начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Oтново за Топлофикация

Oтново за Топлофикация

Мнениеот lerina » 03 Апр 2012, 07:28

Здравейте. Топлофикация беше завела дело срещу съпруга ми , обжалвахме , минахме през дело и поради некомпетентен адвокат / препоръчан ни от Федерацията на потребителите / загубихме делото.
В случая делото беше само срещу съпруга ми , но аз имах претенции, че договорът е сключен само с него, но не и с мен като съсобственик на имота. Другото, което, че радиаторите винаги са хладки, но не и топли, т.е. топлинната енергия, която те ми предоставят не може да стопли жилището. Проблемът не е в инсталацията или радиаторите , а само в Топлофикация, тъй като ТЕЦът ,който ни отоплява е на газ и те безпроблемно регулират подаването на топлоенергия по тяхно осмотрение. Жилището е на последен етаж и имаме само една тънка вертикална тръбичка, която е студена. На първото дело се явих с молба с всичките тези претенции, но съдиийката не прие молбата ми , а препоръчаната адвокатка не ме конституира като лице-помагач към делото. Пропусна и да поиска вещо лице за всички проблеми с топлоподаването и сградната инсталация. По време на делото се убедих, че същата дори не борави с терминологията прилагана от Топлофикация. Съобщи ми , че е получила решение по делото 4 дни преди да изтече срока, два от които събота и неделя и тъй като не бяхме в София нямахме време да намерим добър адвокат и не успяхме да обжалваме.
Това, което ми прави впечатление в решението и прилагания СК / чл. 32 ал. 1 и чл.2 / противоречи на ЗС за имоти в съсобственост и бракът не е търговско дружество за да има солидарна отговорност. Неазависимо, че лицата са в брак, всеки от тях има своите права и като пълноправен гражданин носи отговорност за своите действия. В случая чл. 32 ал. 2 СК нарушава конституционните ми права , защото независимо , че съм в брак аз мога да отговарям сама пред закона, а не да има солидарна отговорност. Другото, което е, че сега може да се сключват предбрачни и брачни договори в които да има условия кой и как ще задоволява разходите на семейството и те може да не бъдат равни за двамата съпрузи, както изисква чл. 32 ал. СК. И още нито един закон не може да застави две лица в брак да живеят заедно, както и да ги застави да се разведат поради тази причина. И какво става със СК чл.32 в този случай? Явно извода е , че по-добре да не се сключва брак, защото според нашия СК ставаш „бракуван” човек и губиш конституцоинните си права на пълноправен гражданин.
Продължавайки разсъжденията по пътя на логиката и закона при СИО имаме съсобственост. Нито един от двамата съсобственици не може да разполага самостоятелно с имота без знанието на другия, както и да сключва самостоятелни договори за целия имот. Е, да но Топлофикация има навика да сключва договори само с един от съсобствениците, което пък влиза в противоречие със Закона за договорите и задълженията. Ами , ако жилището не е СИО , в съсобственост на 3 братовчеди какво правиме, при условие , че само един е подписал договор с Топлофикация? Защо в данъчното знаят , че всеки съсобственик си има дял и съответно не изискват от него в солидарна отговорност да плати данъците на друг съсобственик ? Ако някой от съпрузите изтегли кредит, то кредита е изискуем от него и може да се наложи запор само и единствено на неговия дял, но не и в солидарна отговорност и на другия съпруг.
Тези разсъждения може и да ви се сторят смешни, но аз смятам, че ще имам задължения към Топлофикация само и единствено ако имам сключен договор с тях. Не съм упълномощавала съпруга ми да сключва договори от мое име и за моята идеална част от имота нито с Топлофикация, нито с ВИК, нито с Енергото. Когато се отдава имот в съсобственост под наем или се продава задължително се изисква съгласието на всички съсобственици. В случая имаме договори без съгласието на единия съсобственик.
Искам да обжалвам решението на съда на горните разсъждения. Доколко това е възможно? Не съм съгласна да плащам на някого за нещо без да имам сключен договор за това. Не съм съгласна и да нося солидарна отговорност при условие, че се нарушават конституционните ми права.
Не очаквам правосъдие в България, но за да стигна до Европейския съд трябва да мина през съда на БГ.
lerina
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство