начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Покана за доброволно изпълнение от частен съдебен изпълнител

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покана за доброволно изпълнение от частен съдебен изпълнител

Мнениеот poli57 » 06 Окт 2013, 21:24

Здравейте, не знам дали е мястото тук, но много съм притеснена от една ситуация, която се създаде на 27 септември 2013 година, когато моят съпруг и брат му получиха покана за доброволно изпълнение от частен съдебен изпълнител.Без да погледнат какво получават, те са подписали , че са я получили от лицето от пощата.В тази покана се съобщава, че те двамата дължат към топлофикация София определена сума, от която главница в определен размер със законна лихва и разноски по изпълнителното дело.подканят ги да платят тази сума, иначе ще запорират пенсията им или влогове.
Към тази покана има прикрепен изпълнителен лист , в който пише, че друго лице, което ние не познаваме, родено през 1917 година и починало през 2003 дължи на топлофикация тази сума.Изпълнителният лист е от 5 декември 2000г.Дължимата сума е за периода от м.октомври 1997 до месец август 2000г.
Това са фактите, а сега разясненията.Да отбележа само, че аз , съпруга ми и брат му винаги сме живяли в провинцията, и когато получихме това два дена се чудим цялата фамилия по каква линия са ни осъдили.Никой от рода не успя да се сети, защото осъденото лице за нас беше непознато.И така, стигнали до извода, че не познаваме нито мъжът ми, нита брат му това лице, взехме решение да пишем в кантората на ЧСИ с молба за разяснение по случая и на базата на какво идват неговите задължения при нас. получихме вежлив отговор на въпросите си , а впоследствие и удостоверение за наследници на въпросното лице, неплатило задълженията си я поради смърт, я господ знае поради какво.Всички онемяхме, когато видяхме удостоверението за наследници.Оказва се, че двамата братя са наследници на въпросното осъдено лице.
Цялата история е толкова странна, че ние вече всеки ден събираме данни , напъваме глави, ровим в агенции, търсим ли търсим , за да докажем че не сме ние тези, дето трябва да плащат.
Значи бащата на двамата братя, тоест моят свекър е бил осиновен на 8 годинки от мъж на име Петър.Това е станало в периода между 1928 и 30 година.Понеже истинският му баща не можел да изгледа всичките си деца го дал за осиновяване на този човек.А той е дошъл от Македония в София след опожаряването на Кукуш.Всички са избягали в София, хиляди са били.Така моят свекър на 8 години попада в семейството на Петър и Райна.Имали гостилница , били заможни, но после се пропил , взел всичко и забягнал в провинцията, тоест в нашето малко градче.Защо го е направил, ние можем само да гадаем, тъй като е можел да развие друг бизнес.И така на всички спомените стигат до тук.Свекърът ми е разказвал пред нас само за своя баща осиновител и баба Райна, която мъжете помнят.Петър умира на 16 ноември1947 г в провинциалното градче.По-късно през1969 г. на 16 април умира и баба райна. Толкова знаем от свекър ми.Никога не ни е разказвал за някакви близки на своя осиновител.През 2006г. умира и нашият татко, а през 2009 умира и жена му-моята свекърва.
Хора, починали отдавна.това знаем ние, неговите наследници.
Но в това удостоверение за наследници излиза, че мъжът ми и неговият брат са наследници на някакъв си Васил, роден 1917 година, който пък е син на сестрата на осиновителя на моя свекър.Толкова оплетена история.В удостоверение за наследници накрая фигурира името на съпруга на майката, тоест баща на осъденото лице, за което пише че няма данни.Как така да няма данни?Има архиви.Ние порследихме движението на имота, върху който дължим сумата, и установихме някои неща.Тук искам да вмъкна, че фамилиьята на свекър ми по осиновената линия е доста запомняща се и рядка.Когато проследихме чий е имота, видяхме, че този имот е пордаден на лице, което има същата фамилия като нашата.То купува имота от осъденото лице през 1991 с право на ползавне.Сетне купувачът му го дарява през 1993 г. и накрая осъденото лице отново му го връща, но вече като дарение с право на ползване.И 2004 лицето, нвосещо същата фамилия като нашата, го продава на друго лице.Продажбата е с учредено право на ползване.Следователно в периода за който дължим нещо ползвател на жилището е бил този господин с нашата фамилия.Подозираме, че той се явява наш втори братовчед.Допускаме, че освен сестра осиновителят може би е имал и брат, защото съвпадат три мена и имот.Подадохме отказ от наследство.Не знаем какво ще се случи.Но ние нямаме нищо общо с тези хора, нито пък с този имот.Можел ли да дължим нещо, без да имаме имот?Можем ли да онаследяваме само пасиви?Защо съдът никога не е уведомявал че се водят дела? Нашите родители са били живи, когато той е починал през 2003, можеха да научат за неговото съществуване.Защо от 2006 делото отлежава при частните 7 години? Как така за нас има пълна информация а за бащата на осъдения няма?Ние сме редовни платци на тази държава и никому не дължим нищо, но не искаме да плащаме и чужди дългове.Няма ли давност за подобни натрупани задължения ? Оказва се ,че ние с единия крак сме в 19 век, а с другия в 21.Толкова абсурдна ситуация, колкото и абсурдна държава със алогични закони.Дайте съвет , ако можете, кажете какво ни очаква? По тази логика нашите деца могат да онаследят пасиви от някои роднини един ден.Ако някой решил да тегли кредит, не ни пита, а един ден може да се окажем ние длъжниците.Как ще излезем от тая ситуация, не знам, имаме още два дена срок.който знае нещо по подобен казус, да пише.Благодарим ви предварително!
poli57
Нов потребител

Re: Покана за доброволно изпълнение от частен съдебен изпълн

Мнениеот sunshine_75 » 06 Окт 2013, 21:43

Съберете всички, абсолютно всички документи и още утре сутрин отивайте при адвокат.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот ivodam » 07 Окт 2013, 13:38

И аз ви съветвам да се свържете незабавно с адвокат, вместо да си губите времето по "разни агенции" и не знам си какво да доказвате, че не сте камили. Нещата не са толкова черни, на мен веднага ми се наби в очите следното:

Изпълнителният лист е от 5 декември 2000г.

Изпълнителните листове, както и самите задължения, имат давност, тоест след определено време губят силата си. Доколкото ми е известно, съдебната практика у нас приема, че давността на изпълнителния лист е толкова, колкото и на самото задължение. Във вашия случай за Топлофикация става дума за 3 годишна давност. Има значение обаче кога е образувано изпълнителното дело. По принцип от 2000 г. е минало много време на бездействие, и нещата изглеждат добре за вас, но трябва евентуално да се завеждат едни установителни искове, абе бягайте при адвоката, с една дума, и не се шашкайте. :)
ivodam
Потребител

Мнениеот neutralen » 07 Окт 2013, 14:03

8) Проблема се явява в това, че съдебната практика противоречи на закона - има такива схващания, че докато трае изпълнителното дело "давност НЕ ТЕЧЕ", какъвто е конкретния случай - виж в този смисъл Постановление № 3/1980 г на Пленума на ВС. Нали ! :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivodam » 07 Окт 2013, 14:18

neutralen написа:8) Проблема се явява в това, че съдебната практика противоречи на закона - има такива схващания, че докато трае изпълнителното дело "давност НЕ ТЕЧЕ", какъвто е конкретния случай - виж в този смисъл Постановление № 3/1980 г на Пленума на ВС. Нали ! :D

Ми то и изпълнителното дело не може да се точи безкрайно, доколкото знам, ако в течение на две години не се предприемат реални изпълнителни действия по искане на взискателя, се прекратява. Съответно почва да тече "същинската" давност по листа, в конкретния случай 2 + 3 = 5, пак трябва да е отишъл отдавна конят у реката... :wink:

Ма все още не мога да се начудя с какво съзнание все пак разни събирачи и ЧСИ-та и прочее фирми и фирмички тормозят хората с такива невероятни глупости, ей така, ако мине номерът.
ivodam
Потребител

Мнениеот neutralen » 07 Окт 2013, 14:46

:D "Аз ти говоря, ти ми приказваш" :D
Нали в това е проблема - въпреки 2-годишния преклузивен срок, въпреки погасяването на задължението по давност ЧСИ продължава да води Изп.дело, и въпреки жалбите и възраженията на длъжника до съда, изпълнителното производство продължава, щото Съда взема страната на ЧСИ, а не страната на длъжника, като изобщо не признава закона. Показателен е и този случай - от издаването на ИЛ са минали 13 години - задължението е погасено по давност преди 8 години ! 8)
Последна промяна neutralen на 07 Окт 2013, 15:09, променена общо 1 път
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivodam » 07 Окт 2013, 15:08

neutralen написа::D "Аз ти говоря, ти ми приказваш" :D
Нали в това е проблема - въпреки 2-годишния преклузивен срок, въпреки погасяването на задължението по давност ЧСИ продължава да води Изп.дело, и въпреки жалбите и възраженията на длъжника до съда, изпълнителното производство продължава, щото Съда взема страната на ЧСИ, а не страната на длъжника, като изобщо не признава закона. Показателен е и този случай - от издаването на ИЛ са минали 13 години - задължението е погасено по давност преди 8 години !8)

Ми приказваме си, какво, разтоворите с Вас ги намирам винаги за стимулиращи. :)
Както написах, нормално е ЧСИ-то да пробва дали ще мине номерът, това не ме учудва. Съдът обаче не вярвам да вземе неговата страна, ако се предприемат правилните стъпки. Разбира се, има един вариант, при който хората може да са прецакани - ако през годините периодично е подновявано изпълнителното дело и прекъсвана давността, щото в милата ни Родина все още нема абсолютна давност (уж била минала през комисия бай дъ уей, и скоро требе да се гласува, ма да видим), ама бих се учудил, ако е така.
:)
ivodam
Потребител

Мнениеот neutralen » 07 Окт 2013, 15:31

:D Според цитираното Постановление 3/1980 г на Пленума на ВС, давност НИКОГА не тече ! - с образуването на Изп.дело, или възобновяването му давността СПИРА ДА ТЕЧЕ - обратно на това, което постановява закона - чл.116, буква "в" и чл.117, ал.1 от ЗЗД .
Очевиден е абсурда в горното Постановление - когато давността не тече, не може да бъде прекъсната. Прекъсване на давността може да има само когато тече - от прекъсването на давността почва да тече нова давност. :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот poli57 » 08 Окт 2013, 00:57

Благодаря ви за отговорите.Утре сме отново в Сфия и ще ви уведомя за решението.Вероятно така се е получило.Възобновявало се е делото и е започвала нова давност.Е това ми се вижда абсурдно.Моят мъж се влоши, вдигна висока захар, прилоша му.Абе така може да си иде някой от притеснение.Та ние не познаваме никой от тези хора.Нямаме имот, нямаме и задължения.Който е ползвал, продавал, дарявал този имот, да си плати задълженията.Това е доста заплетен казус и ще се заплете още повече при разкриване на останалите близки до този човек.
poli57
Нов потребител

Мнениеот poli57 » 09 Окт 2013, 15:09

Здравейте, върнахме се от София и подадохме отказ от наследство.Предадохме удостоверението за отказ от съда при ЧСИ.Трябва да приключим с това, но ще видим.Не бихме желали за в бъдеще по тази линия да ни идват неприятности.Но хората, които са играли с този имот на продаване , даряване, даряване с право на ползване, отново връщане на първия собственик , са хора свързани с тази фамилия.Все още не можем да го докажем, стигнахме чак до централния архив в Търново.Представяте ли си? И ние сме купували и продавали имоти, винаги сме изчиствали сметките и задълженията по тези имоти-ток, вода, парно, на чисто.Как е купуван този имот, със задълженията ли? Това е нелогично, смешно дори, ако и да е партидата по топлото на физическо лице.И толкова много години разтакаване и отлежаване, толкова много.какви са тези закони у нас, как се стъпва за наследство на умрялата майка през 66 година? А бащата не носи ли отговорност, не онаследява ли? Как така няма данни за него, а за нас има? Тук или не са си свършили добре проучването, или целта е на всяка цена да се съберат пари , дори и да не си само ти наследник.Първият , за когото излезнат данните и го хващат за ушите, а останалото разследване трябва да си го водиш ти.ЧСИ се явява един вид рекетьор между топлофикация и длъжника.
poli57
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ