начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

въпрос за зз

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос за зз

Мнениеот pharmasist » 08 Окт 2014, 04:56

понеже ме гложди един въпрос , ако дам пари на заем и подпиша само и единствено запис на заповед , този документ не може да защити правата ми при евентуален съдебен спор? интересува ме как се доказва предаването на парите? въпросът ми е чисто хипотетичен. .. бях чел , че освен зз , трябва да се подпише и договор за заем , както да има и разписка ? благодаря!
pharmasist
Младши потребител

Re: въпрос за зз

Мнениеот bludniq_sin » 08 Окт 2014, 09:27

понеже ме гложди един въпрос , ако дам пари на заем и подпиша само и единствено запис на заповед , този документ не може да защити правата ми при евентуален съдебен спор - по принцип е достатъчен? интересува ме как се доказва предаването на парите - Договорът за заем е неформален и няма нужда от писмена форма. Записът на заповед пък във вашият случай ще има характер на разписка и ще послужи за установяване наличие на облигационно правоотношение между вас и длъжкина по договора за заем, за размера на посочената в него сума.? въпросът ми е чисто хипотетичен. .. бях чел , че освен зз , трябва да се подпише и договор за заем , както да има и разписка ? благодаря!

Ако длъжникът ви оспори задължението той може да го направи по две линии - да оспорва от външна страна записът (че не са налични изискуемите от закона реквизити) или да оспорва дължимостта на сумата като за това може да твърди, че я е изплатил (за което му трябва разписка), че е изтекла давност примерно или може да направи възражение за прихващане (като ще трябва да доказва, че вие му дължите) и те така ..
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Re: въпрос за зз

Мнениеот neutralen » 08 Окт 2014, 09:46

По скоро следва да прецените дали лицето на което давате пари на заем има възможности, желание/намерение да ви ги върне. По добре е вместо ЗЗ да сключите Договор за заем и съставите Разписка за дадената сума - по лесно е за доказване в съда. ЗЗ не е най-удачната форма. Но вие си знаете, сега е "модерно" да се използва ЗЗ
neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ