начало

Съдията (няколко мисли за него) Съдията (няколко мисли за него)

Проблем с ВИК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с ВИК

Мнениеот vasilq » 17 Дек 2024, 15:18

Здравейте, водоснабдяването на домът ми е с хидрофорна помпа и плащам такса на ВИК за ползване на канал(канално право) но имам партида към тях .След три годишно прекъсване от месец октомври 2021 до миналият месец дойдоха да отчетат водомера ,и се останови че имам отчетени 187 кубика вода които не съм желал да разходвам .При последвалото проследяване на водомера се установи че и двата крана преди и след водомера пропущат. В договора в клаузите за отчитане е посочено че имат задължението най късно до 3 месеца трябва да засекат водомера,ако бяха си спазили клаузите от договора ,щях да разбера за проблема и да предотвратя този разход на вода.Отидох до касата да попитам какво дължа и с учудване разбрах че дължа сума която е пресметната по последното увеличение на цената ,за три години трипъти тя е променяна,поизсках да започна да погасявам от най далечния период и ми бе заявено че сумата е за целия период и немогат по периоди да я плащам.Как да процедирам според вас?
vasilq
Нов потребител

Re: Проблем с ВИК

Мнениеот guest1 » 17 Дек 2024, 20:00

Здравейте.
Тук виждам два въпроса:
1. Какво е задължението и как се изчислява?
2. Как става погасяването?

По първия въпрос - има си Наредба 4 от 14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи
Чл. 35. (1) Показанията на водомерите се отчитат с точност до 1 куб.м за период, който се определя в общите условия или договора, но не по-дълъг от шест месеца.
(2) Когато периодът на отчитане на водомерите е по-дълъг от един месец, операторът ежемесечно начислява служебно количество изразходвана вода, определено въз основа на средния месечен разход от редовно отчетените съответни периоди на предходната година. След отчитане на показанията на водомерите количеството вода се изравнява в съответствие с реалното потребление.

Тоест - има/няма достъп, трябва да има месечни начисления - въз основа на които се смята, съобразно актуалната към момента цена.
Няма как - общото количество да е по най-новата цена.
По втория. След като се договорите за сумата, погасяването е отделен въпрос.
Изявлението „Платете всичко или нищо“ води до отговора „Пари нема, действайте!“
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ