начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Падане на запор

Падане на запор

Мнениеот evsibo » 01 Юни 2012, 22:05

Здравейте , беше ми наложен запор от ЧСИ на банкова сметка , по която внасям вноската си по ипотечен кредит. Платих задължението си 100% и представих платежното нареждане от банката на въпросният ЧСИ . Въпросът ми е какъв е срокът за освобождаване на запора на банковата ми сметка . Благодаря Ви .
evsibo
Нов потребител

Re: Падане на запор

Мнениеот inspectora » 02 Юни 2012, 01:29

Няма срок, поне не и законово установен. Може за няколко часа да се уредят нещата, а може и седмици /зависи от усмотрението и добросъвестността първо на ЧСИ и после и на банката, в която е наложен запорът/.
inspectora
Активен потребител

Мнениеот evsibo » 04 Юни 2012, 14:50

А трябва . Благодаря .
evsibo
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 04 Юни 2012, 18:47

Е, няма срок- истина е, но всяко неоснователно забавяне ви отваря път към едни други искове насочени към ЧСИ.... ( визирам, че са запорирани сметки, по които изплащате ипотечен кредит).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Юни 2012, 20:17

Чл. 433, ал. 2 ГПК - съдебният изпълнител вдига служебно наложените възбрани и запори, след като постановлението за прекратяване влезе в сила.
Съгласно чл. 435-436 ГПК постановлението за прекратяване влиза в сила в седемдневен срок от уведомяване на взискателя (който е легитимиран да обжалва същото).
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Юни 2012, 20:20

Така, къде го срокът да се поизнесе ЧСИ с постановление за прекратяване?
И къде го срокът да се връчи на В, че от там насетне да отпочне да тече и неговото време....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Юни 2012, 20:46

На първия въпрос - прекратяването на делото настъпва по силата на закона, ако са налице предпоставките на чл. 433 от ГПК (чл. 330 от ГПК /отм./), като постановлението за прекратяване само установява, че по силата на закона делото вече е прекратено (в този смисъл - Тълкувателно решение № 47 от 01.04.1965г. по гр. д. № 23/1965 г. на ВС, ОСГК).
Тук обаче стои въпросът как се прекратява делото в случаите, когато задължението е погасено, защото законодателят не е предвидил изрично в чл. 433 като основание за прекратяване на делото - погасяване на задължението. Именно за тези случаи съдебните изпълнители са въвели термина "приключване" или "свършване" на делото - когато задължението е погасено изцяло. Има неяснота и различна практика при различните СИ с какъв акт делото се приключва, някои го правят с протокол, с който констатират, че изпълнителното правоотношение между страните е прекратено, а други - с постановление. Ако е с протокол обаче, не става ясно дали и как взискателят се уведомява, както и кой е актът, който взискателят може да атакува съгласно чл. 435, ал. 1, в случай, че счита, че задължението не е погасено. Оттук не е ясно и в кой момент следва да се вдигнат запорите. Ако например СИ вдигне веднага запорите след погасяване на задължението, но взискателят обжалва прекратяването на изп. производство и съдът уважи жалбата, то излиза, че вдигането на запорите е незаконосъобразно и лишава взискателя от обезпечението. От друга страна обаче в повечето случаи длъжниците плащат именно за да им се вдигне час по-скоро запорът/възбраната, особено ако са блокирани сметките или работодателят заплашва да го уволни или аха-аха на другия ден ще изповядва сделка пред нотариус за прехвърляне на запорираното МПС или възбранения имот.
По втория въпрос - кога ще бъде уведомен взискателят - наистина няма срок. Макар че законът никъде не го предвижда, смятам, че това следва да стане в разумен срок. Отделен е въпросът, че някои взискатели нарочно се крият и има проблеми да бъдат уведомявани и те (а не само длъжниците), но това е по-скоро изключение.
Правилото е, че когато няма срок, задълженията за изискуеми веднага, но това невинаги е възможно да се случи чисто технически и физически, затова - следва да има някакви разумни срокове - нито твърде дълги, нито твърде къси. Седемдневният срок за обжалване на постановлението за прекратяване мисля, че е разумен срок.
Добре дошли в тъмните дебри на изпълнителното производство!
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Юни 2012, 20:57

Добре заварил :D
Накратко- няма определен срок и за двете ми питания ( не, че съм имала съмнения по тези въпроси).
В конкретния случай, при тези две неизвестни, можеш ли да се ангажираш да посочиш конкретен срок за вдигане на запорите?- не мисля.

п.п. Отдавна вече не правя дори прогнози, защото все нещо изниква и оплесква цялата стройна редица от дати, които съм си наредила.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Юни 2012, 21:06

Мисля, че на първия въпрос има отговор и той е - веднага, най-много до ден-два.
Ясно е, че запорите също ще се вдигнат пак веднага или до ден-два, особено ако си попитал преди това взискателя колко иска да му се преведе, за да няма претенции. Но в някои случаи някои взискатели започват да се заяждат и да претендират и допълнителни суми...или пък аха-аха сега всеки момент чакат да им се издаде още един ИЛ срещу същия длъжник, така че - моля Ви да бъдете така добри и да не вдигате запорите все още. Е тогава става неприятно.
Общо взето, в ГПК и по-специално в изп. производство има доста неясноти около отговорностите на съдебните изпълнители, което позволява злоупотреби от страна на всеки един от участниците в процеса - взискател, длъжник, съдебен изпълнител. Но законодателите (интересно защо) повече се интересуват от това колко е възнаграждението на ЧСИ, а не как да поправим законодателния буламач, който самите законодатели са сътворили...
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство