Здравейте.
През 2023г бях възстановена в правото си на собственик на имот. Съдебният спор започна 2017г и приключи 2023г в моя полза. В решението на ВКС имаше 2 броя изпълнителни листи за въвод и заплащане на разноските.
Ответника бе настанил в имота квартиранти и вероятно е получавал наем, това са си техни уговорки. Многократно съм входирала жалби в РП и РПУ срещу едните и другите, и от тях са снемани писмени показания/сведения. Разполагам с копия от тях, получени по легален способ.
По времетраенето на процеса бях възпрепятствана да се ползвам от имота си.Два месеца след постановяване на решението, квартирантите освободиха имота и аз влязох във владението на собствеността си.
По някакви причини досега отлагах завеждането на дело за обезщетение за пропуснати ползи, от ползването на жилището ми. Реших, че вече е време и посетих адвокат.
Той ми съобщи, че напрактика мога да претендирам само за период от 1 една година, тъй като са изтекли 2 две години от постановяване на решението в моя полза, да ми платят наемите, тъй като те са периодични плащания.
Аз не искам да ми плащат наем, никога не съм била в наемно отношение с ответника. Искам
да ми платят обещетение и пропуснати ползи.
В своята същност Искът за обезщетението за неправомерно ползване на чужд имот, представлява ли периодично плащане със срок на давност 3 три години ?!
- Дата и час: 02 Апр 2025, 01:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност 3 или 5 години при Иск за обезщетение за пропуснати
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Давност 3 или 5 години при Иск за обезщетение за пропусн
Без да сменяте адвоката си - моля. Аз като с 25 стаж - вече станах на калинка и аз, тоест - не правя това мнение от алчност.
Разделете си исковете на 2 етапа - като тактика, подавате първите плащания - отделно - те ще се чудят в Районният съд известно време - какво става. Направете втори сеанс. Не правете групово искане - както и да е - общи съвети.
Сега - мисълта ми е - лакмус да се направи с едни обезщетителни - дали ще проработи. Някога на съдиите им работи - 5 годишна давност, някога - 3 годишна - всъщност е 5 годишна.
Да се пусне едно производство и да се види - как ще реагира съдилищната система. Фира.
Не си си сменяйте адвоката си. Плъзгаво поведение - ама аз говорих се едни роднини - дето имаха такъв случай - за да манипулирате адвоката си - те са консервативни личности. Адвокатът Ви трябва да остане същият - примерно - но да поддържа две линии на поведение.
Толкова.
Разделете си исковете на 2 етапа - като тактика, подавате първите плащания - отделно - те ще се чудят в Районният съд известно време - какво става. Направете втори сеанс. Не правете групово искане - както и да е - общи съвети.
Сега - мисълта ми е - лакмус да се направи с едни обезщетителни - дали ще проработи. Някога на съдиите им работи - 5 годишна давност, някога - 3 годишна - всъщност е 5 годишна.
Да се пусне едно производство и да се види - как ще реагира съдилищната система. Фира.
Не си си сменяйте адвоката си. Плъзгаво поведение - ама аз говорих се едни роднини - дето имаха такъв случай - за да манипулирате адвоката си - те са консервативни личности. Адвокатът Ви трябва да остане същият - примерно - но да поддържа две линии на поведение.
Толкова.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
svetusha написа:В своята същност Искът за обезщетението за неправомерно ползване на чужд имот, представлява ли периодично плащане със срок на давност 3 три години ?!
Не, наемът е периодично вземане и се погасява с 3-годишна давност, но обезщетението за лишаване от ползване не е с периодичен характер и се погасява с 5-годишна давност. Като цяло обезщетенията се погасяват с 5-годишна давност.
В този смисъл - Решение № 405 от 24.10.2011 г. на ВКС по гр. д. № 1541/2010 г., IV г. о., ГК.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Вместо да "входирате" жалби, по добре да ги бяхте поканили, и да бяхте предявили иск за това, производството по който да спрете до решаване въпроса за собствеността, така щяхте да си получите обезщетението от 2017 година насам.
- dimist
- Потребител
Вие не може да претендирате за наем, а само за обезщетение за ползване, което е с петгодишна давност и то към лицето което е владяло имота го е дал под наем.
- ivanov_p
- Активен потребител
Още един път се обаждам на 25 - годишен стаж, вземете предвид мнението ми - не е теоретично - съдиите имат съвсем различен свят. На съдията мнението е решаващо - Решение. Как и къде ще убедиш съдия за нещо, той може да каже нещо друго.
5 - годишна е давността - но влизаш в дискусия.
5 - годишна е давността - но влизаш в дискусия.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря на отзовалите се с мнение.
Досега не съм работила с него, то ест не ме е представлявал. Познавам стила и резултатите на работата му от познати. Както деликатно ми намекна, претенция ми е малка и е достатъчно ангажиран.
Консултация е 100 лева и дотук. Истина е, че мразя да слушам отрицание на обоснованите ми с почтеност и логика намерения. Никога не съм искала да получа повече, отколкото ми се полага.
Изборът на адвокат и лекар е взаимен и много труден.
П.С. По възстановяването на собствеността ми работих с адвокат когото се разбирах с половин дума, но за съжаление живота не е безкраен. В средата на процеса пред 2-ра инстанция се наложи спешно да търся нов адвокат. Намерих го с абсолютен късмет в столицата. Бих го описала като "СВЯТ ЧОВЕК". Препъни камъка/проблемът е в голямото разстояние между двата града.
Досега не съм работила с него, то ест не ме е представлявал. Познавам стила и резултатите на работата му от познати. Както деликатно ми намекна, претенция ми е малка и е достатъчно ангажиран.
Консултация е 100 лева и дотук. Истина е, че мразя да слушам отрицание на обоснованите ми с почтеност и логика намерения. Никога не съм искала да получа повече, отколкото ми се полага.
Изборът на адвокат и лекар е взаимен и много труден.
П.С. По възстановяването на собствеността ми работих с адвокат когото се разбирах с половин дума, но за съжаление живота не е безкраен. В средата на процеса пред 2-ра инстанция се наложи спешно да търся нов адвокат. Намерих го с абсолютен късмет в столицата. Бих го описала като "СВЯТ ЧОВЕК". Препъни камъка/проблемът е в голямото разстояние между двата града.
- svetusha
- Младши потребител
В правото има математика - извинявам се ако обиждам литературата. Няма такава съкратена давност - ментарджийски локуми.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|