Здравейте. Казусът ми е следния - Ползвах отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст и сега съм в платен годишен отпуск. По време на майчинството ми е назначен заместник. Искам да ми се актуализира заплатата без заместника ми да го освобождават докато не се върна трайно на работа.Знам, че когато се върна, макар и за 2 дни /за актуализиране на заплатата/ заместника трябва да го освободят. Въпроса ми е ако тези 2 дни са в период в който заместника ми е в отпуск или болничен, не могат да го освободят от работа, нали? Т.е. Заместника ми е в 5 дневен платен годишен отпуск, в този 5 дневен период - аз се връщам на работа за два дни и пак излизам в отпуск, ще освободят ли заместника?
Благодаря
- Дата и час: 12 Фев 2025, 21:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Актуализиране на заплата след ползване на майчинство
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Актуализиране на заплата след ползване на майчинство
Така като гледам твоя случай е "актуализиране на заплата ПО ВРЕМЕ на ползване на майчинство", а не след, както си написала.
Актуализирането на заплатата няма да промени размера на обезщетението, което получаваш, защото то се изчислява на база отработен преди майчинството период. Затова и няма много смисъл в упражнението.
Отделно - няма разпоредба, според която работодателят да е задължен да ти актуализира заплатата, връщайки се на работа. Не може да те уволни наистина, поради защитата в КТ, но може да не ти вдигне заплатата, ако шефът ти да кажем не те харесва. Пък ти си стой на 500 лв., докато твоите колеги взимат 1000 лв. примерно.
Чисто юридически погледнато, според мен, ако се върнеш на работа макар и за ден, настъпва основание за прекратяването на трудовия договор по заместване на заместника ти. Не мисля обаче, че ако работодателят ти е наясно, че искаш да се върнеш за 2 дни, е длъжен да уволни заместника ти. Или поне могат да се направят на ухапани и да не го направят, могат да го оставят на граждански договор, почасов трудов договор и т.н. опции, незабранени от закона, способстващи лекото му заобикаляне![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
И друго - по принцип ако някой е в отпуск може да бъде уволнен, стига да му бъде връчена заповедта по някакъв начин. Отпуска се прекратява с влизането на заповедта в сила обаче, остатъка трябва да бъде заплатен съгл. чл.224 от КТ. Ако е в болнични - не става така. Трябва да се върне след болничния и тогава може да бъде уволнен. Или уволняването при болничен настъпва след връчване на заповедта, но влиза в сила след изтичането на болничния период.
Ако целта ти е да заблудиш по някакъв начин работодателя си, за да ти увеличи заплатата - най-вероятно ще се установи меркантилността ти и некоректността ти спрямо него и макар и да не може да те уволни, може да ти отвърне със същото и въобще да не ти мръдне заплатата. А и могат така да ти скъсат нервите (закъсняла си с 2 минути, защо не си свършила това или онова и прочие), че да ти се прииска сама да напуснеш - тогава няма ограничения по КТ.
Ако си убедена обаче, че като се върнеш, заплатата ще ти бъде вдигната, си стой в майчинство и после като се върнеш окончателно си взимай увеличението. Така или иначе ще го усетиш чак тогава.
Актуализирането на заплатата няма да промени размера на обезщетението, което получаваш, защото то се изчислява на база отработен преди майчинството период. Затова и няма много смисъл в упражнението.
Отделно - няма разпоредба, според която работодателят да е задължен да ти актуализира заплатата, връщайки се на работа. Не може да те уволни наистина, поради защитата в КТ, но може да не ти вдигне заплатата, ако шефът ти да кажем не те харесва. Пък ти си стой на 500 лв., докато твоите колеги взимат 1000 лв. примерно.
Чисто юридически погледнато, според мен, ако се върнеш на работа макар и за ден, настъпва основание за прекратяването на трудовия договор по заместване на заместника ти. Не мисля обаче, че ако работодателят ти е наясно, че искаш да се върнеш за 2 дни, е длъжен да уволни заместника ти. Или поне могат да се направят на ухапани и да не го направят, могат да го оставят на граждански договор, почасов трудов договор и т.н. опции, незабранени от закона, способстващи лекото му заобикаляне
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
И друго - по принцип ако някой е в отпуск може да бъде уволнен, стига да му бъде връчена заповедта по някакъв начин. Отпуска се прекратява с влизането на заповедта в сила обаче, остатъка трябва да бъде заплатен съгл. чл.224 от КТ. Ако е в болнични - не става така. Трябва да се върне след болничния и тогава може да бъде уволнен. Или уволняването при болничен настъпва след връчване на заповедта, но влиза в сила след изтичането на болничния период.
Ако целта ти е да заблудиш по някакъв начин работодателя си, за да ти увеличи заплатата - най-вероятно ще се установи меркантилността ти и некоректността ти спрямо него и макар и да не може да те уволни, може да ти отвърне със същото и въобще да не ти мръдне заплатата. А и могат така да ти скъсат нервите (закъсняла си с 2 минути, защо не си свършила това или онова и прочие), че да ти се прииска сама да напуснеш - тогава няма ограничения по КТ.
Ако си убедена обаче, че като се върнеш, заплатата ще ти бъде вдигната, си стой в майчинство и после като се върнеш окончателно си взимай увеличението. Така или иначе ще го усетиш чак тогава.
- momchilmm
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|