Здравейте, обръщам се с молба по следният казус - преди време установихме, че една от нашите ниви е била продадена от ,,наследници'' през 2007 г. за което има издаден нотариален акт. Сигнализирахме прокоратурата, която установи, че действително е станала измама в която са участвали член на общинската поземлена комисия и нотариус, които уж бил подведен.... както и да е от полицията ме посъветваха да заведа иск. Какъв е най-удачният иск, при условие че имота в момента се владее от лице с нотариален акт от близо 9 години.
Предварително ви благодаря за оказаното внимание и време.
- Дата и час: 07 Фев 2025, 01:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Иск за собственост
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Иск за собственост
Владее е доста относително. Имах такъв случай, дето му дадоха нотариален акт на един и се оказа нищо. Тоест сам по себе си нотариалният акт дава предимство - тоест слага начална точка на давностно владение. Някаква форма на разгласяване е един вид.
Да помислим заедно. Имаме нищожна правна сделка. Но имаме владение, примерно. Засега оставяме владението да виси във въздуха все едно е в някаква абстракция. Но така наречената по римски тертип "манципация", тоест слагам ръка върху вещта и казвам - тя е моя. Какво да Ви кажа, изгубили сте си времето с прокуратурата. Сега - ревандикация - тоест иск по чл. 108 Закона собствеността. Как точно стоят нещата - има ли свързаност между продавач- купувач. Тоест питам не случайно, а целево.
Да помислим заедно. Имаме нищожна правна сделка. Но имаме владение, примерно. Засега оставяме владението да виси във въздуха все едно е в някаква абстракция. Но така наречената по римски тертип "манципация", тоест слагам ръка върху вещта и казвам - тя е моя. Какво да Ви кажа, изгубили сте си времето с прокуратурата. Сега - ревандикация - тоест иск по чл. 108 Закона собствеността. Как точно стоят нещата - има ли свързаност между продавач- купувач. Тоест питам не случайно, а целево.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря ви за бързият отговор. Случаят който представям е доста показателен за една порочна практика - ето какво имам в предвид, преди години когато нивата е възстановена на моята баба и нейната сестра са били намерени от един фирмен представител които настоявал да закупи тази нива, те му отказват, и той пак ги търси, но отново получава отказ(2007 г.), и така днес близо 9 години след това научаваме, че същата фирма е закупила нивата, от ,,наследници'' чиито дядо имал сходни имена, а нотариуса по невнимание ,,не погледнал уникалния номер на преписката и решението на поземлената комисия, както и ЕГН-то и им издал нотариален акт.... картинката се допълва от това, че фирмата пренадлежи на един олигарх... или да го кажем по-народно му набързо забогатял чорбаджия, които си прави каквото поиска...
- citizenbg
- Младши потребител
Това като информация доста изяснява нещата. Сега трябва да се направи един вид лупинг - тоест да се поставят нещата по този начин - кого считат за предишен собственик и към него ли са се насочили като ЕГН, като личност, важно е това. Към кой предишен собственик са във владение. Оттук става пределно ясно цялата гнила конструция. Но трябва да се подходи логично, първо да се обходи ситуацията, какво имат предвид точно - да да завладеят имота или просто са си извадили нотариален акт.
Можете ли да изпратите някак данни за съвпадението на имената на лицата - за които говорите. Търся слабото място на сделката просто.
Пример - как се е казвал Вашият роднина - условно - примерно Петко Иванов Терзиев. Другият по нотариален акт така ли се е казвал. Тоест по съвпадение само на имена или има и манипулация на други данни. Как е станал механизъма на сделката.
Можете ли да изпратите някак данни за съвпадението на имената на лицата - за които говорите. Търся слабото място на сделката просто.
Пример - как се е казвал Вашият роднина - условно - примерно Петко Иванов Терзиев. Другият по нотариален акт така ли се е казвал. Тоест по съвпадение само на имена или има и манипулация на други данни. Как е станал механизъма на сделката.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
И на двамата трите имена са еднакви, но не и номерата на преписката, заповедта за въстановяване и егн-та, хората от фирмата са използвали ловко този момент, като чрез свойте хора в общинската поземлена комисия са разбрали първо за съвпаденията, втора снабдили са се с контакти на наследниците на втория (недействителен собственик) извадили са скици, в схемата участва и нотариус.
По време на разследването се установи, че има оплаквания от други наследници, като нас на които са им отнети земи по сходен начин, но хората не смеят да си търсят правата или поради недоимък или напреднала възраст или просто от страх.
Колко време отнема едно исково производство (ревандикационен иск) , какви документи да подготвя и за какво да внимавам, колко ще ми струва (данъчната оценка на нивата е около 300 лв.)
По време на разследването се установи, че има оплаквания от други наследници, като нас на които са им отнети земи по сходен начин, но хората не смеят да си търсят правата или поради недоимък или напреднала възраст или просто от страх.
Колко време отнема едно исково производство (ревандикационен иск) , какви документи да подготвя и за какво да внимавам, колко ще ми струва (данъчната оценка на нивата е около 300 лв.)
- citizenbg
- Младши потребител
Къде е нивата - кой град. Ще трябват пари, няма как, но не много. Сега уловката е в това, че няма идентичност с лицата. И трябва в това да се лансира работата. При такива разлики в имена - особено ЕГН, особено пък изобщо различни имена, направо блестяща писта за откровения. Нямя никак да е лесно - но е аматьорски подходът на отсрещната страна. Ама кой е печелившия? С аматьорски подход - печелят.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря за съветите ви ivan_lawyer , ще отида другата седмица за да наема адвокат които да заведе ревадикационен иск, също така съм решил и да подам жалба до дисциплинарната комисия към нотариалната камара във връзка с ,,недоглежданията''на нотариуса изповядал сделката, а за действията на членовете на общинската служба по земеделие ще бъде уведомена областната дирекция ,,Земеделие'' за сега е това , което ще предприема.
- citizenbg
- Младши потребител
Много завъртяно и многословно сте изяснили фактологията, затова ще си позволя да обобщя.
Значи - имате един (бивш) собственик и един "пишман" бивш собственик с еднакви имена (собствено, бащино и фамилно), но с всичко друго различно. Нотариуса "без да иска" ги е объркал.
От горното си правя следните изводи:
- неутрални - членовете на поземлената комисия трудно ще ги обвините в нещо сериозно - до колкото знам информацията за възстановените имоти не е секретна. Това че, някой разбрал кой имот на кого е възстановен не е толкова осъдително.
- позитивни за вас - издаден е документ въз основа на несъществуващ такъв.
- негативни за вас - от една страна новия собственик ще се опита да се представи за трето, добросъвестно лице - купили имот от собственик, ама дали е истинския - по документи (уж) е той. Ако през тези години новите собственици са влезли във владение, въпроса е - вие защо не сте реагирали по-рано? Предполагам, че живеете далеч от въпросното място и не ползвате/обработвате въпросната нива. Това няма голяма правна стойност (собственика си е такъв, независимо как си ползва собствеността), но говори за незаинтересованост.
Значи - имате един (бивш) собственик и един "пишман" бивш собственик с еднакви имена (собствено, бащино и фамилно), но с всичко друго различно. Нотариуса "без да иска" ги е объркал.
От горното си правя следните изводи:
- неутрални - членовете на поземлената комисия трудно ще ги обвините в нещо сериозно - до колкото знам информацията за възстановените имоти не е секретна. Това че, някой разбрал кой имот на кого е възстановен не е толкова осъдително.
- позитивни за вас - издаден е документ въз основа на несъществуващ такъв.
- негативни за вас - от една страна новия собственик ще се опита да се представи за трето, добросъвестно лице - купили имот от собственик, ама дали е истинския - по документи (уж) е той. Ако през тези години новите собственици са влезли във владение, въпроса е - вие защо не сте реагирали по-рано? Предполагам, че живеете далеч от въпросното място и не ползвате/обработвате въпросната нива. Това няма голяма правна стойност (собственика си е такъв, независимо как си ползва собствеността), но говори за незаинтересованост.
- jhoro
- Активен потребител
Оста, около която гравитира казуса е чл.99 вр. с чл.77 ЗС.
И Ванко е прав, стига искът по чл.108 ЗС да бъде предявен преди или през 2017, съобразявайки датата на сделката от 2007.![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
И Ванко е прав, стига искът по чл.108 ЗС да бъде предявен преди или през 2017, съобразявайки датата на сделката от 2007.
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
-
Melly - Старши потребител
Благодаря на всички за съветите и коментарите. А защо не е реагирано по-рано - никой не се е занимавал с наследствените земи понеже живеех в чужбина, а баба ми е починала. В поземлената комисия участват по категоричен начин и това е доказано - когато отидох да си вадя заповедта за възстановяване собствеността на наследниците ме увъртаха близо час, след което получих копие без въпросния имот, но аз имах на телефона си снимка на оригиналната и пълна заповед, която след това показах на служителките, казаха ами това имаме, говорете с шефа, които не благоволи да ме приеме...... И така се започна поисках история на имота от поземлената комисия, но ми отказаха, след още две посещения там ми дадоха такава и веднага с данните отидох в агенцията по вписванията където взех копие на нотариалният акт за продажба, и подадох жалба в прокоратурата, която отне месеци докато започне да се преглежда.
А относно трите имената на дядо ми са били еднакви с още един човек от града, което ловко е използвано, но егн-то и номера на преписката, са уникални и не могата да бъдат сбъркани, още повече ,че в заповедта на другите ,,наследници''липсва конкретния имот.
А относно трите имената на дядо ми са били еднакви с още един човек от града, което ловко е използвано, но егн-то и номера на преписката, са уникални и не могата да бъдат сбъркани, още повече ,че в заповедта на другите ,,наследници''липсва конкретния имот.
- citizenbg
- Младши потребител
Направо завеждайте дело, но то трябва да е паралелно с други действия - защото съдът е бавен и трябва да бъде подръчкана работата.
Арендува ли се земята в момента. Вие можете ли да я дадете за арендуване - попитайте в някоя агенция по земеделски земи. Направете се на глух. Покажете старите документи, ако толкова е на зор дайте 20 лева на агенцията.
Захапете.
Кажете, че Вие сте си собственик, пък там се водят спорове, ако Ви разобличат - в смисъл може да направят справка по имота и да излезе нещо.
Тоест - за Вас е важно да осребрявате и усвоявате това, което е Ваша собственост, а не обратното - да водите дела.
Нали земята се засява.
Същия случай го имам сега - в Монтана ми взеха на клиента един имот, той отива ожънва си и ония пищят на прокурор. Но какво е станало - нищо. Разбира се случаят е специфичен при Вас. В смисъл при такива случаи - който ожъне - става ЦеСеКаР. Който гледа минаващия кораб - това е.
Арендува ли се земята в момента. Вие можете ли да я дадете за арендуване - попитайте в някоя агенция по земеделски земи. Направете се на глух. Покажете старите документи, ако толкова е на зор дайте 20 лева на агенцията.
Захапете.
Кажете, че Вие сте си собственик, пък там се водят спорове, ако Ви разобличат - в смисъл може да направят справка по имота и да излезе нещо.
Тоест - за Вас е важно да осребрявате и усвоявате това, което е Ваша собственост, а не обратното - да водите дела.
Нали земята се засява.
Същия случай го имам сега - в Монтана ми взеха на клиента един имот, той отива ожънва си и ония пищят на прокурор. Но какво е станало - нищо. Разбира се случаят е специфичен при Вас. В смисъл при такива случаи - който ожъне - става ЦеСеКаР. Който гледа минаващия кораб - това е.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|