начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

поръчителство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

поръчителство

Мнениеот vessi84 » 04 Мар 2014, 20:59

дравейте, поръчител съм на кредит. кредита е обслужван, но човека на когото съм поръчител имал и друг кредит и другия креди е с 2 непогасени вноски. Започнаха да ми звънят от банката и да ме убеждават че могат да ми търсят отговорност и за другия креди, за който не съм поръчител. това възможно ли е? могат ли да ми припишат поръчителство и на другия кредит?
vessi84
Младши потребител

Re: поръчителство

Мнениеот ivanov_p » 04 Мар 2014, 21:18

Директно не могат, но по принцип е много вероятно да те погнат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот vessi84 » 04 Мар 2014, 21:29

те вече са ме погнали, но въпроса е дали имат правно основание да ме принудят да плащам другия кредит, на който не съм поръчител?
vessi84
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 04 Мар 2014, 21:32

Съжалявам, но не съм съгласна с колегата Иванов. От банката могат да Ви говорят каквото си искат - Вие отговаряте за това, за което сте подписал(-а) договор за поръчителство. Възможно е да Ви натоварят с разноски, но не й да съберат от Вас задължението по другия кредит - нито директно, нито индиректно.
Само много добре внимавайте какво внасяте, по коя сметка го правите и на какво основание...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот nikitoto » 14 Мар 2014, 14:09

Абсолютно нямат право за това да го търсят от вас. Спокойно можете при последващ разговор да поискате името на банковия служител с който разговаряте, като му обясните любезно че ще подадете жалба в неговата банка за неправомерен тормоз.
Другото нещо във връзка с поръчителството което аз искам да попитам - поръчител съм или слидарен длъжник по падежирал заем отпреди година и половина сега си искат парите от длъжника. Съгласно чл. 147 от ЗЗД поръчителя отговаря до 6 тия месец, след което не би следвало да отговаря за заема. Можете ли да ми потвърдите дали е така?
nikitoto
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Мар 2014, 19:01

Вие не се съгласявайте, но слушайте! Има два кредита, от които единият не е обслужван. Това означава, че банката веднага може да обяви и другия за предсрочно изискуем и да остави поръчителят да го плаща, а кредитополучателят да си покрива необслужвания. Когато работите с банки, монополи и други разбойници знайте, че тяхната работа е да ви прецакат и знаят как да го правят.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nikitoto » 15 Мар 2014, 02:25

Предния колега не е прав - поръчителя отговаря само и единствено за това което е подписал т.е. независимо че са на лице два кредита на едно лице ти отговаряш единствено за този където си сложил подписа и се съгласил за размер и срок на изплащане. Това за банките монополи са измишльотини както и че можели да извъртят нещата. Както вправото така и в банките се работи на база на официални документи. Ще обясня с банков аналог - ако по една фирмена сметка са вързани 5 кредитни карти на 5 злужителя, но с различни лимити и един служител не е внесъл вноската за един месец, дали ще блокират всички карти или само неговата? Разбиар се че само неговата! Дали ще поискат някой от другите 4 служители да му внесе задължението? Те може да се обадят защо фирмата е една, но други служител не е задължен да го прави!!! Защото той нищо не е подписвал за друга кредитна карта!
nikitoto
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ