начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Отмяна/Замяна на обезпечение

Отмяна/Замяна на обезпечение

Мнениеот chadel » 23 Дек 2011, 11:08

Здравейте колеги,

моля за съвет. Имаме наложено обезпечение "възбрана", която свръхобезпечава исковата претенция - цената на имота е 3-4 пъти по-голяма от претенцията, като на всичкото отгоре тази възбрана е допусната без гаранция.
На второ място - ответникът притежава друго секвестируемо имущество, което няма как да отчужди (възбранено е от други кредитори с вземания далеч по-малки от стойността му), включително има вземания срещу трети лица, обезпечени с ипотека, които вземания, като част от патримониума му, също биха могли да послужат за удовлетворяване на обезпечения ищец, в случай че спечели делото. Т.е. не съществува опасност ответникът да се разпореди с останалото си имущество, а има и по-подходящи обезпечителни мерки.

Целта ми е да отменя/заменя обезпечителната мярка или обекта на обезпечение. Мислите ли, че посочените по-горе доводи ще "минат", така да се каже, и можете ли да ми помогнете със съдебна практика в подкрепа на моята теза.
chadel
Потребител

Re: Отмяна/Замяна на обезпечение

Мнениеот Pause » 23 Дек 2011, 17:59

Относно ,замяната на една обезпечителна мярка с друга.Може да искате да се замени с друго секвестируемо имущество което да е подходящо за обезпечаване на исковата претенция на молителя Чл.398 ал.1 ГПК.Още докато не сте получили ,препис от ИМ нямате качество на ответник,значи няма и ищец.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот chadel » 24 Дек 2011, 02:48

Възбраната е наложена по предварително обезпечение на бъдещ иск, а сега сме в съдебното дирене.
chadel
Потребител

Мнениеот Гост. » 24 Дек 2011, 03:23

:roll: Може и да може, но не по изложените от вас мотиви, колега. Което не ви пречи да опитате, разбира се- ако ответната страна не възрази, ако съдът сметне за уместно изменението, ако сте убедителен( това с липсата на изискана и внесена гаранция е наистина положително за вас, но само вие си знаете фактите по делото).
chadel написа:Възбраната е наложена по предварително обезпечение на бъдещ иск, а сега сме в съдебното дирене.

Което означава, че не сте я обжалвали, но не виждам пречка да искате в сегашното дело (обезпечение по бъдещ иск е прелюдия към сегашното ви производство) промяна на обезпечителната мярка.. да кажем запор върху нещо по-бързо ликвидно( това предложение винаги се харесва на претендиращия и съда, но трябва да сте мотивиран в искането си), примерно или пък върху друг невъзбранен! имот.
Но да искате от съда да принуди бъдещия евентуален К да се нареди след останалите или да бъде ипотекарен К е малко прекалено, според мен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот chadel » 24 Дек 2011, 22:05

poli_g написа:Но да искате от съда да принуди бъдещия евентуален К да се нареди след останалите или да бъде ипотекарен К е малко прекалено, според мен.

Че защо след? Поредността на вписване на възбраните не поражда привилегия за вписалия я по-рано. Що се отнася до това да бъде ипотекарен кредитор - че какво по-сигурно обезпечение от това - първа по ред и единствена ипотека. Де да можеше и мен да ме принуждават все ипотекарен кредитор, пък то пусто-опустело, все хирографарен :D и все шушумиги за длъжници :wink:
Весела Коледа на всички!
chadel
Потребител

Мнениеот chadel » 04 Яну 2012, 18:33

up :)
chadel
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство