Здравейте,
Интересува ме как стои върпросът с пътуване в чужбина на малолетни български граждани (БГ), чиито един/двама родител/и също са български граждани, но не е/не са навършил/и пълнолетие. Кои са документите, които трябва да бъдат представени на ГКПП при излизане от страната, изключвайки задължителните паспорт и/или лична карта? От значение ли е това дали родителите имат сключен граждански брак?
Рових се в ЗБЛД и в Семейния кодекс, но за съжаление не попаднах на нищо по случая.
И за да стане по-ясен въпросът ми, представям на вниманието Ви следния казус:
Непълнолетна БГ (16 г.) и пълнолетен БГ (19 г.) без сключен брак искат да пътуват в чужбина заедно със своето бебе (1 г.). Родителите на непълнолетната майка изготвят нотариално заверено пълномощно, с което упълномощават пълнолетният татко да я придружава при пътуването. Необходим ли е документ, който да разрешава излизането от Р. България на бебето, или присъствието на двамата родители е достатъчно условие?
Предварително благодаря за отделеното време и за помощта!
Поздрави,
И. Александрова
- Дата и час: 13 Фев 2025, 00:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пътуване в чужбина на малолетни и непълнолетни БГ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Пътуване в чужбина на малолетни и непълнолетни БГ
Необходим ли е документ, който да разрешава излизането от Р. България на бебето, или присъствието на двамата родители е достатъчно условие?
Не е необходим такъв документ.
Чл. 127а.СК - (Нов - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) (1) Въпросите, свързани с пътуване на дете в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това, се решават по общо съгласие на родителите.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Здравейте, eurolinker!
Благодаря Ви за отговора!
В конкретния казус притеснение у мен предизвиква най-вече това, че единият родител е непълнолетен...
В цитирания от Вас член от СК не са упоменати изключения, отнасящи се до възраст и семейно положение. С риск да ме вземете за м*лоумна, бих Ви помолила за допълнително разяснение - да разбирам ли, че възрастта (в случая непълнолетна майка) и семейния статус на родителите (неженени) не е от значение, щом и двамата са съгасни детето да пътува в чужбина?
И още нещо - ако приемем, че имаме непълнолетна майка и бебе, в акта за раждане на което е отбелязано "баща - неизвестен", необходимо ли е в този случай двамата да имат декларация-съгласие за пътуване в чужбина от родителите на непълнолетната майка? Тогава би трябвало да става дума за настойничество, нали така?
Благодаря Ви и предварително се извинявам, ако съм Ви досадила с въпросите си!
И. Александрова
Благодаря Ви за отговора!
В конкретния казус притеснение у мен предизвиква най-вече това, че единият родител е непълнолетен...
В цитирания от Вас член от СК не са упоменати изключения, отнасящи се до възраст и семейно положение. С риск да ме вземете за м*лоумна, бих Ви помолила за допълнително разяснение - да разбирам ли, че възрастта (в случая непълнолетна майка) и семейния статус на родителите (неженени) не е от значение, щом и двамата са съгасни детето да пътува в чужбина?
И още нещо - ако приемем, че имаме непълнолетна майка и бебе, в акта за раждане на което е отбелязано "баща - неизвестен", необходимо ли е в този случай двамата да имат декларация-съгласие за пътуване в чужбина от родителите на непълнолетната майка? Тогава би трябвало да става дума за настойничество, нали така?
Благодаря Ви и предварително се извинявам, ако съм Ви досадила с въпросите си!
И. Александрова
- slady
- Нов потребител
slady написа:....да разбирам ли, че възрастта (в случая непълнолетна майка) и семейния статус на родителите (неженени) не е от значение, щом и двамата са съгасни детето да пътува в чужбина?
Александрова, щом като в официалния документ е записано горното, значи слагаме кавички на таткото ("таткото"). Така. Ако "таткото" пътува с майката и детето то той за граничните органи е само придружител.
За останалата част от въпросите, бих посъветвал майката придружена от родител, да посети адвокат. Ако може да си позволи хонорар от 20 лв.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Здравейте! ![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Това с акта за раждане беше друг пример, който ми хрумна докато пишех. Не се отнася за същата ситуация.
Благодаря Ви за помощта и отделеното време!
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Това с акта за раждане беше друг пример, който ми хрумна докато пишех. Не се отнася за същата ситуация.
Благодаря Ви за помощта и отделеното време!
- slady
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|