- Дата и час: 13 Фев 2025, 10:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
суми по изп. лист
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
суми по изп. лист
Има издаден срещу мен изпълнителен лист, като трябва да платя "направените по делото разноски в размер на 580, както и да заплатя направените по делото разноски пред въззивната инстанция в размер на 500 лева". ЧСИ ми праща покана за доброволно изпълнение на тези суми, присъдени разноски, такса за чси и такса за приключване на делото ПЛЮС някакви 450 лв. който ги няма в изпълнителния лист. Трябва ли да ги плащам тези 450 лв. след като ги няма в изпълнителния лист?
- ace2112
- Младши потребител
Re: суми по изп. лист
Здравейте,
вероятно тези 450 лв. са адвокатско възнаграждение на адвоката на взискателя в изпълнителното производство, както и такси на ЧСИ по Тарифата. Поискайте от ЧСИ да конкретизира основанието за плащане на сумата от 450 лв.
вероятно тези 450 лв. са адвокатско възнаграждение на адвоката на взискателя в изпълнителното производство, както и такси на ЧСИ по Тарифата. Поискайте от ЧСИ да конкретизира основанието за плащане на сумата от 450 лв.
- nmitova
- Потребител
това адвокатско възнаграждение не се ли представя по време на делото пред съда и след това да се вписва в изпълнителния лист?
- ace2112
- Младши потребител
Не. Изпълнителното дело е отделно, ново производство от гражданските дела, които сте водили. За всяко дело се договоря, принципно, отделен хонорар.
Дължите тези пари, но според мен следва да отидете при ЧСИ и ако това са суми само за адвокат ( в което се съмнявам, но няма как да знам) имате правната възможност да възразите, като се позовете на прекомерност, защото са си множко (съгласно чл.10 вр.чл.7 от наредба 1/2004).
Дължите тези пари, но според мен следва да отидете при ЧСИ и ако това са суми само за адвокат ( в което се съмнявам, но няма как да знам) имате правната възможност да възразите, като се позовете на прекомерност, защото са си множко (съгласно чл.10 вр.чл.7 от наредба 1/2004).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Тези 450лв. Наистина били адвокатско възнаграждение, но за образуване на изп. дело при ЧСИ? Според Вас редно ли е да заплащам тази прекомерно висока такса след като вече има издаден изп. лист срещу мен?
- ace2112
- Младши потребител
Адвокатското възнаграждение се определя като процент от материалния интерес по делото. Изискайте документ, установяващ плащането на адв. хонорар (като напр. екземпляр от адвокатския кочан или банково платежно нареждане при плащане по банков път).
- nmitova
- Потребител
ace2112 написа:Тези 450лв. Наистина били адвокатско възнаграждение, но за образуване на изп. дело при ЧСИ? Според Вас редно ли е да заплащам тази прекомерно висока такса след като вече има издаден изп. лист срещу мен?
Виж сега, винаги съм смятала, че почтеността не е порок, а и защото за едни 100х. днес ми идва един длъжник с адв. хонорар по заповедно в размер на над 6х. и съм леко ядосана, та да ти кажа директно: възразявай! Дано си в срок, но не пропускай да направиш възражение в писмен вид пред ЧСИ за прекомерност на адвокатското възнаграждение. При този размер на дълга хонорара не може да надвиши 250лв. преко сили( без да отварям наредбата).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
И аз съм се натъквала на превишени хонорари в заповедно производство, но след подаване на жалба винаги съм получавала редуциране на хонорара до минималния размер.
- abstract
- Потребител
Какъв е срока за подаване на молба до ЧСИ?
- ace2112
- Младши потребител
ace2112 написа:Какъв е срока за подаване на молба до ЧСИ?
Ако не се лъжа за оспорване на хонорар май беше само една седмица. И се подава не молба, а жалба до съответния окръжен съд, или СГС за София, чрез ЧСИ.
- ivodam
- Потребител
ivodam написа:ace2112 написа:Какъв е срока за подаване на молба до ЧСИ?
Ако не се лъжа за оспорване на хонорар май беше само една седмица. И се подава не молба, а жалба до съответния окръжен съд, или СГС за София, чрез ЧСИ.
Първо е молба до ЧСИ за редуциране на адвокатския хонорар, по която той се произнася с постановление, което вече ако не ви устройва подлежи на обжалване чрез него до съответния окръжен съд или СГС.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
windlove написа:ivodam написа:ace2112 написа:Какъв е срока за подаване на молба до ЧСИ?
Първо е молба до ЧСИ за редуциране на адвокатския хонорар, по която той се произнася с постановление, което вече ако не ви устройва подлежи на обжалване чрез него до съответния окръжен съд или СГС.
Мда, и освен това има много сладки такси, които ЧСИ-то прибира за тежкия труд - 24 лв. за това, че ще извести другата страна, 12 лв. за да предае жалбата в съда, където пък има 25 лв държавна такса, абе убава държава сме...
- ivodam
- Потребител
Пропусна ли сте и безобразието по т. 8-а невероятно тежкия труд за изготвяне на препис от делото
" 8.
Забележка. За изготвяне на препис на изпълнително дело и предоставянето му на компетентния съд се събира такса 20 лв.
"
тоест Частния съдебен изпълнител печели и от незаконните му действия-трябва да му платиш за да жалиш. а ако действията му са незаконни-разходите по жаленето са за твоя сметка. нали разбираш,че за тези авансирани такси по вина на ЧСИ едва ли ще са много тези ,които да водят отделно дело.
Решението е в ГПК да се запише в 435 "При уважаване на жалбата, съдът осъжда ЧСИ да заплати на жалбоподателя направените от него разноски " . Ако ЧСИ е действал законосъобразно, и негови актове не са отменени-няма какво да се тревожи. но при незаконни действия, установени и от съда-да плаща разноските по жалене. Още при със съдебния акт при жалене по 435,, а не да се води друго дело. Да видим, дали ще си позволява незаконни действия.
" 8.
Забележка. За изготвяне на препис на изпълнително дело и предоставянето му на компетентния съд се събира такса 20 лв.
"
тоест Частния съдебен изпълнител печели и от незаконните му действия-трябва да му платиш за да жалиш. а ако действията му са незаконни-разходите по жаленето са за твоя сметка. нали разбираш,че за тези авансирани такси по вина на ЧСИ едва ли ще са много тези ,които да водят отделно дело.
Решението е в ГПК да се запише в 435 "При уважаване на жалбата, съдът осъжда ЧСИ да заплати на жалбоподателя направените от него разноски " . Ако ЧСИ е действал законосъобразно, и негови актове не са отменени-няма какво да се тревожи. но при незаконни действия, установени и от съда-да плаща разноските по жалене. Още при със съдебния акт при жалене по 435,, а не да се води друго дело. Да видим, дали ще си позволява незаконни действия.
- enter
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|