Здравейте!
Изчетох доста неща по темата, за която ще попитам, но не успях да намеря конкретен отговор за моя случай!
Казусът е следния:
В съсобственост съм на имот (къща с двор) с майка ми и сестра ми, съответно аз имам 1/6 от идеалните части. Те живеят в имота, аз живея със съпруга си на друго място. Тъй като майка ми се инати и плаща целия данък, само преди 2 години аз платих моята част, възможно ли е да загубя наследството си по давност (?) или друг начин, след като по документи аз не съм плащала данък 2 поредни години и не съм във владение на собствеността си?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 12 Фев 2025, 15:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Идеална част от наследствен имот, въпрос?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Идеална част от наследствен имот, въпрос?
Ако няма нещо скрито в казуса, като по-особени отношения с роднините, не се притеснявайте.
п.п. Можете да прочетете http://www.vks.bg/vks_p10_167.htm . Но не забравяйте, че все пак всичко е възможно![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
п.п. Можете да прочетете http://www.vks.bg/vks_p10_167.htm . Но не забравяйте, че все пак всичко е възможно
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
- n_ikito
- Активен потребител
Благодаря за отговора!
Тъй като са леко обтегнати отношенията , да допускам,че ако 5 години не плащам данъка лично (моята част) ще бъда недобросъвестен владелец и собствеността ми ще може да бъде оспорена/иззета?
Тъй като са леко обтегнати отношенията , да допускам,че ако 5 години не плащам данъка лично (моята част) ще бъда недобросъвестен владелец и собствеността ми ще може да бъде оспорена/иззета?
- serenity__bg
- Нов потребител
Плащането/неплащането на данък, няма касателство с владението/държането. "Ако се позовава на придобивна давност за чуждата идеална част, той трябва да докаже при спор за собственост, че е извършил действия, с които е обективирал спрямо останалите съсобственици намерението да владее техните идеални части за себе си."....
- n_ikito
- Активен потребител
[quote="serenity__bg"]Тъй като са леко обтегнати отношенията ...]
Така и така са обтегнати, защо не посетите най-близките си кръвни роднини и в присъствието на съсед(и) да м кажете, че идвате да ги видите как са И да вмъкнете на висок тон "...пък и идвам да наобиколя общия ни имот...зер и аз съм съсобственик тука...". На последния абзац натъртвате (пак с висок тон, та да чуят и роднините и свидетеля), разбира се, както ви отбелязва и преждекоментиращия.
Може и в писмена форма нещо, но все пак, странно е, съгласете се.
Така и така са обтегнати, защо не посетите най-близките си кръвни роднини и в присъствието на съсед(и) да м кажете, че идвате да ги видите как са И да вмъкнете на висок тон "...пък и идвам да наобиколя общия ни имот...зер и аз съм съсобственик тука...". На последния абзац натъртвате (пак с висок тон, та да чуят и роднините и свидетеля), разбира се, както ви отбелязва и преждекоментиращия.
Може и в писмена форма нещо, но все пак, странно е, съгласете се.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Можеш да предявиш установителен иска за собственост за да прекъснеш придобивната давност след като бъде уважен, но следва да имаш правен интерес, а той ще е на лице ако има спор. От написаното мисля, че няма такъв. Можеш да предявиш иск по чл. 31 ал. 2 от ЗС за обезщетение относно ползите от които сте лишена в следствие ползването на вещта само от някои от съсобствениците, което също ще прекъсне давността.. Плащането на данък също става. Делба.. и т.н. Начини много.
- pati2
- Потребител
pati2 написа:Плащането на данък също става.
Тц...не става. Иск за делба или писмена покана за сключване на договор за доброволна делба - може.
Както отбелязах, написаното важи и за питащата:
n_ikito написа:Плащането/неплащането на данък, няма касателство с владението/държането. "Ако се позовава на придобивна давност за чуждата идеална част, той трябва да докаже при спор за собственост, че е извършил действия, с които е обективирал спрямо останалите съсобственици намерението да владее техните идеални части за себе си."....
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|