начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Уведомление за посещение от ЧСИ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уведомление за посещение от ЧСИ

Мнениеот maxxx » 21 Окт 2014, 05:17

Здравейте!

Накратко историята е следната: фирма за събиране на дългове е изкупила предполагаем дълг на майка ми (няма такъв, но това е друга история, грешката ѝ е, че не пази разписката за заплащането, както и да е). Получих уведомление за посещение на моя адрес (денят отмина, никой не е идвал, но ми е притеснено.) Въпросът е, че постоянният ѝ адрес наистина е адресът на моето жилище, но тя не живее в България от почти 6 години. Няма нищо нейно вкъщи, освен 2-3 кашона с вехти дрехи и обувки. Жилището никога не е било нейно, апартаментът е на мое име. Длъжна ли съм да пусна ЧСИ вкъщи и ако да - какво да направя, за да докажа, че вещите в апартамента са си мои, след като не за всичко имам фактури или гаранционни карти? Какво се случва, ако ЧСИ посети адреса, когато няма никой вкъщи?

Фирмата няма представителство в моя град, предполагам имат само призовкари, няма адрес, на който евентуално да отида, за да изясня нещата, има само посочени телефони (в София), на които не желая да звъня, защото знам, че ще последва телефонен тормоз, а аз нямам нищо общо с този дълг. Какво мога да направя?
Благодаря.
maxxx
Нов потребител

Re: Уведомление за посещение от ЧСИ

Мнениеот neutralen » 21 Окт 2014, 09:37

Не ояснявате правилно :roll:
Вие получихте ли някакво писмено съобщение ? Ако е така - от кого е и какво пише в него ?
Едва ако споделите тези данни, може да ви се даде някаква насока за решаване на проблема.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот maxxx » 21 Окт 2014, 10:01

Получих писмо от Кредитекспрес България, което гласи:
В случай, че не заплатите вашето задължение по изкупен дълг от Рийдърс Дайджест в размер на 260 лв. до еди-коя-си дата, представител на отдел Събиране на място ще посети вашия адрес с цел да потвърди настоящия ви адрес, както и да се запознае с вашето имущество. Информацията ще бъде използвана от ЧСИ при принудително събиране на задължението ви.

В паниката си първоначално приех, че е от ЧСИ писмото, съжалявам за подвеждащата информация. Та този "представител на отдел Събиране" има ли право да влиза вкъщи и да "се запознае" с моето имущество? А в случай, че се стигне и до посещение на ЧСИ?

Благодаря!
maxxx
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 21 Окт 2014, 10:10

Той няма и да дойде, а и да дойде ще досажда от вратата. Тези писма се пращат за да платите, което е уместно да направите защото така или иначе ще осъдят майка ви, а засега сумата е малка.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 21 Окт 2014, 10:20

Написаното от юзъра Иванов не е правилно.Няма да плащате на никого нищо
Няма "изкупуване на вземане" в случая. Това е така наречената "цесия", която за да е налице, следва писменото съобщение да бъде от кредитора Рийдърс Дайджест. Вероятно задължението е погасено по давност, за това разчитат на вашата неосведоменост и очакват да платите доброволно.
За случая - не правите нищо, не се обаждате по телефона на тези, нито ги пускате у дома си. Нищо не могат да ви направят.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот maxxx » 21 Окт 2014, 10:24

Благодаря.
Аз за момента не мога да платя, нищо, че е малка сумата. А когато я осъдят какво става? При условие, че тя няма никакво имущество, пак ще дойдат вкъщи, нали? Тогава какво правя, тя не живее тук от 6 години, преди това живееше в полупразен апартамент, видимо техниката и мебелите ни са нови, т.е. от времето, в което тя вече е била извън България, за някои от нещата имаме фактури, за други не... Как преценяват кои вещи са нейни, при условие, че такива няма?
maxxx
Нов потребител

Мнениеот maxxx » 21 Окт 2014, 10:26

Много благодаря и на втория господин, задължението е от 2005 г. и наистина се надявах да е погасено по давност. Така или иначе нищо няма да плащам, просто исках да знам какво мога да очаквам. Благодаря отново!
maxxx
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 21 Окт 2014, 10:32

За сега няма как да осъдят майка ви. От кога е задължението, от коя година.
Видно е че много се притеснявате. Вървете с документите при някой адвокат във вашия град за кратка консултация.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот enter » 21 Окт 2014, 10:42

Пуснете едно търсене в гугъл "рийдърс дайджест" и ще видите за какво иде реч.

Имам някакъв спомен,че преди много години и на мен ми предлагаха да купя книга от тях-не купих. Дъъълго писмо, със ситни букви, и по спомен някаква томбола с награда ако купиш. Аз останах с впечатление,че ставаше дума за еднократна покупка-пращаш парите, получаваш книгата-и с това филма приключва. А то било друга историята-няма да преразказвам-прочетете в интернет разказите на хората. ми брутално е.
enter
Потребител

Мнениеот maxxx » 21 Окт 2014, 10:44

Задължението е от 2005 г., тъпото е, че дори не е задължение, защото за да си получи въпросните книги от пощата, за които е целият проблем, тя е трябвало да ги заплати - с наложен платеж са били изпратени. След това никога нищо не е поръчвала от тях, документа за плащането е пазила известно време и месеци по-късно е изхвърлила. Няколко години по-късно започва да получава писма от въпросната фирма Кредитекспрес относно това изкупено от тях задължение, при опита ѝ да им обясни, че няма такова нещо те казват, че това не е техен проблем и е трябвало да се разбере с Рийдърс Дайджест преди да се стигне дотук - а тя дори не е знаела, че някой търси нещо от нея... И изобщо цялата история е абсурдна, но ме притесняват евентуални последици за мен самата ако се стигне до частен съдебен изпълнител.
maxxx
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ