начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Въпрос за втора редовна докторантура

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за втора редовна докторантура

Мнениеот basilisk » 14 Яну 2014, 12:54

Здравейте,

Преди време изкарах тригодишна редовна докторантура, след което придобих образователна и научна степен "доктор". С оглед на това, че сегашната ми работа не ме удовлетворява достатъчно в нито едно отношение и най-вече ми е безинтересна, се замислих за придобиването на втора подобна степен. В такъв случай бих могъл да мина на 4 часов работен ден, за което вероятно няма да има проблем дори на сегашната ми работа и би се компенсирало от докторантската стипендия, т. е. финансово няма да има голяма разлика за мен. Въпросът ми е, дали при положение, че притежавам докторска степен, за придобиването на която съм получавал стипендия, мога отново (разбира се, чрез конкурсен изпит) да запиша втора редовна докторантура (двете докторантури няма да са в едно и също научно направление)?

За да си отговря на този въпрос, позвъних в МОН, там ме прехвърляха на различни служители и най-накрая последният ми отговори, че не може да запиша втора редовна докторантура. Аргументира се единствено с чл. 91, ал. 5 от Закона за висшето образование:

"(5) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Средствата по ал. 1, т. 1 не се предоставят за издръжка
на обучението на:
1. (изм. - ДВ, бр. 63 от 2010 г., в сила от 13.08.2010 г.) студенти и докторанти, които са
приети по реда на чл. 21, ал. 2, 3, 5 и 7;
2. студенти и докторанти, които се обучават за придобиване на същата или по-ниска
образователно-квалификационна степен;"

Според него, бивайки доктор, аз не мога да получавам стипендия за придобиване на същата степен (доктор). Но, според мен това важи за образователно-квалификационни степени - бакалавър и магистър, докато доктор е образователна и научна степен. Изтъкнах му този аргумент, но той ми каза, че се подразбирало, че се отнася и за докторската степен.

В крайна сметка мога или не мога да кандидатствам за редовен докторант с право на стипендия, имайки вече докторска степен? Знам за подобни случаи отпреди години, лица изкарали последователно две докторантури със стипендия, но тогава не е имало подобна точка, т. е. отпреди 2007 г. Какво е Вашето мнение?
basilisk
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ