Намерих си жилище, което ще закупя. Но по-голямата част от парите ще платя с банков кредит. Докъто се събират документи за покупката на имота, за ипотекирането в полза на банката и за банковия кредит, банката вдигна лихвения процент.
Имам приятелка, която ми предлага да ползвам правата и . Тя работи във фирма, която е клиент на същата банка. За служителите на тази фирма банката предлага доста облекчени и изгодни условия за кредити, в това число и лихвения процент за тях е доста по-нисък.
Предложението и е да изтегля кредита на нейно име, вноските ще правя аз от открита банкова сметка на името на двете ни като съдлъжници. Нотариалния акт на имота да се издаде на мое име, но ще се ипотекира в полза на банката.
Предложението на приятелката ми се вижда доста съблазнително. Но какви рискове крие ?
В един момент тя може ли да предяви претенции за моя имот ?
Ще се наложи ли да направим някакво споразумение между нас си, че няма да има тя претенции върху имота ?
Моля, дайде ми съвет ?
- Дата и час: 24 Яну 2025, 08:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какво да направя ? Търся съвет !
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
моля за още малко разяснение ...
Моля, разяснете ми къде и какъв може да е проблема.
Какво ще ме посъветвате - да приема ли предложението и къде ще се появят подводните камъни ...
Не искам да се създадат неприятности за когото и да е било ..
Времето на издължаване ще е поне 10 години, все пак във времето не знам какво може да се очаква ... Притеснено ми е и не мога да реша какво да правя. Не искам да се създадат каквито и да е неприятности, ако ги има, за когото и да са те.
Какво ще ме посъветвате - да приема ли предложението и къде ще се появят подводните камъни ...
Не искам да се създадат неприятности за когото и да е било ..
Времето на издължаване ще е поне 10 години, все пак във времето не знам какво може да се очаква ... Притеснено ми е и не мога да реша какво да правя. Не искам да се създадат каквито и да е неприятности, ако ги има, за когото и да са те.
- os_savova
- Нов потребител
Директни претенции към Вашия имот едва ли. Така както го описвате, тя ще бъде длъжникът по договора за кредит. Ако не плащате вноските, банката може да предяви претенциите си към нея и да я накара да плаща. След това, може да претендира парите, които евентуално е платила вместо Вас и впоследствие, за събиране на тези пари )в рамките на изпълнително дело) да иска продан на имота от съдебния изпълнител.
Разбира се, при неплащане и последващо образуване на изпълнително дело, банката сама може да иска публична продан на ипотекирания имот.
Трудно е да се говори наизуст, без да се видят документите. Предложението на Вашата приятелка ми се струва твърде обвързващо, за да бъде безкористно - все пак ще изплащате този кредит 20-25 години и през това време той ще виси на нейната глава. Макар че не мога да се сетя какво може да има наум.
Разбира се, при неплащане и последващо образуване на изпълнително дело, банката сама може да иска публична продан на ипотекирания имот.
Трудно е да се говори наизуст, без да се видят документите. Предложението на Вашата приятелка ми се струва твърде обвързващо, за да бъде безкористно - все пак ще изплащате този кредит 20-25 години и през това време той ще виси на нейната глава. Макар че не мога да се сетя какво може да има наум.
- system
- Активен потребител
Искам само да добавя като предварителна информация, че ако Вашата приятелка реши да напусне банката се прави анекс и следва предоговаряне с банката, като лихвения процент ще бъде променен на такъв, който не ползва преференции от момента на прекратяване на трудовите правоотношения.
- elisaveta82
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|