начало

Петьо Еврото е жив и здрав – ползва телефон и часовник Петьо Еврото е жив и здрав – ползва телефон и часовник

Умишлено пропуснати препинателни знаци?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Умишлено пропуснати препинателни знаци?

Мнениеот ivanalesi » 11 Фев 2008, 21:46

Вчера получих СМС от Глобул. Прочита му обаче много варира, пиша го 1:1 с препинателните знаци и дори главните букви, ето го:

Ela v magazini GLOBUL do 14.02, podnovi dogovora si ili vzemi s karta na GLOBUL Samsung E570 ili S.Ericsson K550 i pechelish abonament za Cosmopolitan ili Max

Не съм учил лингвистика или филология, но като на обикновен човек, първия път го прочетох и понеже не бях много сигурен, отново го прочетох. Аз го разбрах като оферта в която получаваш абонамента към списание ако си подновиш договора ИЛИ си купиш телефон с карта.
Отидох в техен магазин и казах че искам да си подновя договора, провериха и казаха че наистина е за подновяване, тогава ги попитах за дължината на абонамента. Тук вече ме изненадаха и казаха, че получаваш абонамент само и единствено ако си купиш телефон с карта!
Съответно аз отказах да си подновя договора, не че ми трябва списанието, ами за принципа. По начина по който е написано изречението с толкова много "или" наистина оставам заблуден и объркан.
Друго което намирам за странно е, ако промоцията за списанията се отнася само за телефоните, тогава не разбирам защо първо ми предлагат да си подновя договора? Отгоре на всичко ми обясниха, че всъщност за да се квалифицирам за тази промоция трябва да си взема втора карта към тях и телефона, тоест това че съм им абонат изобщо не влияе.
Предварително се извинявам, ако грешно разбирам пунктуацията в българския език или ви се струва смешна темата:) Със сигурност според мен текста може да бъде много по-ясен, а ако наистина има грешка, тогава неразбирам как промоции на големи компании не се проверяват от езиковед и юрист!? Имайки впредвид впечатленията ми от практиките на мобилните оператори, смятам че ако съществува грешка, вероятно е допусната умишлено.
ivanalesi
Младши потребител

Re: Умишлено пропуснати препинателни знаци?

Мнениеот zurik » 11 Фев 2008, 23:12

На Ваше място, бих преписал горното, бих му сложил заглавие "жалба" и директно към Комисията за защита на потребителите..
Излагат се, каквато и да е причината...

Изображение
zurik
Младши потребител

Мнениеот ivanalesi » 12 Фев 2008, 02:52

Направих го:) Поне онлайн го направих, ако искат и на хартия ще им го направя:)
ivanalesi
Младши потребител

Назад към Общи дискусии