Преди години имахме малък павилион. През 2005 продадохме обекта с нотариален акт на трето лице. При продажбата сме пропуснали да закрием партидата в енергото. До този момент не сме имали проблем с партидата защото собственика си е плащал редовно и никой не ние търсил за плащане на сметки. Собственика е дал обекта под наем и наемателите са натрупали сметка от около 800 лв. Съответно енергото търси мен със заплаха, че ще ме съдят. Отидох в енергото и предоставих договор за предварителна продажба на обекта нотариално заверен, там разговарях с някаква служителка която нищо конкретно не можа да ми каже.
Въпроса ми е има ли основание енергото да ме съди след като не съм собственик/ползвател/ на обекта и дефакто не съм натрупал тази сметка. До този момент са проведени само не официални разговори, няма нищо черно на бяло.
- Дата и час: 13 Фев 2025, 10:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с енерго/незакрирта партида
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем с енерго/незакрирта партида
Вписали ли сте този договор в Служба Вписвания след продажбата на имота?
"По реда на чл. 13, ал. 5 от Общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия на „ЧЕЗ Електро България” АД, задължение на потребителя е да уведоми продавача в 30 (тридесет) дневен срок в писмена форма за всяка промяна, свързана с личните му данни или със собствеността или другите основания, на които продавачът доставя електрическа енергия в обекта.
Услугата „Пререгистрация на партида за електрическа енергия” е безплатна и за заявяването й е необходимо да посетите удобен по район център за обслужване на клиенти, където да предоставите следните документи:
Заявление (бланка по образец)
Документ за самоличност (за сведение) и/или пълномощно с нотариална заверка на подписа на собственика (в случай, че се заявява от друго лице)
Копие от документ удостоверяващ правото на собственост върху имота (нотариален акт, за сведение)
Декларация за съгласие при съсобственост (бланка по образец)"
"По реда на чл. 13, ал. 5 от Общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия на „ЧЕЗ Електро България” АД, задължение на потребителя е да уведоми продавача в 30 (тридесет) дневен срок в писмена форма за всяка промяна, свързана с личните му данни или със собствеността или другите основания, на които продавачът доставя електрическа енергия в обекта.
Услугата „Пререгистрация на партида за електрическа енергия” е безплатна и за заявяването й е необходимо да посетите удобен по район център за обслужване на клиенти, където да предоставите следните документи:
Заявление (бланка по образец)
Документ за самоличност (за сведение) и/или пълномощно с нотариална заверка на подписа на собственика (в случай, че се заявява от друго лице)
Копие от документ удостоверяващ правото на собственост върху имота (нотариален акт, за сведение)
Декларация за съгласие при съсобственост (бланка по образец)"
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Проблем е, че не мога да намеря собственика, заминал е за чужбина. Това поне ми казаха наемателите, а те не искат да си платят сметката. Договора не съм го регистрирал защото не знаех, че трябва да се регистрира /знам само за нотариалните актове, че се регистрират в службата по вписвания, а такъв има само собственика/. А дори и да ида с него в енергото за прехвърляне на сметката той може да оспори защото формално натрупаните сметки се водят на моята партида.
- maj444
- Нов потребител
Как така "нотариален акт има само собственика"? Вие присъствахте ли на продажбата на павилиона пред нотариуса? Ако отговорът на горните въпроси е "да", отивате при същия нотариус и искате копие от нотариалния акт (спомняте си коя година е изповядвана сделката). Друг вариант е да направите справка в Агенция по вписванията по ЕГН на купувача, от където също можете да си вземете копие на нотариалния акт.
С акта -> ЕВН и подавате заявление за отписване на партидата от ваше име. Прилагате нот. акт, за да се види от коя дата павилионът не е ваша собственост и от кога не следва вие да носите отговорност за консумираната ел.енергия от там.
След това топката е в ЕВН, които трябва да си водят дело, за да си съберат парите от собственика (или наемателя, ако има вписан договор за наем). Ако търсят вас за плащане -> възражение, че не сте собственик на имота (представяте нот. акт) и не би трябвало срещу вас да се издава изпълнителен лист.
С акта -> ЕВН и подавате заявление за отписване на партидата от ваше име. Прилагате нот. акт, за да се види от коя дата павилионът не е ваша собственост и от кога не следва вие да носите отговорност за консумираната ел.енергия от там.
След това топката е в ЕВН, които трябва да си водят дело, за да си съберат парите от собственика (или наемателя, ако има вписан договор за наем). Ако търсят вас за плащане -> възражение, че не сте собственик на имота (представяте нот. акт) и не би трябвало срещу вас да се издава изпълнителен лист.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря, borovinka от твоя отговор разбрах какво трябва да правя. Нотариалния акт аз съм го подписал, но не знаех, че имам право на копие /преди години купувахме жилище и тогава нотариален акт имаше само за мен, продавача не е искал копие и аз останах с впечатление, че само на новия собственик се полага нотариален акт/
За сега ще изчакам, все още нямам нищо предявено писмено от енергото. Все пак ще ида при нотариуса да си извадя копие от натуралния акт.
Разбирате, че правото е много далеч от мен, благодаря че има грамотни хора да ме упътят![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
За сега ще изчакам, все още нямам нищо предявено писмено от енергото. Все пак ще ида при нотариуса да си извадя копие от натуралния акт.
Разбирате, че правото е много далеч от мен, благодаря че има грамотни хора да ме упътят
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
- maj444
- Нов потребител
borovinka написа:Как така "нотариален акт има само собственика"? Вие присъствахте ли на продажбата на павилиона пред нотариуса? Ако отговорът на горните въпроси е "да", отивате при същия нотариус и искате копие от нотариалния акт (спомняте си коя година е изповядвана сделката). Друг вариант е да направите справка в Агенция по вписванията по ЕГН на купувача, от където също можете да си вземете копие на нотариалния акт.
Проблема е, че има вариант да откажат да му закрият партидата при висящи задължения към тях и да продължат да му се трупат нови задължения. Часта от договорите които цитирах горе се вижда, че той е трябвало да си закрие партидата след промяна на обстоятелствата - смяната на собствеността. Другия вариянт е той да плати тези задължения ако откажат да му закрият партидата и да си ги търси той по съдебен ред от собственика или наемателя /ест както казахте само ако има вписан договор за наем//
- windlove
- Потребител
Windlove, според мен енергото най-много някаква такса да му начислят за това, че не им е посочил навреме промяната в обстоятелствата (зависи дали има предвидена такава клауза в Общите им условия), но не вярвам горното да се случи, щото ЕВН, ЧЕЗ и разните му там други ел. дружества са частни лица, а не държавни органи, за да налагат "глоби" и/или неустойки при недеклариране на обстоятелства. Такава такса обаче би била незаконна и ако енерго-то искат такава, питащият може да ги съди. Даже се сещам, че ако по договора им при общи условия е посочена някаква санкция за ненавременно деклариране на промяна в обстоятелства, може и да се оспорва същата като нарушаваща правата на потребителя.
Интересно е и кой има задължение да декларира въпросната промяна в обстоятелствата пред енерго-дружеството. Според мен задължението да прехвърли партидата на свое име е на приобретателя на имота. След като е станал собственик, длъжен е и да встъпи в комуникация със съответните дружества-доставчици на услуги и да декларира обстоятелството, че е станал собственик, съответно, че консумацията вече ще бъде за негова сметка.
Горното с нот. акт го дадох като идея на питащия, за да знае какво да противопостави на ЕВН-ци, ако погнат него за някакви неплатени сметки на имота.
Интересно е и кой има задължение да декларира въпросната промяна в обстоятелствата пред енерго-дружеството. Според мен задължението да прехвърли партидата на свое име е на приобретателя на имота. След като е станал собственик, длъжен е и да встъпи в комуникация със съответните дружества-доставчици на услуги и да декларира обстоятелството, че е станал собственик, съответно, че консумацията вече ще бъде за негова сметка.
Горното с нот. акт го дадох като идея на питащия, за да знае какво да противопостави на ЕВН-ци, ако погнат него за някакви неплатени сметки на имота.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Windlove, според мен енергото най-много някаква такса да му начислят за това, че не им е посочил навреме промяната в обстоятелствата (зависи дали има предвидена такава клауза в Общите им условия), но не вярвам горното да се случи, щото ЕВН, ЧЕЗ и разните му там други ел. дружества са частни лица, а не държавни органи, за да налагат "глоби" и/или неустойки при недеклариране на обстоятелства. Такава такса обаче би била незаконна и ако енерго-то искат такава, питащият може да ги съди. Даже се сещам, че ако по договора им при общи условия е посочена някаква санкция за ненавременно деклариране на промяна в обстоятелства, може и да се оспорва същата като нарушаваща правата на потребителя.
Не съм много сигурен за това - редовно имаме публични продани при които след вписано постановление за възлагане ЕВН и ЧЕЗ отказват да сменят партидите заради натрупани задължения, независимо, че нямат право да го правят и размотават хората излишно.
- windlove
- Потребител
Аз пък се чудя като как се натрупват задължения, при все че при първо неплащане абоната се изключва. Имам косвени съмнения за некоректни действия от страна на ЕРП-тата, понеже имам електромер в един имот който не се използва. Изненадан бях, като установих ,че на електромера му е начислена 320 лева електроенергия. При проверка признаха грешка и сумата бе сторнирана. Имам съмнението, че ако беше минало достатъчен период от време, електромера щеше да бъде подменен, и възможността за обжалване загубена, а и лихви биха се натрупали.
- fbr65
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|