начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

гавра с онлайн търговци

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

гавра с онлайн търговци

Мнениеот votpuska » 19 Сеп 2013, 13:10

В последните дни синът ми си измисли забавление да прави фалшиви заявки на онлайн търговци. Поръчва на свои приятели най-различни неща - дрехи, компютри, дори китара и копирна машина :!: Дава своя телефон (който е на мое име) за да потвърди заявката и като пристигнат куеририте на дадения адрес и никой не им отваря му звънят а той или не им вдига или ги псува. Опитвам се да го откажа от това нещо но той си мисли че нищо не могат да му направят. Притеснен съм, аз познавам в общи линии законодателството и ми се струва че наистина нищо не могат да направят освен да си запишат да имат предвид тоя номер да не му приема повече заявките. Какво мислите вие, какво мога да очаквам?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Re: гавра с онлайн търговци

Мнениеот borovinka » 19 Сеп 2013, 13:21

Всичко. Включително дело от някоя фирма - собственик на онлайн магазина, за неизпълнен договор. Трябва да се четат общите условия на сайтовете, от където се правят поръчки онлайн - в почти всички от тях пише, че подадена заявка има обвързваща сила на договор с всички последствия от това.
Пълнолетен ли е младежът?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот REPLAY » 19 Сеп 2013, 15:01

Може да очакваш нов телевизор или пиано.Аз очаквам да станеш по-добър родител.
REPLAY
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 19 Сеп 2013, 16:06

Сега за ужас на всички правозащитни организации, млади майки и за ужас на цяла Европа и УСА ще запитам - а пробвахте ли да му ИЗшиете един мотивиращ и възпитаващ зад врата? Ако още не сте - може да пробвате - ефектът, ако момчето е на място, следва да е много бърз. В противен случай - изтървал сте го..
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот chadel » 19 Сеп 2013, 16:56

+ 1.

Евала, блудни сине! Е тва е съвет на място! Един трезвомислещ да се изкаже.
chadel
Потребител

Мнениеот chinchilla » 20 Сеп 2013, 22:27

Това е за бой, не за дискусия...
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот votpuska » 21 Сеп 2013, 02:56

borovinka написа:Всичко. Включително дело от някоя фирма - собственик на онлайн магазина, за неизпълнен договор. Трябва да се четат общите условия на сайтовете, от където се правят поръчки онлайн - в почти всички от тях пише, че подадена заявка има обвързваща сила на договор с всички последствия от това.
Пълнолетен ли е младежът?

Да, вече е пълнолетен. И аз това беше единственото което измислих, Обаче фирмата за да заведе гр. дело за неизпълнен договор нали в иска си трябва да посочи ответник - а той като е дал имена и адреси на хора които хабер си нямат? В хода на едно такова дело могат ли да установят на чие име е телефона? За наказателни дела знам че могат с разпореждане до оператора, но в граждански?
votpuska
Потребител

Мнениеот vokial » 21 Сеп 2013, 16:32

Е той като е пълнолетен, по-добри заниемания няма ли си? :lol:

Може да се търси гражданска отговорност - да. Но от него, не от вас.
vokial
Младши потребител

Мнениеот votpuska » 21 Сеп 2013, 23:06

Ми 18-годишен какви занимания да има.. Принципно да, гражданска отговорност, но самия факт че ще ни занимават и ще идва съдия-изпълнител да му се обясняваме би бил достатъчно неприятен и се надявам да не се стигне до там. Затова питам какви са вариантите за развитие. За да заведат гр. дело те трябва да подадат иск срещу лицето за което се е представил. ОК, намират този нищо неподозиращ човек, призовават го и - оттам нататък? Той твърди "не знам за какво става дума, това не е моя телефон.." Тогава могат ли да научат чий е?
votpuska
Потребител

Мнениеот sokolot » 23 Сеп 2013, 11:19

Не разбрах,
Щом телефона е на ваше име защо още не сте го блокирали?
sokolot
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 23 Сеп 2013, 11:31

votpuska написа:Ми 18-годишен какви занимания да има..
Ще подкрепя изказалите се преди мен и ще ви запитам Вие като родител не мислите ли, че 18-годишен трябва да има малко по-други занимания, а не подобни инфантилности, които могат да доведат до плащане на огромни суми "за единия майтап".
Представете си ситуация, в която поръчва от известен сайт за онлайн търговия антикварна кола за 25 000 $ и не я плащате, но заявката си стои на ваше име - пак ли така ще реагирате - че нямало нищо и само телефонът бил на ваше име? На чието и име да е - ако поръча кола на мое име, мога да го съдя, че сключва договори от мое име без пълномощие, съответно да отрека правните последици на последната сделка да ме обвързват мен лично. За ваша справка само, преди 1 година ибей осъдиха родител на 3-годишно момиченце да им плати покупка - детето си джиткало по айфона на баща си и му "купило" въпросното возило, за чиято стойност споменах по-горе. Детето си играело с незаключен телефон, последното влизане на таткото в акаунта било за разглеждане на въпросната ретро кола. Никакъв проблем да се проследи през чие IP е направена заявката (интернетът у вас вероятно е на ваше име, както и телефонът) и после да дойде едно дело, с което да ви уведомят, че си купувате "карбуратор от Лада "Нива", например; или полуоски за Москвич, модел 1956-та (ретро се води). ) Не е за подценяване ситуацията, седнете и разяснете на момъка, че има далеч по-приятни и смислени занимания навън, а това, което прави, може да доведе до сериозни санкции.
Ако младежът си няма свестни занимания - създайте му ги.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 23 Сеп 2013, 15:12

Не е за подценяване ситуацията, седнете и разяснете на момъка, че има далеч по-приятни и смислени занимания навън, а това, което прави, може да доведе до сериозни санкции.
Ако младежът си няма свестни занимания - създайте му ги. - тук не съм съгласен - ако на 18 вече пълнолетен пълен с енергия не можеш да си създадеш/намериш приятни занимания - работата отива на зле
Аз се сещам поне за 5 приятни занимания, от които цели 4 са напълно легални и ако се практикуват разумно и където трябва с предпазни мерки няма опасност да стане беля. Онлайн търговията не е шега работа. Сделките са си напълно реални и главоболията, до които могат да въведат също.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Взаимопомощ