начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Възражение чл. 423 ДТ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възражение чл. 423 ДТ

Мнениеот konik » 28 Ное 2011, 15:29

Здравейте,
Ще Ви бъда благодарна, ако може да ми помогнете по следния въпрос:
Дължи ли се държавна такса за Възражение по реда на чл. 423 ГПК?
konik
Младши потребител

Re: Възражение чл. 423 ДТ

Мнениеот wladi » 02 Дек 2011, 16:48

Да.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот palimsest » 02 Дек 2011, 17:52

Не съм съгласен.Не само защото такса за възражение не е предвидена в Тарифата по ГПК.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 02 Дек 2011, 22:27

palimsest написа:Не съм съгласен.Не само защото такса за възражение не е предвидена в Тарифата по ГПК.

:) Това не е аргумент, защото си има предвидена норма за такива хипотези- чл. 16 от ТДТССГПК( което е наистина нелепо, защото за ЧЖ е 15лв., а тук е 25, но пък, за да се установят особените обстоятелства довели до нарушение, респективно уважаване на искането за възстановяване на срок си струва парите.
А ако си и в хипотезата на изр. последно от ал.1 дори си на печалба :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 03 Дек 2011, 11:59

poli_g написа:
palimsest написа:Не съм съгласен.Не само защото такса за възражение не е предвидена в Тарифата по ГПК.

:) Това не е аргумент, защото си има предвидена норма за такива хипотези- чл. 16 от ТДТССГПК( което е наистина нелепо, защото за ЧЖ е 15лв., а тук е 25, но пък, за да се установят особените обстоятелства довели до нарушение, респективно уважаване на искането за възстановяване на срок си струва парите.
А ако си и в хипотезата на изр. последно от ал.1 дори си на печалба :lol:

Както се казва, колкото и симпатичен да е човека, алинея все ще се намери ... :D
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 03 Дек 2011, 18:27

ДТ в размер на 1% от интереса.
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот Гост. » 03 Дек 2011, 20:17

Pink_Floyd написа:ДТ в размер на 1% от интереса.

чл. 18, ал.1 вр. чл. 12?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот error » 03 Дек 2011, 20:37

Не е въззив, а производство по отмяна. Аналогия с чл.240 ГПК и с чл.303 и сл. ГПК.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот Гост. » 03 Дек 2011, 20:42

Да, знам, че производството е аналогично като това по чл. 303.
Приемам, че размера на ДТ се определя по реда на чл. 18 по молба за отмяна се събира такса в размер 50 на сто от таксата, дължима за първоинстанционното производство, върху обжалваемия интерес, а в заповедното ДТ се определя в размер на 2% от интереса.
Благодаря.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот error » 03 Дек 2011, 20:52

Да. Уточнението, че не е въззив беше просто за прецизност. Иначе, ал.1 на чл.18 третира еднакво отмяната и въззива, но тъй като при уважено заявление (издадена заповед) въззив няма - затова.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот konik » 03 Дек 2011, 21:49

Pink_Floyd написа:ДТ в размер на 1% от интереса.

не, не е 1%, а 25 лв /предполагам по чл. 16 от тарифата/. но все пак....
от доста търсене срещнах само 1 определение от окръжен съд, с което приемат възражението и осъждат молителя на 25 лв по чл. 16.
и все пак, като изключим фискалния интерес, излиза, че Тарифата е водеща, а не ГПК. Защото във всички членове - за искова молба и приложенията й, за частни жалби, за въззивни жалби, за касационни жалби,за заявленията по заповедното си е конкретно упоменато че се прилага квитанция за внесена ДТ. За възраженията обаче - и редовното и по 423 няма такъв текст. И да, донякъде е като "отмяната", но все пак не съвсем.
Както и да е - имам се разпореждане за 25 лв, но понеже не намерих освен посоченото от мен по-горе определение, та ми се щеше да видя как е в различните съдилища като практика.
Благодаря за отговорите.
konik
Младши потребител

Мнениеот konik » 03 Дек 2011, 22:03

:roll: и в крайна сметка на какво основание - законово - районния съд, чрез който е подадено възражението, издава такова разпореждане? мисля, че не е от тяхната компетентност да разглеждат въобще възражението - нито за допустимост, нито за такси? просто си се чудя... :oops:

Но понеже не мога да рискувам да откажа да изпълня разпореждането, сега мноооого учтиво ще се помоля да бъде освободен молителя по чл.83/2 от внасянето на ДТ.
Само моля да ме посъветвате - дали да искам писмено удължаване на срока за таксата докато се произнесат по молбата от ОС?
konik
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Мар 2014, 15:02

Въпросът е включен в т.15 на Предложението до Председателя на ВКС за издаване на ТД по въпросите на заповедното.Мисля че от април 2013г.,но няма нищо на хоризонта,поне не видях в сайта на ВКС.

Тъй като дори самия ВКС изразява три различни становища-едното-плащат си се 25 лв. на "общо основание";другото-1/2 май беше;а третото-че нищо не се дължи.

П.П.Чудя се какво да правя,тъй като мой клиент отсъствал от адреса,на който му пратили съобщението да внесе 25лв.,"пуснали" и уведомление(колко са го и къде са го "пуснали" друг въпрос) и моя идиот,въпреки че би било основателно възражението,сега ще пие една вода....
Колебая се да пусна ли една ЧЖ,пък каквото стане. Така и така няма единна практика...

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2401,d.ZGU

Ей го де и предложението .
svettoslav
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ