начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

ДОПК - нова жалба или...?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДОПК - нова жалба или...?

Мнениеот alexandar25 » 30 Дек 2014, 20:18

Здравейте,
Получихме ревизионен акт /РА/. В срока депозирахме пред по-горе стоящият данъчен орган /Директора на дирекцията/ жалба. След като изтече срока, в който трябваше да се произнесат /60+7 дни/, внесохме и жалба до Адм.съд, като счетохме, че има мълчаливо потвърждаване. Изрично отбелязваме в нея, че до 13.12.2014 г., не ни е връчено Р.
На 29.12.2014 г. получаваме писмо с което ни връчват решение с дата 12.12.2014 /срока за произнасянето изтичаше на 13.12.2014, ние входирахме на 15.12.2014/.
С него отменят една част, но друга потвърждават.
Сега какво да направим - да оставим положението така, като поискаме от АС да си изиска преписката служебно от данъчните, или да пускаме нова жалба съобразена с полученото Р? :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: ДОПК - нова жалба или...?

Мнениеот alexandar25 » 04 Яну 2015, 17:42

Притесненията са ми в тази посока, че когато данъчните служебно изпратят преписката по първата жалба
/тогава, когато не знаех, че има постановено решение/, адм, съд ще образува дело, и когато види приложеното решение на данъчните, ще прекрати делото. Като мотив, според мен ще му послужи, това, че нямам правен интерес от обжалване, защото няма мълчаливо потвърждение, а напротив има постановен акт.

Ще пусна втора жалба - вече в срока за обжалване на потвърден частично РА. Според мен, адм.съд ще прекрати делото, защото от служебната проверка ще установи, че има висящ спор, между същите страни, на същото основание /обжалваме един и същ РА/.

Ако пусна молба да десезирам съда по първото дело, и докато постанови определение за прекратяване, а то докато влезе в сила, второто дело може да се прекрати, на горното основание /наличие на висящ спор межу страните/

Тогава как да се защитим срещу потвърдената част в акта? Когато сме пуснали първата жалба, срещу мълчаливото потвърждаване, изобщо не сме знаели, че има постановено Р на данъчните. До кога да чакаме, че да си пуснем Ж? Нали можем да изтървем срока за обжалване?

Чета Р, че ако го прекратят по късно образуваното дело, може да присъединят преписката към първото дело /това не е задължително , как да накарам съда да присъединява????/, но ако него го прекратят, поради липса на правен интерес от обжалване /нямаме мълчаливо потвърждаване, а частична отмяна с изричен акт/, какво ще присъединяват?
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот chandra » 04 Яну 2015, 17:57

Аз не знам защо се упражнявате сам в такава сериозна материя каквато е данъчното право и процес... с две думи и накратко... ще имате нова ревизия за частта в която е отменен и върнат за нова, а за потвърдената ще си жалите и съответно ще си депозирате жалба чрез НАП до съответния адм. съд. Ако си погледнете решението то ще е с дата в срок, а не след срока... т.е. преждевременно сте подали жалба в Адм. съд и там производството ще се прекрати.
chandra
Потребител

Мнениеот alexandar25 » 04 Яну 2015, 18:11

Да, решението на данъчните е в срок, получено няколко дни преди да ми изтече срока за обжалване на мълчаливо потвърждаване - до кога да чакам да го връчат, докато изпусна срока?

Жалбата по вече постановеното решение ми е готова и утре ще си я внеса, интересно ми е, какво ще изпратят данъчните, като преписка в съда, след, като вече са я изпратили служебно, по първата жалба?

Интересува ме друго, след като се е образувало първото дело, да адм.съд ще види, че има Р и ще прекрати делото, но аз, като утре депозирам Ж пред данъчните, после те, като изпратят до съда, нали той може да прекрати това дело, ако все още първото не е прекратено, или О за прекратяване не е влязло в сила??
Аватар
alexandar25
Потребител

Назад към Взаимопомощ