начало

Петьо Еврото е жив и здрав – ползва телефон и часовник Петьо Еврото е жив и здрав – ползва телефон и часовник

Има ли някакви преференции за кандидат студенти с увреждания

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли някакви преференции за кандидат студенти с увреждания

Мнениеот turbinii » 15 Юни 2007, 10:39

Здравейте, една позната ме помоли да проверя дали има някакви облекчения за кандидат студенти с физически увреждания, а също така и сираци. По специално ме интересува в Пловдив - Пловдивския университет и Аграрния? Или да ме насочите с някакъв сайт.
turbinii
Нов потребител

отговор

Мнениеот blackat » 15 Юни 2007, 10:53

до колкото си спомням в конспектите на съответните университети е посечено в кои случаи лицата се ползват с предимство.провери в закон за висшето образование
blackat
Младши потребител

Re: Има ли някакви преференции за кандидат студенти с уврежд

Мнениеот senex » 15 Юни 2007, 11:14

turbinii написа:Здравейте, една позната ме помоли да проверя дали има някакви облекчения за кандидат студенти с физически увреждания, а също така и сираци. По специално ме интересува в Пловдив - Пловдивския университет и Аграрния? Или да ме насочите с някакъв сайт.
За самото кандидатстване мисля, че няма.
senex
Потребител

Мнениеот turbinii » 15 Юни 2007, 14:13

Благодаря Ви! В закона за висшето образование е упоменато.
Също е и индивидуално в зависимост от учебното заведение - пример в ПУ - Пловдив - инвалидите не плащат такси за кандидат студентския изпит.
Благодаря!
turbinii
Нов потребител

Мнениеот marter » 15 Юни 2007, 16:27

ИМАТ :D !!! ЗАВИСИ И ОТ КОНКРЕТНИЯ ВУЗ, Т. Е. ПРАВИЛНИКА МУ.
Съгласно чл. 68, ал.3, т.2 от Закона за висшето образование кандидат-студенти - инвалиди с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто, успешно участвали в конкурсните изпити, се приемат при облекчени условия и по ред, определени с правилника за дейността на висшето училище. На основание чл. 70, ал.2 от закона студентите, докторантите и специализантите - инвалиди с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто имат право на специални облекчения, регламентирани в правилниците на висшето училище :? . Съгласно чл.95, ал.5, т.2 от същия закон лица с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто се освобождават :D :D :D от заплащане на такси в държавните висши училища.
Учащите се инвалиди или деца на родители инвалиди имат право на социални стипендии и други облекчения съгласно Закона за висшето образование. ...
АКО Е ВАЛИДНА :oops: НАРЕДБА за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България(2) Инвалидите :shock: с първа и втора група инвалидност, военноинвалидите, кръглите сираци до 25-годишна възраст, навършена в годината на кандидатстването, майките с три и повече деца и близнаците, които кандидатстват едновременно в едно и също висше училище, представят документ, удостоверяващ тези обстоятелства, заедно с документите по чл. 5, т. 2.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот turbinii » 15 Юни 2007, 22:05

master - Много изчерпателен отговор. Балагодаря :wink:
turbinii
Нов потребител

Назад към Общи дискусии