начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

секвестируемо ли е обезщетението за безработица?

секвестируемо ли е обезщетението за безработица?

Мнениеот darko790 » 23 Ное 2011, 08:31

Възможно ли е ЧСИ да вземе полагащите се помощи за безработни?
От НОИ искат eban на банкова сметка, а ЧСИ е наложил запор.
darko790
Нов потребител

Re: секвестируемо ли е обезщетението за безработица?

Мнениеот narina » 23 Ное 2011, 11:52

Съществува становище, че ако лицето не е използвало /изтеглило от сметката/ в рамките на месеца средствата, които по право са несеквестируеми и тези суми се натрупат/прехвърлят за следващия, то това е "спестяване" и се счита за секвестируем доход, а СИ може да ги усвои.
п.с. ако правилно съм разбрала целта на въпроса.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот darko790 » 24 Ное 2011, 11:48

Благодаря за отговора! Но от банката може ли да откажат да ми дадат тези полагащи ми се помощи за безработни, с презумпцията , че така те ще се натрупат...? ... и бил наложен запор от ЧСИ ...да се обърна към него ....
darko790
Нов потребител

Мнениеот narina » 24 Ное 2011, 13:34

darko790 написа:Но от банката може ли да откажат да ми дадат тези полагащи ми се помощи за безработни, с презумпцията , че така те ще се натрупат...? - на това основание не могат да откажат... и бил наложен запор от ЧСИ - да, на това основание могат да откажат да изплатят ...да се обърна към него ....- Да

За да може за обжалвате действията на ЧСИ относно запора, имате на разположение едноседмичен срок от деня на съобщението за наложения запор, което вероятно сте получил в поканата за доброволно изпълнение. Съветвам Ви да се обърнете към адвокат и то възможно най-скоро - да прегледа документите, с които разполагате и да укаже какво трябва да се направи.
Аватар
narina
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство