Здравейте,
Имам задължение към Мтел на стойност около 2 500лв(толкова беше преди повече от 3 години, от тогава не съм проверявал колко е). Бях дал картата на мой приятел, но той навъртял огромни сметки, общо около 2 500лв и това беше... Отказва да плати и замина за чужбина малко след това. Минаха 3 години, никой не ме е търсил от Мтел от около 3 години. Адвокат е казал на мой приятел, че трябва да се отиде някъде да се издаде бележка, че е минала давноста на дълга(дълга към мобилните оператори има давност 3 години, така казал адвоката), но не знае къде трябва да се отиде(малко страмно, но...). Та бих искал да попитам, дали има някой от тук който знае, къде трябва да се отиде. При адвокат или нотариос, или в мтел, или на друго място? Ако някой има от форума, който може да издаде такава бележка, моля нека да се свърже с мен тук в темата или на ЛС, за да се уточним.
Благодаря за помоща!
Поздрави и приятна вечер!
- Дата и час: 13 Фев 2025, 05:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност на задължение към Мтел
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Давност на задължение към Мтел
"Бележките" се издават от съда във вид на съдебно решение.
- neutralen
- Активен потребител
redpen написа:Здравейте,
Имам задължение към Мтел на стойност около 2 500лв(толкова беше преди повече от 3 години, от тогава не съм проверявал колко е). Бях дал картата на мой приятел, но той навъртял огромни сметки, общо около 2 500лв и това беше... Отказва да плати и замина за чужбина малко след това. Минаха 3 години, никой не ме е търсил от Мтел от около 3 години.
Благодаря за помоща!
Поздрави и приятна вечер!
Входирайте едно възражение към Мтел за изтекла давност, което ще блокира евентуални претенции за дълга.
-
srusev - Младши потребител
Горенаписаното изобщо не е вярно !
Давността е вид преобразуващо/потестативно право, упражняването на което става само по съдебен ред, когато Взискателя предяви иск срещу Длъжника. С упражняването на това потестативно право от Длъжника се погасява правото на Взискателя за принудително изпълнение срещу Длъжника. Иначе задължението си остава и се погасява след като бъде платено. За това дори да е изтекла давността и Длъжника плати доброволно, взискателя не дължи връщане на платеното, ако длъжника в последствие се позове на давност.
Давността е вид преобразуващо/потестативно право, упражняването на което става само по съдебен ред, когато Взискателя предяви иск срещу Длъжника. С упражняването на това потестативно право от Длъжника се погасява правото на Взискателя за принудително изпълнение срещу Длъжника. Иначе задължението си остава и се погасява след като бъде платено. За това дори да е изтекла давността и Длъжника плати доброволно, взискателя не дължи връщане на платеното, ако длъжника в последствие се позове на давност.
- neutralen
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|