начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Можем ли да забравим миналото си, а то нас?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Можем ли да забравим миналото си, а то нас?

Мнениеот mitko6 » 30 Мар 2007, 12:40

Полша готви законова забрана на комунистическите символи
30 Март 2007

http://mediapool.bg/show/?storyid=127415

Полското правителство на министър-председателя Ярослав Качински от консервативната партия "Право и справедливост" (ПИС) е изготвило проектозакон за премахване на символите на комунистическия режим от обществения живот, предаде в петък Дойче пресе, цитирана от БТА.

Ако законът бъде одобрен от парламента, ще бъде забранено да се използват имена на комунистически лидери за улици, училища, мостове, паркове и дори кораби, самолети и влакове, съобщи полската телевизия "Ен 24".

Законът ще отмени също така всички медали, ордени и почетни титли, които са били давани от комунистическите власти между 1944 г. и краха на комунизма през 1989 г..

Предложението е част от стремежа на ПИС да премахне от обществения живот в Полша всички следи от комунистическата система.

Бившата комунистическа партия Съюз на демократичната левица, която е в опозиция, изрази силна съпротива срещу проектозакона. Съюзът заяви, че не Варшава, а местните власти решават какви да бъдат имената на улиците.

Осемнайсет години след падането на комунизма в Полша премиерът Качински обяви, че ще "декомунизира" обществения живот. На 15 март влезе в сила закон, изискващ от 700 000 лица, заемащи обществени длъжности, да декларират дали са били сътрудници на бившите тайни служби. Под ударите на закона попадат чиновници, университетски преподаватели, юристи, журналисти, ръководни кадри в банки и компании, родени преди 1972 г. Посочилите неверни данни рискуват забрана да упражняват професията си до десет години.

Можем ли, колеги, спокойно да говорим за миналото си, да го осъзнаем ясно, да се преборим с наследството му, за да изградим настоящето и да погледнем глобално в бъдещето си?
И още един въпрос - Защо според вас в чл. 108 НК до сега не е инкриминирано и проповядването на комунистическата идеология? Но тези въпроси комай само малцина ги вълнуват, след като никой не се включва по подобни теми, но аз съм длъжен да ги поставя на вашето внимание, защото изключително ме интересува настоящето (егоистично, нали? :wink: ) и бъдещето на децата ми!!!

Чл. 108. (Доп. - ДВ, бр. 41 от 1985 г., изм., бр. 99 от 1989 г., бр. 10 от 1993 г.) (1) Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.
mitko6
Потребител

Мнениеот kontrol » 30 Мар 2007, 21:28

1. Поляците, мисля още чехите и някои други съседни тям държави много отдавна разкриха досиетата си и даже ги качиха в интернет.

Това според мен е оправдано, защото трябва да се познава историята и да няма покрито облагодетелстване.

2. Същите отдавна приеха закони за лустрация, забрана за заемане на постове.

Това, според мен, е по-дискусионно.

3. Сега иската да изкоренят цялото си наследство.

Според мен това е недопустимо и противоречащо на казаното в т.1.
Аналогично не трябва да се маха Паметникът на Съветската армия, само защото е такъв. С наличието си той казва много: в Б-я имаше сериозни отношения със Съветска Русия, достигащи до зависимост и издигане на паметници. Не виждам нужда това да се заличава.

В Германия обаче забраниха фашисткия символ и това е на дневен ред в Европа. Индийците протестират, че това бил и техен символ. Забраната според мен противоречи на принципа на поощряване на културата (идентичност, разнообразие и разбирателство).

4. По подобен начин се постъпва и с други идеоологи - забрана на забрадки и религиозни символи.

Пречат ли те на обучението? Или само на държавната моно-идеология?

Друг е въпросът, че ако има въведени униформи, те трябва да се спазват.
Друг е въпросът, че ако се проповядва общественоопасно поведение, то трябва да се санкционира.

6. Стигаме до въпроса за криминализирането на комунистическата идеология.

Винаги съм застъпвал становището, че в България никога не е имало комунизъм или социализъм, а само псевдокомунизъм или псевдосоциализъм.
В този смисъл комунизмът не е общественоопасен. Няма нищо лошо в това да има достатъчно ресурси за всички, както и човешко отношение между хората. Друг е въпросът, че е неосъществимо.

Що се отнася до концлагерите и други уродливи решения на крайно левите и крайно десните, те и сега влизат във формулировката на второто предложение на чл. 108.

7. Не бива да се забравя прокламираният в Конституцията принцип на плурализма.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот mitko6 » 31 Мар 2007, 10:20

Така - чл. 108 НК явно не прави разграничение между фашистка идеология и национал-социализъм, а всичко е подведено под понятието фашистка пропаганда. И това е реакция от т. нар. антифашистка съпротива. Знаем от историята за "олевяването на масите" и истеризирането на десните, довели до крайности като фашизъм в Италия на Мусолини (дучето) и национал-социализъм при Хитлер (фюрера). А тесните социалисти или по-познати като комунисти възприемат марскиско-ленинската-сталинската идеология и я следват неотклонно. При тези идеологии водещото е етатизмът, макар че при крайно десните - олигархията извлича блага от предприемачите, т. е. на повърхността съществува икономически плурализъм, който е контролиран от политиците и допринася за тяхното облагодетелстване -т. нар. използване на служебното положение или злаупотреба с него. При комунизма - популизмът е по-агресивен, липсва не само политически, но и привиден икономически плурализъм. Защо ли - защото диктатът трябва да пълен, тотален. Тази идеология не се свини не само да потъпква чуждото мнение, както е при национал-социализма и фашизма, да господства политически, но и създава идеологеми - по-страшни от антисемитските, те са космополитни - това е нова религия, "опиум за масите", духовна и умствена промивка на хората. И при трите крайни идеологии човекът не е гражданин, а брънка от държавната машина, управлявана от самозванци - Мусолини, Хитлер (макар с избори да взема властта), Ленин ("властта се търкаля по улиците, само някой трябва да я вземе"), Сталин - доказан сатрап, макар че ако вторият и третият бяха поживели колкото него, не знаем какви нечовешки злини бяха сторили. Пароноята на тези идеолгии и техните носители е в основата на безчинствата с гражданските и човешките права. Тя ги води до лудост!
Не възприемам теза, че в България не е имало истински фашицъм, национал-социализъм, социализъм или комунизъм. Не че тя не би била вярна, по принцип, с оглед идеологическия еклектизъм на нашите политически елити, а защото основните проявни форми на тези човеконенавистнически режими са присъствали и в България, на "нашия терен"! Нима през 1935 г. не е премахната цялата плуралистична партийна система ("гнилата стара демокрация), нима не е приет Закона за защита на държавата - основният антисемитски закон в България, преследващ между другото основно комунистите. Нима не сме депортирали 12 000 евреи от "новите" територии в хитлриските концлагери, нима не е имало гонения на политическа основа - Вапцаров как е умрял, а Гео Милев? Нима през 1945 г. не сме убили без съд и присъда хиляди достойни българи - високо образовани, но наречени буржоа, нима не бяха изгонени стотици хиляди от своите домове, за да са настани на тяхно място новата олигархия ("народната, червената). Нима не станахме Република (аз съм републиканец, като това убеждение се затвърждава в последните 7 години) под диктата на "съветския бутуш"! Нима никой не си спомня как се израстваше в йерархията - трябва да си член на единствената партия, изключвам казионната БЗНС. Или пък не знаем за концлагерите, изградени от единствената партия - "майка и хранилница". И стотиците убити, хилядите унизени и духовно принизени. Нима не знаем за изселническите кампании на мюсюлмани или с турско самосъзнание. Това не е комунизъм, нали! Риторичен въпрос! Това е национал-комунизъм!
И сега идваме към основния въпрос - нима не знаем кой управляваше 45 години България и с какви методи! И кой беше изпълнителя на тази антихуманна политика - ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ. Как мислете са се обучавали тези "служители" и в какви ценности. И кой ги е обучавал и какви цели са изпълнявали. Или си мислим, че те не са били добре обучени, така както си мислим, че не е имало в България истински фашизъм, национал-социализъм, камунизъм, социализъм... Въпроси, въпроси, въпроси...
Защо е инкриминирана фашистката идеология, а комунистическата не? Защо тя да е по-хуманна от фашистката! И двете са човеконенавистнически, защото унифицират човека, слагат го под един знаменател под "знамената на партията", правят го воин на партията!
И докато не осъзнаем миналото си, не можем да си обясним точно настоящето, а няма и да имаме поглед в бъдещето си. А това е истинското - нашето настояще и бъдещето на децата ни. Ние сме провинциалисти, живеем в псевдодемокрация, като ни упрваляват бивши ченгета, без значение каква демократична идеология привидно изповядват - от леви до десни. Всичко в България е фразиология, каквото и в момента е моето :D , а ченгетата съсипаха по най-безпощаден начин не само държавата, а морала на българина. На какво да се надява той, на кого да се облегне - на държавата ли (държавните служители са ниско платени и по правило демотивирани или откровенно корумпирани), на младите ли - те избягаха, защото не са патриоти ли - не защото искат да дадат бъдеще на децата си. На тези от младите, които останахме ли - все още висящ въпрос!!!!! Можем ли да оправдаем тази надежда, можем ли! Имаме ли смелостта да опознаем спокойно миналото си и да овладеем неговите бесове, както би се изразил Достоевски! Можем ли да очертаем настоящето си и да дадем старт на нещо истинско - свободата на личността, която ще бъде защитавана от държавата чрез нейните органи, избирани от суверена пряко или чрез неговите представителни органи. Това май се наричаше демокрация или и нея няма да я имаме в чест вид, kontrol? :P :wink: [/b]
mitko6
Потребител

Мнениеот dfani » 31 Мар 2007, 11:53

Споделям написаното от mitko6. Голяма част от народа ни не е чувствителен на тази тема и там е огромния проблем.Все повече се чуват мнения, че преди е било по-добре, че не е важно дали имаш свободата да говориш, а по-важна е сигурността, хлябът и т.н.Необходими са усилията на много хора за да върнат надеждите на хората и вярата им , че само в демократично общество може да се развива най- добре всеки човек. Какво да кажем за пръкналите се псевдо партии като ГЕРБ и АТАКА , а преди и НДСВ. Според мен подкрепата им сред обществото се дължи на неспособността на голява част от хората да отделят зърното от плявата и нежеланието им да се "замислят поне три минути", както писа Иво Беров. Предстоят избори за евродепутати и се ужасявам от мисълта , кои ще са избраните. Още смятам , че рано или късно народът ще разбере и голяма част ще осъзнае отговорността си за псевдодемокрацията , за която сам е допринесъл. Дано това не стане след нов обществен катаклизъм.
Не само в България, но и в Европа не са осъдили комунизма като идеология и практика , а това също е голям проблем.
dfani
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 31 Мар 2007, 12:11

dfani написа:Не само в България, но и в Европа не са осъдили комунизма като идеология и практика , а това също е голям проблем.

Няма да се спирам върху въпроса що за партии са Атака, ГЕРБ и НДСВ! Не желая да се политизира темата, като бъде придадена конкретика - всеки е достатъчно умен в този форум, за да си даде отговори на много въпроси. Само ще спра вниманието си върху цитата - в Европа са осъдили комунизма. Пример е ФРГ, в която се вля ГДР (най-голямото предателство на Горбачов, според руските комунисти), където се разкриха всички архиви, създаде се специален институт за изследване на престъпленията на комунистическия режим, за неговата "идеология и практика". Но в Заподна Европа не са преживявали такъв нехуманен строй като КомунизЪма-СоциализЪма и то толкова дълга, а са страдали от хитлеровия национал-социализъм, респ. от фашизма на Мусолини и Франко. Поради това само фашизмът изрично е заклеймен. Другото е, както се казва, "работа на други" - на норадите от бившия СоцЛагер.
mitko6
Потребител

Мнениеот dfani » 31 Мар 2007, 17:04

Не мога да се съглася, че осъждането на комунизма не е политически въпрос. И не е сериозно да се дискутира тази тема от друг ъгъл.
dfani
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 31 Мар 2007, 18:45

Кой е твърдял, че това не е политически въпрос?!
mitko6
Потребител

Мнениеот kontrol » 01 Апр 2007, 01:59

Понеже ме споменаваш, Митко6:
- съгласен съм с дъъъъългото ти мнение на 98 %
- въпросът е политически и икономически
- мен ме интересува без подробности, основно с оглед на принципа на либерализмаи границите на свободата
- затова се ограничих само до пр.-техническа гледна точка отн. пр. 2 чл. 108.
- може и да има смисъл да се дискутира по него, да се убеждават невярващите, но аз съм пас
- накрая, за осъждането на комунизма, нали имахме такъв закон ...
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот ogi » 01 Апр 2007, 20:56

И на мен темата не ми е безразлична, НО какво очаквате да се случи у нас? Нима комунистите не са начело във всички сфери на обществения живот - икономика, политика, образование, здравеопазване, масова култура.

През последните 12 години имах възможност да работя на интерсни позиции за наблюдение върху "сегашните" управляващи. Не съм съгласен с твърдението "Европа осъди комунизма". Напротив, от всичко, което съм видял мога да кажа друго: Европа прие бившите комунисти, които пък приеха новата си "религия" и обещаха да слушат новите си господари...

Всички пари, които са заграбени от "бившите" сегашни управляващи пак са там - в голямата си част, те са в Европа. Въртят се насам-натам из европейската икономика... Една малка част попадат и у нас под формата на еврофондове - няма как, за да вземеш, трябва да дадеш!

А, че при Тато си бяхме по-добре - то е ясно, едва ли някой сериозно ще го оспори! Тогава разликата между бедни и богати имаше граница и хората бяха спокойни. Законите се спазваха и всеки си знаеше мястото - бил той турчин или циганин. Нямаше облагодетелствани на расов принцип (с изключение на приема във ВУЗ). Сега обаче Нане често пъти неможе да сметне богатството на Вуте. А това вече е драматизъм. Появиха се и нови малцинства - сексуалните... : ))))))
ogi
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 06 Апр 2007, 10:22

ogi написа: А, че при Тато си бяхме по-добре - то е ясно, едва ли някой сериозно ще го оспори!

А дали някой сериозно приема това твръдение за носталгията по КомунизЪма-СоциализЪма?!
mitko6
Потребител

Мнениеот ogi » 06 Апр 2007, 20:46

Ха! Че не го ли виждаш по изборите?!

Аз доста пъти участвувах в изборните комисии на различни позиции, на различни избори и се убедих сам. Как си обясняваш пълният триумф винаги и навсякъде. Вече съм убеден, че дори и правителството на Иван Костов не е било дясно! : ))))

Не говоря глупости, а просто познавам някои хора (бивши министри например), знам възгледите им и манталитета им. Цялата работа е битка на едни бивши комунисти срещу други бивши комунисти.

Всъщност, има ли истински комунисти в момента в България (освен кандидатът на СДС за комисията за разкриване на досиетата) ????

На мен ми се струва, че в България вече има само БИВШИ комунисти!

Пък и самият аз се убедих, че за България е по-подходяща диктатурата, нежели демокрацията... Както е казал Достоевски - "... ако някой погуби Русия, то това няма да са комунистите, а проклетите либерали..." Щом това се отнася до такава необятна страна, какво да кажем ние, за нашето малко задно европейско дворче?
ogi
Младши потребител

Назад към Общи дискусии