начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

ДРАМАТА В ЛИБИЯ ПРОДЪЛЖАВА

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смятате ли, че наистина се води съдебен процес, а не политически фарс в Либия?

Анкетата свършва на 30 Дек 2006, 13:14

Да
0
Няма гласували
Не
10
100%

Общо гласове : 10

ДРАМАТА В ЛИБИЯ ПРОДЪЛЖАВА

Мнениеот hebigatsu » 20 Дек 2006, 13:14

Вчера отново цяла България беше попарена с новината за повторното осъждане на смърт на медицинските сестри в Либия.
И отново се започна тотална активизация , но пост фактум.
Какво може да се направи според вас колеги ?

Аз лично продължавам да считам, че правото отдавна не е част от междудържавните отношения между България и Либия в този случай.
За мен са налице следните факти :
1. Вече осем години 6 български граждани са задържани като заложници на управляващата върхушка.
2. От самото начало се иска заплащане на откуп за освобождаването им.
3. Заложниците са заплашени със смърт ако не бъде платен откупът.

Ако това не е изнудване на границата на тероризъм, то тогава не знам как трябва да се квалифицира.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот viktor79 » 20 Дек 2006, 13:48

Напълно съм съгласен с колегата hebigatsu, но "АКО"нашите медици имат все пак вина за деянието и наистина са получили материална облага за да извършат масовото заразяване, то колега Вие явно нямате дете за да се замислите каква в дейсвителност е болката от това да гледаш детето Ви как умира бавно- Ужас :cry: а в случая говорим за 400 малки съсдания!

Не ме разбирайте погрешно аз съм за справедливостта и обективността на процеса и нека да се стигне до истината, която трудно би се установила пък в този фарз на либийския съд и политическо управление.
"PANTA REI"
viktor79
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 20 Дек 2006, 14:50

За viktor79,
Напротив колега, баща съм на две деца и много добре разбирам за какво става въпрос. Но нищо не може да оправдае избягването от отговорност на истинските виновници, чрез хвърлянето на невинни за жертви на "тълпата". Това е абсолютна манипулация на управляващата върхушка в джамахирията.

Във връзка с вашето "предположение" за евентуално наличие на вина у "подсъдимите" ще ви посоча един смазващ чисто логически аргумент - Човек, който е приел да извърши нещо подобно срещу заплащане би ли останал спокойно в тази страна, вместо да офейка по най-бързия начин ??!?!??? Не мисля. Всеки посещаващ страните от арабския регион е наясно с безкомпромисните закони, които действат там. В тази връзка - определено не мисля, че дори и един от държаните в Либия наши съграждани е толкова глупав за да остане там и да не си подготви бягството ако е приел да извърши и е извършил нещо подобно. За да има и най-малкото основание за вашето предположение, тези наши съграждани трябваше да са си в България или в която и да е неарабска страна по света, но не и в Либия.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот lat67 » 20 Дек 2006, 18:03

Не сте били в Либия и не знаете изобщо за какво става въпрос. Тези хора не разсъждават според европейските ни критерии за хуманност и етичност. За правила в процеса да не говорим.
Единственият начин да се разбере човек с тях е като говори на техния "език". И с араби изобщо - като се пазари и ги изнудва, което е особено успешно ако очакват нещо от него. Първото е такъв да го поставиш до стената с изисквания и дори с чисто изнудване. И тогава може да се съобрази с теб.
Не знаете също какво е да имаш 20 деца, на които дори не знаеш имената, и после се биеш в гърдите колко ти е болно за 1-то от тях, понеже било болно. Всичката тая дандания е за пари.
И още нещо - опозицията на Кадафи е точно в Бенгази. Затова той толкова се съобразява с точно тези хора.
lat67
Младши потребител

Мнениеот dinev » 21 Дек 2006, 13:24

Често съм си задавал въпроса какво правят тези образовани хора в една такава маймунска държава, населена с примитивни хора, нямаща съд в точния смисъл на тая дума, управлявана еднолично от едно недемократично правителство, нямаща нормално здравеопазване ( та вижте- почти всичките им медици са чужденци ). Отговорът е ясен - там са, за да изкарат пари. И въпреки процеса срещу медиците ни, все още има Българи, работещи в либия ( около 400 души ), които си натискат парцалите и си траят. Всички знаем, че от доста време българи отиват да работят в либия заради по - доброто заплащане. И тук идва въпроса - защо тия хора не си стоят в България? Защо не бъдат подобаващо заплатени? И отново политиката се оказва виновна за това нещастие. Досега никое правителство не успя да направи нищо по въпроса с медиците, особено това на костов. Жалко наистина, че такива достойни хора се оказаха изкупителната жертва. И въпреки тежкия удар, който понесоха, и въпреки дългите години, прекарани в затвора, нашите медици продължават да се държат достойно и да не се предават психически.
dinev
Потребител

Мнениеот viktor79 » 21 Дек 2006, 15:13

Здр.Колеги парви сте за ситуацията и мисля че цялата отговорност трябва да се търси от "КОМАНДИРА" и бившето му правителство!!!!!
"PANTA REI"
viktor79
Потребител

Мнениеот lat67 » 22 Дек 2006, 11:29

Имаше един виц, който съм чувал от либийци.
На въпроса: Кое е за вас - секс или работа? След подобаващи отговори на французина и германеца, либиеца казал: "Ми изглежда, секса, понеже ако не беше така, щяхме да си закупим чужденци да ни го свършат"
Тези хора до 80-те години имаха само фабрика за бисквити. Всичко останало работеха чужденицте там.
След ембаргото нещата малко се попромениха, но горе-долу си е пак същото. Това е един необразован, див народ. И имат нефт.
Българите пък са бедни и нямат пари. И работят добре.
Ето защо са там. Там между другото работеха и немалко западняци. Като има с какво да бъдат купени...
lat67
Младши потребител

Назад към Общи дискусии