начало

Осъден за принуда и разврат бивш преподавател по „Право“ иска 20 000 лева от прокуратурата Осъден за принуда и разврат бивш преподавател по „Право“ иска 20 000 лева от прокуратурата

Давност на глоба по Наказателно дело :?:

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност на глоба по Наказателно дело :?:

Мнениеот stormskunk » 14 Май 2016, 20:50

Добър ден януари 2010 ме осъдиха условno+глоба(2000лева),имам и запор от декември 2013 година и не съм реабилитиран(предполагам заради неплатената глоба).Изпълнителния лист от НАП е от края на 2013 което според мен значи че давността и е минала ,никой нито ме е търсил нито ми е давал някакъв документ.Разпоредбата на чл.171, ал.1 от ДОПК предвижда, че публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок. Именно такъв по-кратък срок е предвиден в чл. 82, ал.1, т.5 от НК, поради което петгодишният давностен срок по чл.171, ал.1 ДОПК в случая е неприложим. Касае се за изпълнение на предвиденото в чл. 37, ал.1, т.4 от НК наказание за извършено престъпление – "глоба", спрямо което наказание се прилагат и съответните норми на наказателното право.
По арг. от чл.82, ал.1 т.5 от НК наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли две години, като в ал.2 на същата разпоредба е предвидено, че давността за изпълнение на наказанието започва да тече от деня, когато присъдата е влязла в сила. Въпросът ми е какво точно да направя, за да разкарам глобата и запора, доста съм бос на тая тема, но търсих информация и мисля че има начин да не плащам глобата поради изтеклата и давност и нехайството от страна на НАП. Благодаря !!
stormskunk
Нов потребител

Re: Давност на глоба по Наказателно дело :?:

Мнениеот ilian_todorov » 18 Май 2016, 15:29

Би ли написал каква точно беше присъдата? Според мен няма как да стане преди да изтече срокът предвиден в ДОПК и той най-вероятно ще е десет години.

Чл. 82. (1) Наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли:
.................................................................................................................................................................................................................................................

5. две години за всички останали случаи.

(2) Давността за изпълнение на наказанието започва да тече от деня, когато присъдата е влязла в сила, а по отношение на наказанието, чието изпълнение е било отложено съгласно чл. 66 - от влизане в сила на присъдата или определението по чл. 68 .

(3) Давността се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо осъдения за изпълнение на присъдата. След свършване на действието, с което се прекъсва давността, започва да тече нова давност.

(4) Независимо от спирането или прекъсването на давността наказанието не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока, предвиден в алинея 1.

(5) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й е образувано изпълнително производство
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ