начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Моля за съвет!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет!

Мнениеот Hristov83 » 26 Дек 2007, 22:46

Колеги, поставен съм пред следната дилема: От малък град съм, завърших в Търново,в момента ми тече стажа.Та в моя град има свободна позиция за юрист-консулт на общината, а освен това търсят двама дознатели в РПУто. Не знап на накъде е по-добре да се насоча?Всеки ме съветва различно...вие какво ще ме посъветвате. :? :?
Hristov83
Нов потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 26 Дек 2007, 23:17

:D Не знам какво да ти кажа колега, колебанието пред важен избор е мъчително нещо, но все пак по-добре е да имаш избор, пред който да се колебаеш, отколкото да нямаш такъв !

За МВР, освен ако нямаш много силна вътрешна мотивация, не те съветвам. Щото, ако те посъветвам за там, после много има да ме псуваш, пък макар и задочно. :lol: Но това май важи повече за големите градове, където работата е смазващо много, а парите не стигат за стандарта на големия град.

Щом си от малко градче, може би РПУ-то не е лошо предложение. В малките населени места, по мои наблюдения няма много, много работа, а заплатата обикновено за местния стандарт си е направо добра. Но си помисли къде е най-близката районна и окръжна прокуратура и си направи сметката, че редовно ще правиш совалки до там, при това без да е много сигурно, че винаги ще имаш на разположение служебна кола. От сега да знаеш, че влезеш ли в МВР, автоматично всичко лично, става и служебно: телефон, кола, компютър, принтер, мастила хартии... :lol:

Имай предвид също, че ако се спреш на варианта МВР, това че имаш юридическа диплома и в РПУ-то изпитват глад за кадри НЕ те прави сигурен служител. Има психотестове, физически нормативи (до колкото знам все още ги има), медицински прегледи... и т.н. и т.н. В интерес на истината, повечето кандидати са с неблагорпиятен психологически профил за работа в МВР и поради тази прчина не могат да постъпят на служба.

А за юрисконсулт... не знам. Нямам наблюдения. Каквото и да избереш - пожелавам ти УСПЕХ при назначаването и в реализацията ! Поздрави !
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 27 Дек 2007, 02:12

Забележка - физически нормативи за дознатели няма.
Като юрист в общината, ще взимате по-малка заплата, но и ще имате твърдо работно време. В РПУ-то това определено не е така.....Но пък работата определено е по-интересна /поне според мен/.
Но всичко е въпрос на мотивация..... :wink:
Gabi1
Потребител

Мнениеот Karakochev » 27 Дек 2007, 12:37

Според мен зависи и от ориентацията - наказателно право - дознател ; гражданско и административно право - юрисконсулт.
В общината също може много да се научи , пък ако кметът си цени хората може и да е добре платено.
Karakochev
Потребител

Мнениеот ivankavrakov » 30 Дек 2007, 18:16

Не познавам работата на дознателя и не мога да дам категоричен отговор. Но познавам добре работата на юрисконсулт в община.
Юрисконсултът на община се занимава с всичко - вешно, облигащионно, трудово, административно, конституционно /във връзка с всички избори/, дори и наказаделно като член на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. За юрисконсулт на юридическо лице или община не важат ограниченията за младшия адвокат. Така че, докато се осетите можете да спредставлявате общината пред касационна инстанция.
Но работата наистина е много. Почти всеки документ на общината минава през него за съгласуване.
Може би, кандидатствайте и на двете места. И където Ви вземат натам се насочвайте.
А къде сте завършили няма значение. Важно е как ще успеете да приложите наученото и още по-важно е бързо да се ориентирате в практиката.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот tati_go » 01 Яну 2008, 15:46

Работата на дознателя в МВР е най-черната за юрист. Трябва за знаеш и можеш много. Работи се постоянно - денем и нощем. Интересно е. Слуга на много господари - прокурори, преки началници, съдии. Не можеш угоди на всички - никога. Притискат те отвсякъде. По-добре платена е.

Работата като юрисконсулт в община - много, разнообразна, също отговорна, по-малко платена. Изисква се също голяма компетентност - всички се съветват с теб.
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот Magnollia » 08 Яну 2008, 15:40

Не ходи в "родната милиция". Не си учил 5 години да те мачкат и унижават. Тази система е ужастно закостеняла, и се движи на бавни обороти. Когато си успял с нещо - шефовете се хвалят, че тяхна е заслугата, а ако нещо се обърка - ти си виновен. Много по-обширни знания ще натрупаш в общината и след това ще можеш да работиш и като адвокат, който вече има представа от доста "неща" :D
Като дознател ще разбираш от наказателно право, но ще свикнеш да "обвиняваш" и да "санкционираш" и после трудно ще успееш да обърнеш "съвестта си" да "оневиняваш" тези, които преди това си се ядосвал, че съдията не ще да им вземе постоянна мярка, а ги пуска след прокурорските 72 ч.

Извинявай за пространните съвети, но това ми е мнението. А и заплатата не е чак толкова добра, че да си заслужава нервите и стреса.

УСПЕХ :P
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот adiko » 08 Яну 2008, 19:00

съгласявам се с Karakochev, че най-важно е какво те влече. но гледай в переспектива и помисли затова, че като юрисконсулт работата ще е по-разнообразна и ако искаш един ден да се пуснеш на свободна практика, ще ти е по-полезна като опит (освен ако не се насочиш твърдо към наказателно). мисля, че в системата на мвр ще е и по-натоварващо психически.
успех!!!
adiko
Потребител

Мнениеот tiarra » 08 Яну 2008, 21:49

"има свободна позиция за юрист-консулт"?!
tiarra
Потребител

Мнениеот iwanow » 08 Яну 2008, 23:11

Това да си свободен е най-голямото богатство.
iwanow
Потребител

Мнениеот adiko » 09 Яну 2008, 10:57

да, ама съгласете се, че едва ли без опит колегата ще иска да се пробва на свободна практика. освен това от опит знам, че имидж се гради точно с практиката. аз бях доста време юрисконсулт преди да се пусна на "свобода" и все още най-големия ми (като обем работа) клиент е бившия ми работодател. преди това пък работих 2 год. в голяма адвокатска кантора, където основно се изграждат контакти, но пък те изцеждат колкото могат :) хубаво от самото начало няма, а всеки сам решава колко време да "жертва", за да изгради контакти и да натрупа опит. само да не го увлече рутината, щото тогава е загинал...
tiarra, удивявате се на начина по който е изписано юрист-консулт? недейте, :lol: виждали сме го как ли не :lol:
adiko
Потребител

Re: Моля за съвет!

Мнениеот m_jivkova » 10 Яну 2008, 01:10

Hristov83 написа:Колеги, поставен съм пред следната дилема: От малък град съм, завърших в Търново,в момента ми тече стажа.Та в моя град има свободна позиция за юрист-консулт на общината, а освен това търсят двама дознатели в РПУто. Не знап на накъде е по-добре да се насоча?Всеки ме съветва различно...вие какво ще ме посъветвате. :? :?

Отивайте в общината!!!!!!!!!!!!!
m_jivkova
Младши потребител

Мнениеот m_jivkova » 10 Яну 2008, 01:14

Magnollia написа:Не ходи в "родната милиция". Не си учил 5 години да те мачкат и унижават. Тази система е ужастно закостеняла, и се движи на бавни обороти. Когато си успял с нещо - шефовете се хвалят, че тяхна е заслугата, а ако нещо се обърка - ти си виновен. Много по-обширни знания ще натрупаш в общината и след това ще можеш да работиш и като адвокат, който вече има представа от доста "неща" :D
Като дознател ще разбираш от наказателно право, но ще свикнеш да "обвиняваш" и да "санкционираш" и после трудно ще успееш да обърнеш "съвестта си" да "оневиняваш" тези, които преди това си се ядосвал, че съдията не ще да им вземе постоянна мярка, а ги пуска след прокурорските 72 ч.

Извинявай за пространните съвети, но това ми е мнението. А и заплатата не е чак толкова добра, че да си заслужава нервите и стреса.

УСПЕХ :P

Точно така
m_jivkova
Младши потребител

Мнениеот Hristov838 » 10 Яну 2008, 19:01

Леле какво съм написал! :oops:
Благодаря на всички за мнениятя и съветите ви!Изборът не е лесен.За мен и двете длъжности не са приоритетни, но като за начало и двете са подходящи.Предполагам, че ще реша в последния момент.Засега май клоня към общината,защото за МВР наистина трябва да съм силно мотивиран, а и разбрах че трудно се излиза от системата.
Hristov838
Младши потребител

Мнениеот ennia » 17 Яну 2008, 15:43

според мен длъжността в общината е по-добра, ще имаш възможност да видиш и "опознаеш" как работи родната администрация отвътре, което си е доста ценен опит за по-нататъшната ти работа!
:)
Разбира се е важно и какво те влече!
ennia
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 17 Яну 2008, 16:12

A колко взима юрисконсулт на община след като изкара 2 години там и колко взима дознателят, след 2 години в МВР? :shock:
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот adiko » 17 Яну 2008, 16:19

нали говорим за дългосрочни планове и влагане на време и усилия 8)
а и си мисля, че Hristov83 отдавна си претегли възможностите.
adiko
Потребител

Мнениеот maria01 » 18 Яну 2008, 10:47

И на двете места ще работиш много и има какво да научиш. Но, ако не ти е присърце наказателното право и нямаш нагласа да работиш в една казармена атмосфера и да "громиш" престъпността - не се захващай с дознателската работа. Това, че там заплатата е доста по-висока от тази в Общината не трябва да бъде определящото за един начинаещ юрист, според мен. Каквото и да решиш - успех!
maria01
Потребител

Мнениеот renka_82 » 18 Яну 2008, 10:49

Колега моето скромно мнение е да започнете в общината, като юрисконсулт.Първо за хора като Вас без стаж, които скоро са завършили (причислявам и себе си в това число), работата в община си е голяма школовка.Много може да се научи, защото през ръцете на юрисконсулта минават всякакви документи и от всякакъв характер.Да всички други колеги са прави, че трябва да решите, кое Ви влече повече, наказателното право или административното и след това да вземете решение.Заплатата не е висока, но с хъс и упорство бързо можете да се докажете, а от там и да Ви вдигнат заплатата.
Пожелавам Ви успех където и да решите да започнете, защото все пак от някъде трябва да се започне :)
renka_82
Потребител

Назад към Общи дискусии