- Дата и час: 24 Яну 2025, 00:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въпрос за поръчители
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
въпрос за поръчители
Здравеите поръчител съм по един кредит .От няколко месеца тези хора не си плащат вноските и от банката започнаха да ме търсят.Все още не са ми искали аз да плащам но маи и това ще стане до 10 дни.Мога ли по някакъв законен начин да ги накарам да си плащат заема.Благодаря ви предварително.
- kikosliven
- Нов потребител
Принудително ще ви е трудно да ги задължите.
Но в случай,че изпълнението по дълга бъде насочено срещу Вас,след погасяването на задължението имате право на съдебна защита срещу длъжника по ЗЗД по т.нар.личен /обратен/ или суброгаторен иск.
С тези искове по ЗЗД Вие осъждате длъжника да възстанови изплатената от Вас сума по дълга,като от страна на длъжника след осъждането му Ви се възстановяват и направените разноски по делото.
За по-конкретна информация потърсете адвокатска помощ.
Но в случай,че изпълнението по дълга бъде насочено срещу Вас,след погасяването на задължението имате право на съдебна защита срещу длъжника по ЗЗД по т.нар.личен /обратен/ или суброгаторен иск.
С тези искове по ЗЗД Вие осъждате длъжника да възстанови изплатената от Вас сума по дълга,като от страна на длъжника след осъждането му Ви се възстановяват и направените разноски по делото.
За по-конкретна информация потърсете адвокатска помощ.
- sarbijanac
- Активен потребител
Същите права ги има и банката, само че не са "суброгационни", "регресни" или най точно "обратни", а съвсем хетеросексуални, т.е. пряки. Предявява си иска срещу длъжника и го осъжда да му плати дължимото, заедно с разноските по делото и възнаграждение за адвокат или юрисконсулт. Всъщност това банката на практика никога не го прави защото може без да води дело да си извади изпълнителен лист въз основа на банкови извлечения. И в това начинание на банката и е много по - лесно отколкото на един обикновен човек. В задачата се пита - защо тогава банката се е гарантирала с поръчител?
Както може би усещате, че тук има ирония. Към колегата дал юридически почти изряден и практически ненужен съвет, също и към поръчителя, който не е мислил когато трябва, а мисли след това.
В заключение поръчителят дължи като основния длъжник, мислете когато ставате проръчители. Това е все едно да те помолят: - Айде да ми поробуваш за няколко години, нали се познаваме отдавна? Ти ще работиш, пък аз ще ти взимам заплатата? Как ще отговорите на това?
Извинявам се ако съм засегнал някой. И... обръщайте се към адвокат, когато не сте сигурни за нещо, те не хапят и обикновено ви спестяват повече отколкото ви взимат.
Както може би усещате, че тук има ирония. Към колегата дал юридически почти изряден и практически ненужен съвет, също и към поръчителя, който не е мислил когато трябва, а мисли след това.
В заключение поръчителят дължи като основния длъжник, мислете когато ставате проръчители. Това е все едно да те помолят: - Айде да ми поробуваш за няколко години, нали се познаваме отдавна? Ти ще работиш, пък аз ще ти взимам заплатата? Как ще отговорите на това?
Извинявам се ако съм засегнал някой. И... обръщайте се към адвокат, когато не сте сигурни за нещо, те не хапят и обикновено ви спестяват повече отколкото ви взимат.
- zoom
- Потребител
Искате да кажете "За бога братя не ставайте поръчители"
Бих добавил - мислете за последствията, особено за крупни суми.
Бих добавил - мислете за последствията, особено за крупни суми.
- tankovbg
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|