начало

„Енциклопедичен речник на частното право“ – една осъществена мечта на проф. Герджиков „Енциклопедичен речник на частното право“ – една осъществена мечта на проф. Герджиков

протакане на дело за промяна на име

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

протакане на дело за промяна на име

Мнениеот georgi_ivanov » 20 Мар 2025, 13:54

Привет,

интересува ме има ли краен срок дело за промяна на имената? Протакат го много време вече и искам да знам има ли вариант да бъде разрешено по-бързо? Ако трябва да подавам молба до съда за по-бързо разрешаване делото за промяна на имената моля, да ми предоставите примерен вариант.

Поздрави,
Георги
georgi_ivanov
Потребител

Re: протакане на дело за промяна на име

Мнениеот bozyo » 20 Мар 2025, 14:47

Административнопроцесуален кодекс написа:Чл. 57. (1) Административният акт се издава до 14 дни от датата на започване на производството.
...
Чл. 58. (1) Непроизнасянето в срок се смята за мълчалив отказ да се издаде актът.
...
Чл. 126. Съдебните производства започват по искане на заинтересовано лице или на прокурора в определените от този кодекс или друг закон случаи.
...
Чл. 128. (1) На административните съдилища са подведомствени всички дела по искания за:
1. издаване, изменение, отмяна или обявяване на нищожност на административни актове и административни договори;
bozyo
Потребител

Re: протакане на дело за промяна на име

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Мар 2025, 22:13

Справят се берзо - не мисля да е проблем за изчакването.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Гражданство