начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Удостоверение от КАТ - въпрос?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удостоверение от КАТ - въпрос?

Мнениеот alexandar25 » 31 Мар 2014, 13:12

Здравейте, ищци сме по т.д. За да можем да наложим запор върху МПС на ответника, поискахме от съда да ни издаде удостоверение, по силата на което да се снабдим с документи доказващи собствеността, на ответника върху автомобилите. Съда издаде удостоверението и сега, когато го подадохме в КАТ, казаха, че исканите документи ще изпратят по делото в съда. :roll:
Прави ли са? Питам, защото в молбата до КАТ изрично поисках документите да получа лично, за да мога след това в молба да до СГС да посоча, върху кои МПС да се наложи запор.
Към момента има няколко МПС без запори, но как да има наложа такъв, след като към момента не мога да докажа собственост, а от КАТ казват, че след 30 дни ще изпратят документите в съда? :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Удостоверение от КАТ - въпрос?

Мнениеот Pause » 31 Мар 2014, 19:13

Според чл.28 ал.1 от Тарифа №4 за ДТ на МВР които се събират за извършената услуга вадене на удостоверение е в размер на 3лв.Също така може да поискате и спиране на МПС от движение понеже не знаете дали автомобила се използва по предназначение ,например улични състезания,носене на строителни материали ,теглене на каравани и ремаркета и др. въпреки ,че не ви гарантира реално обезпечението по СР предмет на изпълнението също така много често и КАТ не следи активно за спазването на тази мярка.Не ви разбрах точно какво питате ,но процедурата е тази и компетентен да ноложи обезпечителни мерки запор и временното спиране от движение на МПС е съдът. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 31 Мар 2014, 20:19

Питам, защо КАТ не ми дават документите доказващи това, кои коли са собствени на ответника, а искат да ги изпратят по делото в съда? Аз как да кажа на съда, върху кои МПС-та да наложи запор, без да мога да докажа това, че са именно на ответника, марка, рег. № и т.н/? :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот Pause » 31 Мар 2014, 20:32

Няма как ,освен ако нямате договор със собственика на МПС или по друг начин но ако знаете индивидуализиращите белези на вещта - МПС може и служебно СИ да направи справка с новите технологии...
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 31 Мар 2014, 21:05

alexandar25 написа:Питам, защо КАТ не ми дават документите доказващи това, кои коли са собствени на ответника, а искат да ги изпратят по делото в съда? Аз как да кажа на съда, върху кои МПС-та да наложи запор, без да мога да докажа това, че са именно на ответника, марка, рег. № и т.н/? :roll:

Няма да ги дадат. ЗЗЛД.
Документите се изискват от съда. (наскоро писах в една тема за ЗЗКИ) Същото е.
Страната има достъп до данни, находящи се по делото.
МВР предоставя данни за трети лица по дела, но на съда, не на страната. Сега ще попитате "Защо?" - ми просто е.
Често съм получавал удостоверения, да предоставям лични данни на трето лице на някого. Въпросът е, че този "някой" никак не ми се вписваше като администратор на лични данни. Предоставял съм ги на съда, а при постъпване по делото, страната да си се запознава с тях, след като съдът го сметне за необходимо, но съдът ги предоставя, тъй като аз нямам право.
В случая КАТ се явява администратор на лични данни и следва да предостави данни, касаещи трето лице, по силата на съдебното удостоверение. Тъй като срокът е едномесечен, а удостоверението няма силата на съдебно определение, КАТ би следвало да поискат разрешение от КЗЛД, но тогава нещата биха се проточили много. Получава се колизия - КАТ да избират между това да изчакат отговор от КЗЛД и да нарушат своите срочни (1 месец) задължения по искането за предоставяне, или да не чакат отговор, за да спазят сроковете по искането, но тогава пък отсрещната страна ще ги осъди като поп, защо предоставят данните им на някой си. Повтарям - удостоверението удостоверява необходимост от предоставяне на данни, но няма силата на определение или разпореждане на съда.
За да се избегне всичко това, данните се пращат на съда в законовия едномесечен срок (може и по-рано), считано от датата на постъпване на искането, а съдът вече си ги предоставя на заинтересованата страна. Не се сърдете, но за КАТ сте "никой", при положение че отивате с удостоверение.
До тук това.
За да продължа, ще ми е нужен, формално, текста на удостоверението, издадено от съда, но това няма да промени нещата. Предполагам, че пише ... " .... същия да се снабди с друго такова, от което да е видно лицето еди кой си какви МПС има регистрирани на негово име..."
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 31 Мар 2014, 21:17

Благодаря, изясни ми се картинката, Док ;)
Текста на удостоверението е в офиса, но макар и с други думи смисълът е същият.
И какво, сега трябва да чакам 1 м ответната страна да се разпореди с МПС-тата, от които евентуално да се удоволетворим, при едно положително Р? :roll:
Значи, за имот мога да направя справка и да наложа обезпечение, но за МПС.....? :wink:
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот doc03 » 31 Мар 2014, 21:59

Структурата за МПС-тата е КАТ. Демек - МВР.
Не можем да предоставяме данни току така. Просто се получава колизия, и всеки си пази хляба.
А нали се сещаш, че това не зависи от "лелката" :) на гишето (напоследък са мацки :D ), дори и от шефа на КАТ - все някакви разпоредби (обобщаващо) не им разрешават да ти дадат данните на теб на ръка.

Но!
Получавал съм и следното:
.......... по ... дело, № Разпореждам:
1. Да се ...
2. Да се ...
3. Еди кое си РУП да предостави на Теди-Говедото (известен още като Свинята), данни относно това, кога и кой е регистрирал в КАТ-София еди кое си МПС.

........................... Районен съдия: /подпис/

Тогава правя справките, получавам данните от КАТ и му правя на Теди моя си справка - на дата еди коя си еди кой си е регистрирал ... МПС (марка, модел, ДК№) на свое име. И му я връчвам, срещу разписка, като отдолу има текст, че данните са "лични данни" и не може да ги ползва ... бля-бля-бля освен за целта, за която са му предоставени.

Има разлика, нали ?

П.П. Всяко съвпадение на жУвотинки с Теди е случайно (да не обиждаме добитъка)
:D

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 31 Мар 2014, 22:03

Ясно ;)
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот doc03 » 31 Мар 2014, 22:07

Изображение

..... :wink:

Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ