Здравейте! Подадена е молба за обечаване на иск, с която се иска "запор на банковите сметки на длъжника във всички банки в РБ" до размера на сумата от х лв.
Съдът обаче остави молбата без движение и указа, че трябвало да се посочат поименно банките, че и № на сметките. При поискване щял да ми издаде съдебни удостоверения, въз основа на които да се снабдя с У-е от банките дали ответника има сметки в тях и да ми посочат № йм.
Намирам това за абсурдно! Ако знаех в кои банки какви сметки има ответника, щях да ги посоча в молбата. А варианта да се снабдя със съдебно удостоверение, а пък после да искам удостоверения от всяка една банка дали в нея ответника има пари, ще отнеме според мен минимум месец.
Да взема ли, след като ми отхвърли молбата поради непосочване на сметките, да подам частна жалба, или да спазя изискването на съда - да се снабдя с удостоверенията? Някой минавал ли е по този път вече? Благодаря.
- Дата и час: 13 Фев 2025, 10:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
обезпечаване на иск - да се сочат ли сметките?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: обезпечаване на иск - да се сочат ли сметките?
Номерът с "всички банки" не минава. Аз лично в молбата пиша имената на всички банки, но не ми се е случвало досега да искат и номерата на сметките. Пък и ми се вижда безмислено... Нали длъжникът си има други идентифициращи данни, като имена и ЕГН, а и съдебният изпълнител ще може да наложи запора и без да му пише в ОЗ кой е номерът на сметката. Какво точно е указал съдът (цитат)?
Не виждам проблем да се подаде чж след отхвърлянето на молбата. Съдът, който я разглежда, най-вероятно ще допусне обезпечението.
Не виждам проблем да се подаде чж след отхвърлянето на молбата. Съдът, който я разглежда, най-вероятно ще допусне обезпечението.
Последна промяна devva на 19 Сеп 2013, 13:14, променена общо 1 път
- devva
- Потребител
Re: обезпечаване на иск - да се сочат ли сметките?
im4o_im4o написа:Подадена е молба за обечаване на иск, с която се иска "запор на банковите сметки на длъжника във всички банки в РБ" до размера на сумата от х лв.
Така формулирано искането ви е нередовно ( конкретиката в тея прошения е задължителна). С посочване наименованията на банките (32броя, след като искате всички), където искате да се наложи обезпечението щяхте да сте решил отдавна проблема.
im4o_im4o написа:Съдът обаче остави молбата без движение правилно и указа, че трябвало да се посочат поименно банките, че и № на сметките.
Указанието, що се отнася до втората му част е хрумка, но ще бъде санкционирана, ако сте упорит. Упоритостта не ви ползва, защото изисква време, което нямате ( преценявате си сам, разбира се)- за уважаване искането ви е необходимо само бъдещият иск да е допустим, вероятно основателен, да съществува нужда от обезпечението и исканата мярка да е подходяща. Всичко останало са свободни интерпретации.
Накратко- пуснете си уточняваща молба, с която обяснете на съда, че сте в обективна невъзможност да посочите номера на банкови сметки( то не е и нужно такова индивидуализиране, де, но все пак хора сме) и след като посочите коректно всички банки да продължи съдопроизводството по делото.
Да, втората инстанция навярно ще поправи, но ЧЖ отнема време, с което може и да не разполагате.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|