- Дата и час: 15 Фев 2025, 04:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Фирмен апартамент под наем
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Фирмен апартамент под наем
Здравейте, фирмата ми има освен другите дейности и отдаване на недвижими имоти под наем. Мога ли да отдам апартамент, собственост на фирмата, под наем на себе си. Аз съм един от собствениците на въпросната фирма. Благодаря предварително!
- icc48
- Нов потребител
Re: Фирмен апартамент под наем
Щом сте един от собствениците на фирмата, това предполага, че фирмата е ООД или АД, които са отделни юридически лица, поради което няма никакъв проблем за сключването на договор между фирмата и вас като физическо лице. Но понеже сте "свързани лица" по смисъла на закона, сделката, наема не бива да бъде под пазарните цени, иначе ще имате проблеми с данъчните, евентуално.
- neutralen
- Активен потребител
Много благодаря за бързия отговор! Да се възползвам от Вашата любезност още малко. Може ли за сметка на наема да се извършат довършителни работи. В такъв случай тези довършителни работи облагат ли се с данък печалба?
- icc48
- Нов потребител
Аз съм юрист, а не счетоводител. Счетоводителя на фирмата следва да ви изясни дали разходите за увеличаване стойността на актива се облагат с данък печалба, или не. От гледна точка на правото, разходите на фирмата за довършителни работи, следва да бъдат предмет на друг договор - за изработка (по ЗЗД), или за строителство (по ТЗ), като следва да бъдат документално доказани с фактури за материали, труд и т.н. за да могат да бъдат осчетоводени. При това положение ще може да се прави прихващане между двете насрещни вземания - по договора за наем и по договора за строителство.
- neutralen
- Активен потребител
Много благодаря! Бяхте ми изключително полезен!
- icc48
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|