начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Акт(oве) по гражданска отговорност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт(oве) по гражданска отговорност

Мнениеот moneff » 06 Мар 2014, 14:49

Здравейте,

Нов съм. Приятно ми е :)

Търся малко правна помощ, и по-скоро дали може КАТ да пише такъв АКТ. (сега ще обясня)

на 28 януари, ме спряха с колата на моята приятелка(колата е на нейно име), писаха ми АКТ за изтекла гражданска отговорност.(аз шофирах колата)
Обжалвах АКТА пред КАТ, и преди няколко дни ми се обадиха от КАТ и искаха да привикат моята приятелка(чийт автомбил е на нейно име) в КАТ за даде показание, защо ми е била дала колата и т.н.

Днес моята приятелка беше в КАТ, и са и писали АКТ по член 259 от застрахователния кодекс, заради това, че е предостъпила автомобил без ГО на друг човек(мен).

Как може да са минали над 35 дни, и да и напишат такъв АКТ, при положение, че нито АЗ нито ТЯ знаеше, че и е изтекла ГО. Тя чакаше СМС да и пуснат от застрахователната компания, обаче така и не получи такъв, и за карък ни спряха и ми писаха АКТ.Взеха и синия талон днес.. Възможно ли е изобщо такова нещо ?

Полицая е казал, че моят АКТ сигурно ще падне, но на нея и писаха този другия по 259 член.
Този АКТ, на какво основание може да го обжалваме и ще падне ли според Вас?

Според мен този АКТ, е абсолютно безсмислен, защото не може да са минали над 35 дни, и да и констатират нарушенеи със задна дата.

Какво да правим в такъв случай, и ако се обжалва Наказателното постановление пред съда ще издържи ли? :)

(И 2мата сме студенти, това са много пари за нас)

Поздрави
moneff
Нов потребител

Re: Акт(oве) по гражданска отговорност

Мнениеот TheOldMan » 06 Мар 2014, 18:33

Има нарушение на ЗДвП и на ЗК. На държавата общо-взето й е все едно кой ще "обръсне". На пътя е имало една кола, която не е имала застраховка. Някой трябва да плати глобата за това нарушение. Нарушение е имало, то е регистрирано с някакъв акт. Оттук нататък... вече са детайли.
Нарушението е констатирано с акта, който е написан на място. Така че си е установено съвсем на време. Вече дали наказателното постановление, с което се налага глобата ще се издаде на водача или на собственика ... едва ли много ще ви топли на кого ще се пише глобата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот jorko_gt » 06 Мар 2014, 20:33

moneff написа:Здравейте,

Търся малко правна помощ, и по-скоро дали може КАТ да пише такъв АКТ. (сега ще обясня)

на 28 януари, ме спряха с колата на моята приятелка(колата е на нейно име), писаха ми АКТ за изтекла гражданска отговорност.(аз шофирах колата)
Обжалвах АКТА пред КАТ, и преди няколко дни ми се обадиха от КАТ и искаха да привикат моята приятелка(чийт автомбил е на нейно име) в КАТ за даде показание, защо ми е била дала колата и т.н.

Днес моята приятелка беше в КАТ, и са и писали АКТ по член 259 от застрахователния кодекс, заради това, че е предостъпила автомобил без ГО на друг човек(мен).

Как може да са минали над 35 дни, и да и напишат такъв АКТ, при положение, че нито АЗ нито ТЯ знаеше, че и е изтекла ГО. Тя чакаше СМС да и пуснат от застрахователната компания, обаче така и не получи такъв, и за карък ни спряха и ми писаха АКТ.Взеха и синия талон днес.. Възможно ли е изобщо такова нещо ?

Полицая е казал, че моят АКТ сигурно ще падне, но на нея и писаха този другия по 259 член.

Според мен този АКТ, е абсолютно безсмислен, защото не може да са минали над 35 дни, и да и констатират нарушенеи със задна дата.

Какво да правим в такъв случай, и ако се обжалва Наказателното постановление пред съда ще издържи ли? :)

Поздрави
има доста неща за разнищване, но докато не се споделят подробности какво точно пише и в двата акта, малко неща могат да бъдат конкретизирани като отговор... като за начало може би от Кат нямат право да съставят акт за нарушение по чл. 259 от КЗ, да не говорим че там няма и намек за предоставяне на автомобил или нещо подобно...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот moneff » 06 Мар 2014, 20:54

jorko_gt написа:
moneff написа:Здравейте,

Поздрави
има доста неща за разнищване, но докато не се споделят подробности какво точно пише и в двата акта, малко неща могат да бъдат конкретизирани като отговор... като за начало може би от Кат нямат право да съставят акт за нарушение по чл. 259 от КЗ, да не говорим че там няма и намек за предоставяне на автомобил или нещо подобно...

Моят АКТ е по член 315 1т. 1 от кодекса на застраховане
неиният акт(който е написан днес)
е по 259 член ал.1 т.1 от кодекса на застраховане

Тя е отказла да подпише акта, и има срок да го обжалва пред КАТ
moneff
Нов потребител

Мнениеот jorko_gt » 06 Мар 2014, 21:17

Отказа от подписване за мен е безмислен принципно, но да попитам - тя има ли препис от него? Споделените от теб неща са далеч от точно цитиране, но дават известни насоки... общо взето ако търсиш справедливост, трудно ще се получи без съд... това след издаването на ПН, разбира се...
jorko_gt
Потребител

Назад към Взаимопомощ