начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Идеална част от наследствен имот, въпрос?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Идеална част от наследствен имот, въпрос?

Мнениеот serenity__bg » 24 Окт 2014, 09:51

Здравейте!
Изчетох доста неща по темата, за която ще попитам, но не успях да намеря конкретен отговор за моя случай!
Казусът е следния:
В съсобственост съм на имот (къща с двор) с майка ми и сестра ми, съответно аз имам 1/6 от идеалните части. Те живеят в имота, аз живея със съпруга си на друго място. Тъй като майка ми се инати и плаща целия данък, само преди 2 години аз платих моята част, възможно ли е да загубя наследството си по давност (?) или друг начин, след като по документи аз не съм плащала данък 2 поредни години и не съм във владение на собствеността си?
Благодаря предварително!
serenity__bg
Нов потребител

Re: Идеална част от наследствен имот, въпрос?

Мнениеот n_ikito » 24 Окт 2014, 10:14

Ако няма нещо скрито в казуса, като по-особени отношения с роднините, не се притеснявайте.

п.п. Можете да прочетете http://www.vks.bg/vks_p10_167.htm . Но не забравяйте, че все пак всичко е възможно :idea:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот serenity__bg » 24 Окт 2014, 15:32

Благодаря за отговора!
Тъй като са леко обтегнати отношенията , да допускам,че ако 5 години не плащам данъка лично (моята част) ще бъда недобросъвестен владелец и собствеността ми ще може да бъде оспорена/иззета?
serenity__bg
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Окт 2014, 16:58

Плащането/неплащането на данък, няма касателство с владението/държането. "Ако се позовава на придобивна давност за чуждата идеална част, той трябва да докаже при спор за собственост, че е извършил действия, с които е обективирал спрямо останалите съсобственици намерението да владее техните идеални части за себе си."....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 24 Окт 2014, 17:09

[quote="serenity__bg"]Тъй като са леко обтегнати отношенията ...]
Така и така са обтегнати, защо не посетите най-близките си кръвни роднини и в присъствието на съсед(и) да м кажете, че идвате да ги видите как са И да вмъкнете на висок тон "...пък и идвам да наобиколя общия ни имот...зер и аз съм съсобственик тука...". На последния абзац натъртвате (пак с висок тон, та да чуят и роднините и свидетеля), разбира се, както ви отбелязва и преждекоментиращия.
Може и в писмена форма нещо, но все пак, странно е, съгласете се.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот pati2 » 25 Окт 2014, 18:38

Можеш да предявиш установителен иска за собственост за да прекъснеш придобивната давност след като бъде уважен, но следва да имаш правен интерес, а той ще е на лице ако има спор. От написаното мисля, че няма такъв. Можеш да предявиш иск по чл. 31 ал. 2 от ЗС за обезщетение относно ползите от които сте лишена в следствие ползването на вещта само от някои от съсобствениците, което също ще прекъсне давността.. Плащането на данък също става. Делба.. и т.н. Начини много.
pati2
Потребител

Мнениеот eurolinker » 25 Окт 2014, 18:46

pati2 написа:Плащането на данък също става.

Тц...не става. Иск за делба или писмена покана за сключване на договор за доброволна делба - може.
Както отбелязах, написаното важи и за питащата:
n_ikito написа:Плащането/неплащането на данък, няма касателство с владението/държането. "Ако се позовава на придобивна давност за чуждата идеална част, той трябва да докаже при спор за собственост, че е извършил действия, с които е обективирал спрямо останалите съсобственици намерението да владее техните идеални части за себе си."....
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Взаимопомощ