начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Може ли частно лице да лизингова колата си.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли частно лице да лизингова колата си.

Мнениеот garnet2k » 06 Ное 2012, 17:36

Здравейте,
може ли аз като частно лице, притежаващо кола да я продам (или лизинговам) на друго частно лице?
Не съм сигурен за термините тук, но предполагам идеята е ясна- някой иска да купи колата разсрочено - т.е аз да му взема начална вноска и после Х сума на месец за лизинг.
Може ли това да стане?Ако да по кой закон - ЗЗД?
garnet2k
Младши потребител

Re: Може ли частно лице да лизингова колата си.

Мнениеот alexdb » 06 Ное 2012, 17:58

garnet2k написа:Здравейте,
може ли аз като частно лице, притежаващо кола да я продам (или лизинговам) на друго частно лице?
Не съм сигурен за термините тук, но предполагам идеята е ясна- някой иска да купи колата разсрочено - т.е аз да му взема начална вноска и после Х сума на месец за лизинг.
Може ли това да стане?Ако да по кой закон - ЗЗД?

И като как искаш да я продадеш като не си собственик?
Ако искаш да се отървеш от кола купена на лизинг и си намерил купувач иди при лизингодателя и му прехвърлете лизинговата схема на купувача - стига да отговаря на изискванията и лизингодателя да е навитак.
Всякакви други гимнастики не могат да те освободят от задълженията ти по договора за лизинг и не те съветвам да ги правиш. Обикновено лизинговите компании са професионално добре подготвени, договорите са им железни и без тяхно знание ако направиш нещо (примерно да сключваш някакви договори да даваш пълномощни и т.н.) винаги ще си прецакан :lol: :lol: . Да не говорим, че има и задължителни застраховки, които пак са в полза на лизингодателя и може да береш много големи ядове, ако я дадеш на някой, той се натряска като казак и се спре в някой стълб :lol: :lol: :lol:

А ако колата си е твоя да я лизинговаш не можеш, но можеш да я продадеш при разсрочено плащане. Този договор не е прост и ти трябва човек, който е наясно с това. Основните моменти са кога преминава собствеността в купувача и кой носи риска от повреждане и погиване на колата. Като цяло си има значителни рискове
alexdb
Потребител

Мнениеот garnet2k » 06 Ное 2012, 18:21

Да, колата е моя лична. Малко се бъркам - има ли разлика между лизинг и разсрочено плащане? Практическа или законова такава?
Иначе я ясно, че има рискове ако нещо се случи с колата. Но ако се абстрахираме от това, лизинговането/продажбата на вноски законово издържана ли е?
garnet2k
Младши потребител

Мнениеот alexdb » 06 Ное 2012, 19:19

garnet2k написа: Да, колата е моя лична. Малко се бъркам - има ли разлика между лизинг и разсрочено плащане? Практическа или законова такава?
Иначе я ясно, че има рискове ако нещо се случи с колата. Но ако се абстрахираме от това, лизинговането/продажбата на вноски законово издържана ли е?

Теоритична и счетоводна. В твоя случай без особено значение.
За законово издържано си е законово издържано. Няма забрана в закона да се прави, следователно е разрешено. Проблемите като цяло са практически и са свързани най-вече с гаранциите за двете страните. Самата продажба е едната страна. Договорът е с нот. заверка на подписите, а в него реално можеш да си договориш всичко. Практическият проблем е с пререгистрацията на колата в КАТ. За да може купувача да я пререгистрира трябва вече да е собственик иначе няма да стане. Така че ако му я прехвърлиш с плащането на първата вноска за това няма проблем. Тогава обаче проблема става за теб, защото ако спре да ти плаща не можеш просто да си вземеш колата, а трябва да си търсиш парите по съдебен ред или да разваляш договора пак по същия начин. Ако обаче в договора се договори, че купувача става собственик на колата след плащане на последната или ен на брой вноски тогава за да може да я кара трябва да му дадеш пълномощно, защото няма как да я пререгистрира в КАТ, а това вече си става сериозен проблем за теб. Но ти си знаеш.
Реално аз като си купих последната кола пича от който я взех ми даде направо пълномощно и ключовете и си я джирках около 2 м. без да съм му платил и една стотинка, защото колата беше лизингована и собствеността от Мото Пфое не беше прехвърлена към него, а тия докато се натутат да направят документите, че вместо на него да ми я прехвърлят на мен минаха два месеца :lol:
Иначе имаш възможност да си гарантираш плащанията и по други начини като например със Запис на заповед или договор за залог на колата (ако той става собственик със сключването на договора).
Виж в ЗЗД правната уредба за продажба и по-специално особените правила - най-вече чл. 205 и 206
alexdb
Потребител

Мнениеот didi05 » 02 Ное 2013, 19:22

Здравейте,
Аз искам да попитам възможно ли е при договор за покупко-продажба на МПС на разсрочено плащане между две физически лица, собствеността на МПС-то да бъде прехвърлена на купувача преди изплащането на всички вноски по договора таче че купувача да има право да регистрира МПС на негово име,но и да съществува клауза в договора примерно (при неизплащане на всички описани вноски в договора или други обстоятелства (смърт) ) продавача да може да си възвърне собственноста върху така продаденото МПС.
Предварително благодаря.
didi05
Нов потребител

Мнениеот havga » 21 Ное 2013, 17:11

Това което искате се нарича да развалиш договора. Тогава вие си връщате колата, защото купувача не е платил цената.
Обаче,за да си върнете колата ще се наложи да ходите до съд, тъй като е слабо вероятно купувачът да ви асистира с прехвърлянето на собствеността в кКАТ, а той вече има талон на негово име.
havga
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ