръчвам консултация и с адвокат- на място, за да прецените какво ще предприемате с оглед евентуалната ви липса от страната и бъдеща претенция на топлото. Въпреки, че сумата е малка вероятно да решите вие да инициирате съдебно производство.
Гост.
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство