Напуснах държавната служба по взаимно съгласие (с молба за няколко дни; съкращение-невъзможно; другия вариант беше едностранно с предизвестие от моя страна). В тая администрация работих повече от 8 г.
Инженер съм-специалност "Компютърно проектиране"-мога да бъда проектант (някъде не се изисква даже и проектантска правоспособност и печат и членство), имам и педагогическа правоспособност.
Сега ориентирайки се какво мога да правя най-добре се замислям за фрилансер т.е. консултант на свободна практика по отношение надзора, който съм извършвала; също и водене за курсове за правоспособност (била съм председател на комисии за придобиване правоспособност). Отговарям на изискванията на съответните наредби за преподавател по теория и/или практика. В същото време мога и да проектирам съответните съоръжения с повишена опасност, каквито съм проверявала и заверявала като инвестиционни проекти и техническа документация.
Сменила съм района за работа и не смятам да влизам в гореописаните дейности за фирми в които от година насам съм проверявала.
Чл. 21. (1) (Доп. - ДВ, бр. 26 от 2009 г., в сила от 31.03.2009 г.) Лице, заемащо публична длъжност, с изключение на лице по чл. 3, т. 1, 2, 3, 6, 11, 12 и 20, няма право в продължение на една година от освобождаването му от длъжност да сключва трудови или други договори за изпълнение на ръководни или контролни функции с търговските дружества или кооперации, по отношение на които в последната година от изпълнението на правомощията или задълженията си по служба е осъществявало действия по разпореждане, регулиране или контрол или е сключвало договори с тях, както и да е съдружник, да притежава дялове или акции, да е управител или член на орган на управление или контрол на такива търговски дружества или кооперации.
(2) Ограниченията се прилагат и за търговските дружества, свързани с дружествата по ал. 1.
Доколкоро разбирам горецирираното 1 г. напред не мога да си направя частна лицензирана фирма със същата дейност, на мое име и да съм управител, орган за контрол, дялове, инспектор, технически ръководител.
Отговорник по качеството мога ли да бъда в чужда фирма (но все пак поднадзорна и имаща лиценз за дейността с която съм се занимавала), която не съм проверявала и одитирала по ISO EN 17020?
Дали има конфликт на интереси за фрилансер??