Здравейте.
С решение на поземлената комисия се възстановява правото на собственост на наследниците на Х върху две ниви.
Наследниците са доста, повечете от които отишли в Турция по време на "голямата екскурзия" и от тях ни вест ник кост /нямат и пост и наст адреси в РБ/.
Единия от наследниците обаче е в България и преди повече от 10г. "продава" едната нива с договор с нотариална заверка на подписите, а втората с писмен договор без каквато и да е заверка.
Няма спор, че въпросните продажби са едно нищо, тъй като не са с НА.
Купувача обаче през тези повече от 10г. владее въпросните ниви. Отива да си вади НА по обстоятелствена проверка, обаче нотариусите отказват именно защото имота е наследнически и утре да нямат проблем с останалите наследници. Отказът им обаче не е в писмена форма, а устен, така че няма как да бъде обжалван.
За това купувача решава да предяви установителен иск по чл. 124 ГПК за това, че е е станал собственик на въпросните ниви по давност.
Въпросът е : достатъчно ли е да се предяви иска само срещу единия наследник - този който е "продал" нивите, или е задължително да се предяви срещу абсолютно всички наследници/съсобственици/.
Знам, че срещу тези наследници срещу които не е предявин иска, решението няма да има СПН, но повечето наследници са в чужбина, нямат пост и наст адрес, така че ще трябва да им се назначават особени представители, чието възнаграждение ще надхвърли стойността на нивите.
Ще помоля ако имате възможност да постнете и съдебна практика по въпроса. Благодаря.
- Дата и час: 14 Фев 2025, 23:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
установителен иск за собственост по давност - срещу кого?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: установителен иск за собственост по давност - срещу кого
Здравейте,
съвсем от скоро съм завършил и не съм запознат със съдебна практика по този казус. Според мен, ако не се лъжа разбира се, за конкретния случай става ръпрос за необходимо другарство. В този случай ще е нужно да се предяви установителния иск срещу всички наследници (знайни и незнайни) та да ги обвърже със силата на пресъдено нещо. Това ще бъде и от ваша полза при евентуални бъдещи претенции от някой от наследниците.
Но преди евентуален съдебен процес опитайте с някой друг нотариус, защото едно такова дело мисля, че може да се проточи доста дълго време.
съвсем от скоро съм завършил и не съм запознат със съдебна практика по този казус. Според мен, ако не се лъжа разбира се, за конкретния случай става ръпрос за необходимо другарство. В този случай ще е нужно да се предяви установителния иск срещу всички наследници (знайни и незнайни) та да ги обвърже със силата на пресъдено нещо. Това ще бъде и от ваша полза при евентуални бъдещи претенции от някой от наследниците.
Но преди евентуален съдебен процес опитайте с някой друг нотариус, защото едно такова дело мисля, че може да се проточи доста дълго време.
- pol40
- Младши потребител
Все ми се струва, че установителен иск по ал. 4 на чл. 124 няма да е приложим. Въз основа на коя норма ще обосновете право на такъв иск? Обосновали сте интереса от иск, ок...Но правото на иск?
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
"...Но правото на иск?" ????
- ch3oh
- Активен потребител
В смисъл "WTF"?ch3oh написа:"...Но правото на иск?" ????
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Според мен след излизането на ТР №5 от 2012 г. всички искове по чл.124, ал.4 се обезсмислят.
Така, че няма алтернатива на иска по чл.124, ал.1, защото не мисля, че и чл.108 от ЗС е приложим в случая.
Единствено не мога да схвана защо нотариусите отказват да ви вземат пари за констативен НА? Те не носят отговорност за издаването - установил е притежанието на дадена собственост, имало е свидетели - казали са, че вие владеете имота над 10 г., плащали сте си данъците....
В крайна сметка ако се появят претенции по-късно от някои от другите наследници, които си заведат съответния съдебен иск, вие ще сте потърпевшата страна, защото ще загубите със сигурност. Нотариуса баш го брига....
Така, че няма алтернатива на иска по чл.124, ал.1, защото не мисля, че и чл.108 от ЗС е приложим в случая.
Единствено не мога да схвана защо нотариусите отказват да ви вземат пари за констативен НА? Те не носят отговорност за издаването - установил е притежанието на дадена собственост, имало е свидетели - казали са, че вие владеете имота над 10 г., плащали сте си данъците....
В крайна сметка ако се появят претенции по-късно от някои от другите наследници, които си заведат съответния съдебен иск, вие ще сте потърпевшата страна, защото ще загубите със сигурност. Нотариуса баш го брига....
- momchilmm
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|